Πέτρας Γεράσιμος: Η Παναγία με την μητρική Της αγάπη κατευθύνει τα διαβήματά μας προς την οδό του Κυρίου

  • Dogma
πέτρας

Την Δευτέρα 1 Αυγούστου, επί τη Εορτή της Προόδου του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου, ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ιερούργησε στο καθολικό της Ιεράς Μονής Τιμίου Σταυρού Καρδαμούτσας, στο Καρύδι, όπου εν συνεχεία τέλεσε τον Αγιασμό επί τη ενάρξει του νέου μηνός.

Στο κήρυγμα του Θείου Λόγου ο Ποιμενάρχης Πέτρας τόνισε: «Ένα πνευματικό ταξίδι ξεκινάει σήμερα με προορισμό την μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Μητρός, της Μεσίτριας, της Προστάτιδας, της Ελεήτριας ολοκλήρου του ανθρωπίνου γένους.  Ενθυμούμαστε σήμερα και τιμούμε το γεγονός της Προόδου του Τιμίου Σταυρού, της λιτανεύσεώς Του δηλαδή στα περίχωρα της Βασιλίδος των πόλεων κατά την ειωθότα εκκλησιαστική τάξη της βυζαντινής περιόδου.

Η Εκκλησία μας τοποθετεί αυτή την Εορτή την πρώτη ημέρα του μηνός Αυγούστου για να λάβουν όλοι οι πιστοί την χάρη και την ευλογία του Τιμίου Σταυρού και να διανύσουν με πνευματική και σωματική καθαρότητα την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Όπως και στο μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, έτσι και τώρα η Εκκλησία προβάλλει τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου, διότι Αυτός είναι το ευσκιόφυλλο δένδρο κάτω από τη σκιά του οποίου λαμβάνουμε δύναμη και αναψυχή στον πνευματικό μας αγώνα για να εορτάσουμε το «Πάσχα του καλοκαιριού».

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας ο Πέτρας χοροστάτησε στις Ακολουθίες του Εσπερινού και του πρώτου Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Εν συνεχεία άνοιξε τον κύκλο των εσπερινών ομιλιών στο ναό κατά τις ιερές Παρακλήσεις της περιόδου του Δεκαπενταύγουστου, εστιάζοντας στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς, στην ακαταίσχυντη προστασία που η Υπεραγία Θεοτόκος παρέχει σε όλους όσοι προσπίπτουν με ευλάβεια στο ιερό Της εικόνισμα, αιτούμενοι τις πρεσβείες και την μεσιτεία Της.

Την Τρίτη 2 Αυγούστου ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιεράς Μονής Κουφής Πέτρας.

Προ της απολύσεως τέλεσε το μνημόσυνο του αοιδίμου Επισκόπου Πέτρας κυρού Μελετίου (Χλαπουτάκη) επί τη συμπληρώσει 133 χρόνων από της προς Κύριον εκδημία του και υπεγράμμισε στο κήρυγμά του για τον μακαριστό Αρχιερέα: «Υπήρξε άνθρωπος που αγωνίσθηκε σε όλη του τη ζωή και ως Ιερομόναχος στην Ιερά Μονή Κρεμαστών αλλά και ως Επίσκοπος για πολλά χρόνια, σε μια εποχή που ο τόπος μας βρισκόταν υπό την κυριαρχία των Οθωμανών.

Προσπάθησε όμως, μαζί με τον Αδοσίδη πασά, να εμπνεύσει τους ανθρώπους να μείνουν σταθεροί στην Πίστη τους, να αγαπούν την Πατρίδα τους. Μάλιστα εθεμελίωσε και τον Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας για να δώσει το στίγμα του τόπου και του ευσεβούς του λαού που ξέρει να τιμάει την Παναγία ως έχουσα τα δευτεροία της Αγίας Τριάδος, ως Εκείνη που ήνωσε τη γη με τον ουρανό και διά της οποίας ήλθε στον κόσμο η σωτηρία.

Με πολλή ευγνωμοσύνη λοιπόν τελούμε σήμερα το μνημόσυνό του και ευχόμαστε ο Κύριός μας να τον έχει στην αγκαλιά του και όπως τον αξίωσε επί της γης έτσι να τον αξιώσει και εν τοις ουρανοίς να επιτελεί μαζί Του τη Θεία Λειτουργία».

Το εσπέρας της αυτής ημέρας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού μετά του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ελληνικών.

Στο κήρυγμά του προς τον περιεστώτα λαό ο Μητροπολίτης Πέτρας ανέφερε: «Ας ωφεληθούμε πνευματικά αυτή την περίοδο. Να νηστέψουμε για να ευχαριστήσουμε την Παναγία μας που σαν Μάνα στέκεται πάντοτε δίπλα μας και πάντοτε ανταποκρίνεται στις ικεσίες μας παρά την αναξιότητά μας, παρά τις αδυναμίες και τα πάθη μας, παρά τον αμαρτωλό τρόπο ζωής που μας απομακρύνει από τον Θεό.

Η Υπεραγία Θεοτόκος δεν σταματά ποτέ να μας αγκαλιάζει, να μας σκεπάζει με το Μαφώριό Της, να μας δίδει δύναμη και να μας διδάσκει την υπομονή, την ταπείνωση και την ανεξικακία, αρετές που πρέπει να υιοθετήσουμε κι εμείς για να λάβουμε την χάρη και την ευλογία Της και να μπορέσουμε να γίνουμε γνήσιοι μαθητές του Ζώντος Θεού».

Την Τετάρτη 3 Αυγούστου ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Νοσοκομείου πόλεως Αγίου Νικολάου.

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού μετά του Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Ναό Αγίων Εφραίμ και Ειρήνης Αγριανών.

Συνεχίζοντας τις ψυχωφελείς ομιλίες της περιόδου του Δεκαπενταυγούστου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης τόνισε στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς: «Μέσα στην ευλογημένη αυτή περίοδο η Εκκλησία μάς προτρέπει και μας παρακινεί να αγωνισθούμε πνευματικά, να επικαλεσθούμε πρωί και βράδυ τις πρεσβείες της Παναγίας Μητέρας του Κυρίου μας, της Δέσποινας του κόσμου –διότι πάντοτε απλώνει το χέρι Της για να μας καθοδηγήσει στον δρόμο που οδηγεί στον Χριστό.

Να μετέχουμε λοιπόν στις καθημερινές Θείες Λειτουργίες και τους μικρούς και μεγάλους Παρακλητικούς Κανόνες, που ψάλλονται εναλλάξ προς την Υπεραγία Θεοτόκο, ευχαριστώντας Την για όλα όσα έχει προσφέρει σε εμάς. Αυτό που ζητάει μονάχα από εμάς η Παναγία είναι να συστοιχιζόμαστε πάντοτε με το Θέλημα και το Ευαγγέλιο του Υιού Της –και τότε να είμαστε σίγουροι ότι θα εισακούσει τις προσευχές, τις παρακλήσεις και τις δεήσεις μας και θα πρεσβεύσει για εμάς προς τον Κύριο».

Το πρωί της Πέμπτης 4 Αυγούστου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Ενορίας Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως.

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στις Ακολουθίες του Εσπερινού –τυχόντων των Προεορτίων της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος– και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο που τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φουρνής.

Ο κ. Γεράσιμος ανέφερε στο κήρυγμά του προς τους πιστούς: «Η Εκκλησία σήμερα μας εισάγει στην μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και ο ιερός υμνωδός μας προσκαλεί στο δοξαστικό του Εσπερινού, να ανεβούμε στο όρος του Κυρίου. Μας προσκαλεί να κάνουμε μια ανάβαση στην πνευματική μας ζωή, έναν κόπο παραπάνω, διότι όταν ανηφορίσουμε, όταν θέλουμε να πάμε κάπου ψηλά, όταν θέλουμε να φθάσουμε σε ένα ανώτερο πνευματικό στάδιο, θα πρέπει να καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια.

Όλοι οι άνθρωποι –μηδενός εξαιρουμένου– είμαστε σκοτισμένοι, γιατί είμαστε δέσμιοι της αμαρτίας. Έχουμε όμως την δυνατότητα να φωτισθούμε και να καθαρίσουμε την καρδιά και την διάνοιά μας από την μιαρότητα, με την εξομολόγηση και την συμμετοχή στο Μυστήριο της Θείας Μεταλήψεως. Βεβαίως σε αυτή την προσπάθεια έχουμε βοηθό και προστασία την Παναγία μας, διότι Εκείνη έχει την δυνατότητα με την μεγάλη μητρική Της αγάπη και αγκαλιά να μας φωτίσει και να κατευθύνει τα διαβήματά μας προς την οδό του Κυρίου».

Την Παρασκευή 5 Αυγούστου ο  Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος παρέστη στις Ακολουθίες του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας που τελέσθηκαν στο Κέντρο Φροντίδος Ηλικιωμένων, στην περιοχή «Αγία Παρασκευή» Λατσίδας, για τις λατρευτικές ανάγκες των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, των εμπερίστατων αδελφών μας που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα. Τις Ιερές Ακολουθίες επιτέλεσε ο Πανοσ. Αρχιμ. Τίτος Ταμπακάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου.

TOP NEWS