Πέτρας Γεράσιμος: Να μιμηθούμε την Αγία Αικατερίνη, να αφιερώνουμε και εμείς χρόνο για να αγωνιζόμαστε πνευματικά

  • Dogma
πέτρας

Το εσπέρας της Πέμπτης 24 Νοεμβρίου ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε επί τη Εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος, της Πανσόφου και Νύμφης του Χριστού Αικατερινής, στον φερώνυμο Ιερό Ναό Επάνω Ελούντας.

Ο Ποιμενάρχης Πέτρας επεσήμανε στο κήρυγμά του προς τον περιεστώτα λαό: «Ήλθαμε και φέτος να πανηγυρίσουμε την μνήμη της Αγίας Αικατερίνης, προετοιμάζοντας παράλληλα τον κατάλληλο χώρο μέσα στην καρδιά μας για να γεννηθεί ο Χριστός, διότι ο σκοπός κάθε επικείμενης μεγάλης Εορτής είναι να βιώσουμε το νόημά της. Γι’ αυτό, ολόκληρη αυτή η περίοδος της τεσσαρακονθήμερης Τεσσαρακοστής των Χριστουγέννων που είναι μια περίοδος πνευματικής προετοιμασίας για την μητρόπολη των Εορτών, η Εκκλησία μάς παρακινεί να μελετούμε τα Ιερά Ευαγγέλια και τις θείες Γραφές. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε το μήνυμα του Ευαγγελίου του Χριστού, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε το Θέλημα του Θεού στη ζωή μας.

Αυτό έπραξε και η Αγία Αικατερίνη που ήταν Πάνσοφος. Αγαπούσε πολύ τα γράμματα και μελετούσε καθετί, δεν περιορίστηκε όμως στην κατά κόσμον και θύραθεν παιδεία. Διά της θερμής προσευχής που απηύθυνε προς τον Χριστό φωτίσθηκε η καρδιά, φωτίσθηκε ο νους και ο λογισμός της και μπόρεσε διά της χάριτος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού να χρησιμοποιήσει όλα όσα μάθαινε, για να διευρύνει τους ορίζοντές της και να βοηθήσει τους συνανθρώπους της.

Η Αγία Αικατερίνη είχε όλες τις αρετές που θα ζήλευε ο οποιοσδήποτε άνθρωπος κάθε εποχής. Ήταν μια πανέμορφη κόρη, μία μορφωμένη, μία πλούσια που είχε ό,τι επιθυμούσε –και όμως εκείνη διάλεξε να βαδίσει την οδό του Κυρίου, έδωσε την καρδιά της γι’ Αυτόν. Γι’ αυτό ο Θεός την χαρίτωσε όπως και την Παναγία, γι’ αυτό και την εορτάζουμε μαζί με τα Εισόδια της Θεοτόκου, αφού κατά την ημέρα της Εορτής της αποδίδεται η Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου».

Ο κ.Γεράσιμος κατέκλεισε την ομιλία του παρακινώντας τους πιστούς και λέγοντας: «Να μιμηθούμε κι εμείς την Αγία Αικατερίνη, να αφιερώνουμε και εμείς χρόνο για να αγωνιζόμαστε πνευματικά. Διότι έστω και μικρή προσπάθεια να κάνουμε και εάν το θέλουμε πραγματικά, τότε ο Χριστός θα στείλει και σε εμάς την χάρη Του, θα στείλει και σε εμάς τον φωτισμό, θα καθαρίσει την ψυχή και την καρδιά μας και θα την κάνει αξία για να ενσκηνώσει μέσα της ο Γεννηθείς Χριστός.

Η ευχή και η προσευχή μου είναι φέτος τα Χριστούγεννα να μπορέσουμε να καταλάβουμε, να νιώσουμε, να βιώσουμε κάτι από τη Γέννηση του Χριστού και να γίνουμε οι αειφανείς αστέρες που θα φωτιζόμαστε από Εκείνον ο οποίος ως Ήλιος της Δικαιοσύνης εκπέμπει το φως και φωτίζει όλο τον κόσμο».

TOP NEWS