Παρουσία του ΠτΔ τα εγκαίνια της αίθουσας Αθ. Μαρτίνου στη Φιλοσοφική Σχολή

  • Dogma
μαρτίνου

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλοπούλου, εγκαινιάστηκε η αίθουσα του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών που αναβαθμίστηκε με δωρεά των Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.

Η αίθουσα φιλοξενεί και την αρχαιολογική συλλογή 855 αντικειμένων, δωρεά της κα. Μαρτίνου, η οποία χρονολογείται από την  πρωτοκυκλαδική έως και την πρωτοβυζαντινή περίοδο.

Κατά τα εγκαίνια της αίθουσας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε με θερμά λόγια για την  παράδοση των Μεγάλων Ευεργετών, υπογραμμίζοντας ότι είναι εκείνοι που στήριξαν το νεότερο ελληνικό κράτος από τις αρχές του έως τώρα, σε δύσκολες στιγμές.

«Ήταν αυτή η νοοτροπία της δωρεάς η οποία βοήθησε την Ελλάδα, κάθε φορά που είχε δυσκολίες, να στηρίζεται στα πόδια της. Αδιάλειπτη η προσφορά σας, όπως είπα. Τούτη τη φορά στο πεδίο του πολιτισμού, σ’ ένα χώρο πολιτισμού, σε μια εστία πολιτισμού και παιδείας, όπως είναι η Φιλοσοφική Σχολή και όπως είναι, βεβαίως, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας» τόνισε χαρακτησιστικά ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να ευχηθεί η προσφορά αυτή  της οικογένειας Μαρτίνου να βρει μιμητές, υπογραμμίζοντας ότι το δικό τους παράδειγμα «είναι ένα υπόδειγμα του πώς πρέπει να αισθάνεται ο Έλληνας, όταν είναι Έλληνας στην ψυχή του, πώς πρέπει να αισθάνεται ο Έλληνας όταν συμπεριφέρεται ως Πολίτης, με όλη την σημασία της λέξης».

Αναφερόμενος δε, στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, σημείωσε , ότι αποτελεί ένα πραγματικό πολιτισμικό «κόσμημα» του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της «παλαίφατης» Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόσθεσε ότι «αυτό το Μουσείο, σε αυτό το Τμήμα, αποκτά τέτοια διάσταση γιατί εκπέμπει όλο το πνεύμα και τον πολιτισμό, τον οποίο οφείλει να μεταλαμπαδεύει η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών».

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Εδώ χτυπάει η πολιτιστική «καρδιά» της Φιλοσοφικής Σχολής. Για αυτό και αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία αυτή η μεγάλη δωρεά της οικογένειας Μαρτίνου. Δωρεά, η οποία αφορά όλα αυτά τα αντικείμενα -ίσως η μεγαλύτερη δωρεά Πολιτισμού που έχει γίνει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τα τελευταία χρόνια- όπως επίσης και τον τρόπο που εκτίθενται. Γιατί δεν είναι μόνο το ζήτημα του πώς δωρίζουμε κάτι, αλλά πώς διασφαλίζουμε να εκτίθενται εκείνα που δωρίζουμε με τρόπο ώστε να εκπληρώνουν την αποστολή τους».

Φωτογραφίες: intimenews.gr

TOP NEWS