Παρουσίαση της «Οκτωήχου Βυζαντινής Θείας Λειτουργίας» της Ι.Μ Κοιμήσεως Θεοτόκου Μάκρης

  • Dogma

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το βράδυ, στο Δημοτικό θέατρο της Αλεξανδρούπολης η παρουσίαση του πνευματικού και επιστημονικού έργου της ιεράς μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μάκρης με τον τίτλο «Οκτώηχος Βυζαντινή Θεία Λειτουργία».

Ξένη Δημοσίευση

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το βράδυ, στο Δημοτικό θέατρο της Αλεξανδρούπολης η παρουσίαση του πνευματικού και επιστημονικού έργου της ιεράς μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μάκρης με τον τίτλο «Οκτώηχος Βυζαντινή Θεία Λειτουργία».

Πρόκειται για μία κασετίνα με 16 cd’s που περιλαμβάνουν ηχογράφηση της Θείας Λειτουργίας στους οκτώ ήχους της Βυζαντινής μουσικήw, την οποία ψάλλει ο χορός των μοναζουσών της Μονής.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η τοπική εκκλησία οφειλετικώς προς το μακαριστό γέροντα Πολύκαρπο Ματζάρογλου, πνευματικο υπευθύνο επί πολλά έτη της μονής και εμπνευστή του έργου, με αφορμή τα δύο χρόνια από την εκδημία του.

Ο μητροπολίτης κ. Άνθιμος στην ομιλία του με θέμα «Η πνευματική παρουσία του Γέροντος Πολυκάρπου στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μάκρης», μίλησε για την απαρχή της δημιουργίας της μονής από τον γέροντά του μητρόπολίτη, τότε Αλεξανδρουπόλεως (και νυν Θεσσαλονίκης) κ. Άνθιμο Ρούσσα, που σε ένα χέρσο χωράφι έκτισε τα πρώτα κτίρια και το Καθολικό της μονής.

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Κωστάκης, γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Μητρόπολης, πνευματικό τέκνο του γέροντος Πολυκάρπου και διδάσκαλος της βυζαντινής μουσικής των μοναζουσών της Μονής.

Ο π. Κωνσταντίνος στην ομιλία του με θέμα «Οκτώηχος Βυζαντινή Θεία Λειτουργία. Αρχές, έμπνευση, δημιουργία», αναφέρθηκε στην όλη αρχική σκέψη της παραγωγής της κασετίνας από τον γέροντα Πολύκαρπο και όλα τα στάδια που πέρασε μέχρι την έκδοσή της.

Στη συνέχεια ο ομότιμος καθηγητής μουσικολογίας κ. Γρηγόριος Στάθης ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Εσώθησαν ότι ύμνουν», βασιζόμενος στον Λόγο του ιερού Χρυσοστόμου «προς Εφεσίους», αναφέρθηκε στην σωτηρία της ψυχής δια της ψαλμωδίας και της ύμνησης του Θεού.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Χατζηθεοδώρου, καθηγητής μουσικής και Άρχων Μαΐστωρ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Ο κ. Χατζηθεοδώρου στην ομιλία του με τίτλο «Η εναρμόνιος μολπή του χορού της Ιεράς Μονής Παναγίας του Έβρου».

TOP NEWS