Παρουσίαση βιβλίου για τον μακαριστό Μητροπολίτη πρ. Θηβών κυρό Νικόδημο

  • Dogma
θηβών

H Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων, με την συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, διοργανώνει την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18.00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο ισόγειο του Συνοδικού Μεγάρου (Ιασίου 1, Αθήνα) Εκδήλωση Παρουσίασης του βιβλίου του Αρχιμανδρίτου Ιωάννη Καραμούζη, Συνεργάτου της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων και Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, με τίτλο: «Μητροπολίτης πρ. Θηβών και Λεβαδείας Νικόδημος Γραικός, Μια ζωή βγαλμένη απ’ το Γεροντικό».

Το πόνημα του Αρχιμ. Ιωάννου Καραμούζη διερευνά τη διαδρομή του Μακαριστού Μητροπολίτου από την παιδική του ηλικία, τα χρόνια σπουδής, την πορεία του προς την ιερωσύνη και την αρχιερατική του διακονία στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας. Περιλαμβάνει ανέκδοτο υλικό και μαρτυρίες σχετικά με τη ζωή του (δημοσιεύσεις από τον Τύπο της εποχής και συνεντεύξεις του συγγραφέα με ανθρώπους που σχετίστηκαν μαζί του).

Πρόκειται περί της πρώτης επιστημονικής και ολοκληρωμένης έκδοσης για τον μεγάλο και φωτισμένο Ιεράρχη της Εκκλησίας μακαριστό Νικόδημο, που κυκλοφορεί χάρη στην εμπνευσμένη απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων να αναλάβει την έκδοση.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Νικόδημος υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα γιατί ήταν ο πρώτος πνευματικός πατέρας των Ελλήνων Κωφών, αφού τους κατηχούσε στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα πρωτοπορώντας μάλιστα, καθώς υπερασπίστηκε την ανάγκη και το δικαίωμα των Κωφών να διδάσκονται στη φυσική τους γλώσσα και όχι στον προφορικό λόγο. Πάλεψε ακόμη για την ανάγκη και το δικαίωμα να παντρεύονται μεταξύ τους, διώχνοντας τον φόβο της ακούουσας ελληνικής κοινωνίας για αύξηση των γεννήσεων κωφών ανθρώπων. Στάθηκε ο πατέρας που φρόντιζε την επαγγελματική τους αποκατάσταση σε εργασίες που μπορούσαν να αναλάβουν, αλλά και την επαγγελματική τους εκπαίδευση ιδρύοντας σχολές εκμάθησης επαγγελμάτων.

Στο προλογικό σημείωμα του βιβλίου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος γράφει χαρακτηριστικά: «Μορφή οσιακή, προικισμένος με πλείστα όσα πνευματικά χαρίσματα, αληθής ποιμένας με απλότητα και φιλοφροσύνη, με αμείωτο ενθουσιασμό και αφοσίωση στη διακονία εν τω Αμπελώνι του Κυρίου. Πολλά απ’ αυτά τα τόσο σπουδαία που διδάχθηκα χρόνια κοντά του, τα έχω κλείσει μέσα στην ψυχή μου και αυτά είναι για όλη μου την ποιμαντορική και αρχιεπισκοπική εργασία οι ακριβοί πνευματικοί μαργαρίτες».

Για το βιβλίο θα ομιλήσουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο κ. Ιωάννης Τσούρας, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μακαριωτάτου, ο κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, Γενικός Διευθυντής της Ε.Μ.Υ.Ε.Ε., η Οσιολογιωτάτη μοναχή Ευπραξία, Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Βαγίων Θηβών και ο συγγραφέας.

Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να αναζητήσουν το βιβλίο στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου (Αγίου Γεωργίου 5, 134 51 Καματερό, τηλ. 210 2388398).

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου

TOP NEWS