Πατριαρχικό συλλείτουργο για τα εκατό χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

  • Dogma
Πολέμου

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, Πατριαρχικό Συλλείτουργο έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων ιερουργούντων της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σερβίας κ. Ειρηναίου.

Στη μεγαλοπρεπή  Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, η οποία ανακάλεσε το μεγαλείο βυζαντινών Πατριαρχικών Λειτουργιών, ιερούργησαν επίσης οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Αγκύρας κ. Ιερεμίας, Ικονίου κ.Θεόληπτος, Δράμας κ.Παύλος, ο επιχώριος  Μητροπολίτης κ.Βαρνάβας, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου κ.Μεθόδιος, ενώ παραβρέθηκαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Βρυούλων κ. Παντελεήμων, ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης  Μιλήτου κ.Απόστολος    και ο Επίσκοπος Θερμών κ.Ιωάννης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στο λόγο  Του, αφορμώμενος από το βιβλίο του Στρατή Μυριβήλη «Η ζωή εν τάφω », ιχνογράφησε, με παραστατικότητα και ακρίβεια ιστορικού, τις ολέθριες συνέπειες του   Πρώτου Παγκοσμίου  Πολέμου: τις   εκατόμβες των νεκρών, τις κατεστραμμένες πόλεις, τις ατιμώσεις, την υποτίμηση της αξίας της ανθρώπινης ζωής. Ο Πατριάρχης του Γένους υπογράμμισε ότι χρέος όλων είναι να δέονται και να μνημονεύουν τους κεκοιμημένους  μαχητές. Ο Πρώτος της Ορθοδοξίας, ο Μέγας Διάκονος της ειρήνης και της καταλλαγής κατέκλεισε την ομιλία του με το νικητήριο παιάνα της Ανάστασης  και την ευχή για αδιατάρακτη ειρήνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από τρεις χιλιάδες πιστοί  κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό, για να παρακολουθήσουν το Πατριαρχικό συλλείτουργο και  να ευλογηθούν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Μεταξύ των επισήμων ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, ως εκπρόσωπος της  Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Απόστολος  Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, η Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Κατερίνα Νοτοπουλου , η Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης, Δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, Βουλευτές, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και του Στρατού, Πρόξενοι  Βαλκανικών χωρών και πιστοί από όλη τη Θεσσαλονίκη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης της Σερβίας μετέβησαν στα Συμμαχικά κοιμητήρια του Ζέιτινλκ και τέλεσαν τρισάγιο υπέρ των κεκοιμημένων στρατιωτών.

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ