Πειραιώς Σεραφείμ: Εκτελώ ένα χρέος τιμής προς Εκείνον

  • Dogma
πειραιώς σεραφείμ

Σε ένα κατάμεστο, εντός και εκτός, από κόσμο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016 μια σεμνή τιμητική εκδήλωση με την ευκαιρία συμπληρώσεως 10 ετών Αρχιερατικής Διακονίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς.

Το παρών στην εκδήλωση για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, έδωσαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Προικοννήσου κ.Ιωσήφ, Νικαίας κ.Αλέξιος, Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.Εφραίμ και Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.Κωνσταντίνος.

Αρχικά ο παρουσιαστής της Εκδήλωσης δημοσιογράφος κ.Σπύρος Χαριτάτος κάλεσε στο βήμα τον πρώτο πολίτη του Πειραιά, τον Δήμαρχο της πόλης του Πειραιά κ.Γιάννη Μώραλη ο οποίος και καλωσόρισε τους παρευρισκομένους αναφερόμενος εν συντομία στο τιμώμενο πρόσωπο.

Η Εκδήλωση ξεκίνησε με την Chamber Symphony Orchestra (CSO) η οποία παρουσίασε σε πρώτη Πανελλήνια εκτέλεση το έργο του Δημήτρη Μηνακάκη με τίτλο «Βυζαντινή Λειτουργία για σόλο ψάλτες, μεικτή χορωδία και ορχήστρα, τσέμπαλο και Εκκλησιαστικό όργανο».

Για την προσωπικότητα του Σεβασμιωτάτου και το έργο της τοπικής Εκκλησίας μίλησε ο Αρχιμανδρίτης Νήφων Καπογιάννης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, ο οποίος αναφέρθηκε στο σύνολο σημαντικών δράσεων και τομέων.

Τη σκυτάλη επί σκηνής έλαβε χορωδιακό σύνολο από πέντε Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς το οποίο – μεταξύ άλλων – παρουσίασε τραγούδι που δημιουργήθηκε ειδικά για την Εκδήλωση, με τίτλο «Στον Πνευματικό μας Πατέρα».

Στη συνέχεια η χορωδία των Εκπαιδευτηρίων της τοπικής Εκκλησίας παρουσίασε μουσικό πρόγραμμα που περιείχε και τραγούδια του Μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου, μιας και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία τον Οκτώβριο 2015 να συμμετέχουν με δικό τους τραγούδι στην παρουσίαση της τελευταίας του δισκογραφικής δουλείας με τίτλο «Εντεύθεν».

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από την Εύβοια, τόπο καταγωγής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου, τους οποίους παρουσίασαν χορευτικά τμήματα από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς και από τα Εκπαιδευτήρια της Μητροπόλεώς μας.

Τέλος στο βήμα κλήθηκε από τον κ.Χαριτάτο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.Σεραφείμ, ο οποίος εξ αρχής εξήγησε τους λόγους για τους οποίους και δέχθηκε να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση. «Σήμερα εκτελώ ένα χρέος τιμής προς Εκείνον ο οποίος σε όλη την ταπεινή μου ζωή είναι ο βράχος ο ακατάληπτος της υπάρξεώς μου, ο ποδηγέτης και μέντορ της καθημερινότητός μου, εκείνος ο οποίος εμπνέει και οδηγεί τα διαβήματά μου», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος. «Ήθελα αυτό να του πω δημόσια, μέσα από τη συναγωμένη οικογένειά μου», προσέθεσε και συνέχισε: «Ο δεύτερος λόγος είναι για να εκφράσω της βαθιά μου ευγνωμοσύνη σε όλους εσάς, το λαό του Θεού, κυρίως όμως στους σεπτούς προκατόχους μου» τον μακαριστό Μητροπολίτη Χρυσόστομο Ταβλαδωράκη «ο οποίος χάρισε στιγμές δυνατές στο Σώμα της Εκκλησίας» «και στον σεπτό Γέροντα, μέντορα και ποδηγέτη όλων μας, τον Μητροπολίτη της καρδιάς μας, τον Σεβασμιώτατο πρώην Πειραιώς κ.κ.Καλλίνικο, στου οποίου το κραταιό έργο εισήλθα». Στο σημείο αυτό εξέφρασε και την ευγνωμοσύνη του στον παριστάμενο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.Ιγνάτιο για την επί σειρά ετών διακονία του στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς.

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες της τοπικής Εκκλησίας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους Πατέρες και αδελφούς «που εθελοντικά διακονείται το μεγάλο έργο της πίστεως» «και είναι αυτή η ευκαιρία να υποβάλλω στον κάθε ένα από εσάς και την κάθε μια, ευγνώμονας ευχαριστίας για αυτή την ουσιώδη κοινωνία προσώπων που βιώνουμε μέσα στο Σώμα της Αγίας μας Εκκλησίας».

Τέλος αφού ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους εκ βάθους ψυχής, υπογράμμισε ότι «για μένα τον ταπεινό, είστε ο στέφανος της υπάρξεώς μου, ο στέφανος της ζωής μου και η μαρτυρία της πορείας του βίου μου».

Αμέσως μετά ο πρωτοσύγκελλος π.Νήφων Καπογιάννης, προσέφερε στο Σεβαμιώτατο εκ μέρους του κλήρου και του λαού της Μητροπόλεως Πειραιώς ένα ενθύμιο, πρωτίστως συμβολικό, ως μικρό αντίδωρο αγάπης της δικής του προσφοράς και της δικής του θυσιαστικής και πατρικής αγάπης προς τα Πνευματικά του παιδιά. Έναν Σταυρό Ευλογίας ο οποίος θα θωρακίζει τον κ.Σεραφείμ προκειμένου να μάχεται «για την προάσπιση του Ορθοδόξου Δόγματος και του Ευσεβούς φρονήματος του λαού… των Ιερών παραδόσεων της Εκκλησίας και του Γένους, αλλά και του δικαίου των αδυνάτων» και κάθε φορά που θα Ευλογεί με Αυτόν, να Ευλογεί το σύνολο του Πειραϊκού Λαού και των πιστών της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν: ο πρώτος τη τάξη Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ.Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ.Φώφη Γεννηματά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ.Βασίλης Λεβέντης, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Ν.Δ. κ.Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο πρώτος πολίτης του Πειραιά κ.Γιάννης Μώραλης, ο Περιφερειάρχης Πειραιώς κ.Γεώργιος Γαβρίλης, οι Βουλευτές Γεωργία Γεννιά, Δημήτρης Καμμένος, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Κατσαφάδος και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ.Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ.Νικόλαος Γεωργόπουλος, ο Φρούραρχος της Βουλής των Ελλήνων Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Κυριαζόπουλος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Πειραιάς Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Φώσκολος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιώς κ.Γιώργος Δαβάκης, ο Προϊστάμενος Εισαγγελίας Αθηνών κ.Ισίδωρος Ντογιάκος, ο Προϊστάμενος Εισαγγελίας Πειραιώς κ.Ευάγγελος Ζαχαρής, η Πρόεδρος Συμβουλίου Εφετών Πειραιά Δήμητρα Τσουτσάνη, ο πρώην Υπουργός Παιδείας κ.Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ.Βασίλης Ταταρόπουλος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ.Νικόλαος Πλατανισιώτης, ο Διοικητής Τροχαίας Πειραιά Αστυνομικός Διευθυντής κ.Σπυρίδων Λάσκος, ο Γενικός Διευθυντής της Εφημερίδας «Παραπολιτικά» κ.Γιάννης Κουρτάκης, ο Διευθυντής του Ρ/Σ «Παραπολιτικά 90,1» κ.Παναγιώτης Τζένος, ο δημοσιογράφος και σύμβουλος έκδοσης «Παραπολιτικά» κ.Θανάσης Φουσκίδης, ο Πρόεδρος του Ομίλου «ΙΕΚ Ξυνή» κ.Σοφοκλής Ξυνής, η κ.Ειρήνη Νταϊφά, πλήθος Αντιδημάρχων, Περιφερειακών, Δημοτικών και Διαμερισματικών Συμβούλων, πρώην Βουλευτές και Πολιτευτές, Πρόεδροι Φορέων, Συλλόγων και Σωματείων, εκπρόσωποι Πολιτικών, Πολιτειακών, Δικαστικών, Στρατιωτικών, Αστυνομικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

TOP NEWS