Πέτρας Γεράσιμος: Η αυτογνωσία και η ταπείνωση είναι αρετές αλληλένδετες με την αγάπη…προάγουν την αληθινή πίστη

  • Dogma
πέτρας

Πέτρας Γεράσιμος: Η αυτογνωσία και η ταπείνωση είναι αρετές αλληλένδετες με την αγάπη προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο και προάγουν την αληθινή Πίστη

Ο Ποιμενάρχης Πέτρας Γεράσιμος κήρυξε τον Θείο Λόγο προς τον περιεστώτα λαό και ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο που μας διηγείται την παράκληση του εκατόνταρχου προς τον Θεό για την θεραπεία του υπηρέτη του. Και τόνισε: «Το να πάει κάποιος υψηλά ιστάμενος όπως ο εκατόνταρχος, να παρακαλέσει τον Κύριο για τον υπηρέτη του –μονάχα αυτή η κίνηση– φανερώνει την αγάπη που τρέφει για τον συνάνθρωπό του. Πολλές φορές έχουμε πει βέβαια ότι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την αγάπη προς τον Θεό. Δεν μπορούμε να αγαπήσουμε αληθινά τους ανθρώπους αν δεν αγαπήσουμε πρωτίστως τον Θεό –και το αντίστροφο.

Το κίνητρο λοιπόν της πράξης του εκατόνταρχου είναι η αγάπη προς τον συνάνθρωπό του. Παρά το ότι δεν γνώριζε τον μωσαϊκό νόμο, παρά το ότι ήταν ειδωλολάτρης είχε επίσης μεγάλη ταπείνωση –γιατί ζητάει από τον Κύριο να βοηθήσει τον υπηρέτη του– αλλά και αυτογνωσία. Όταν ο Χριστός του λέει ότι θα έρθει στο σπίτι του για να θεραπεύσει τον υπηρέτη του, εκείνος Του απαντάει: «Δεν είμαι άξιος, ούτε καθαρός για να Σε αφήσω να εισέλθεις μέσα στο σπίτι μου». Έτσι εδραιώνεται σθεναρά μέσα στην καρδιά του η Πίστη προς τον αληθινό Θεό».

Ο Σεβασμιώτατος Πέτρας κατέκλεισε την ομιλία του παρακινώντας και λέγοντας στους πιστούς: «Ας προσπαθήσουμε κι εμείς να κλείσουμε μέσα στην ψυχή μας τις πνευματικές αρετές του εκατόνταρχου. Διότι όταν αποκτήσουμε την αυτογνωσία θα μπορέσουμε να έχουμε και ταπείνωση που είναι ο ασφαλής δρόμος προς την σωτηρία του ανθρώπου, αφού το Ευαγγέλιο μας λέγει ότι στους ταπεινούς δίδει την χάρη ο Κύριός μας. Τότε μόνον η αγάπη και η Πίστη μας προς τον Πανάγαθο Θεό θα είναι ειλικρινής και πραγματική».

TOP NEWS