Πέτρας Γεράσιμος: Θα πρέπει να σταυρώνουμε τα πάθη και όλα εκείνα που μας εμποδίζουν να γίνουμε αληθινοί χριστιανοί

  • Dogma
πέτρας

Το εσπέρας της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε επί τη Εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Νικήτα, στον φερώνυμο Ιερό κοιμητηριακό Ναό Ενορίας Βουλισμένης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Ακολουθίας εκτίθεντο προς προσκύνηση τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του μεγαλώνυμου Αγίου και Προστάτου του χωρίου Βουλισμένης.

Στο κήρυγμά του προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος υπογράμμισε αναφερόμενος στην βιοτή και το μαρτύριο του Αγίου Νικήτα: «Ο Άγιος Νικήτας, Γότθος στην καταγωγή, ζει κατά τον 4ο αιώνα –περίπου το 350 μ.Χ. Μετά την ψήφιση του Διατάγματος των Μεδιολάνων και την κήρυξη της ανεξιθρησκίας, οι άνθρωποι στην περιοχή της καταγωγής του αντέδρασαν γιατί δεν ήθελαν να χάσουν τη λατρεία των ειδώλων.

Ο Άγιος Νικήτας όμως, παρότι είχε την ίδια καταγωγή με εκείνους, αντιλήφθηκε τι σημαίνει να πιστεύεις στον αληθινό Θεό, τι σημαίνει να αγαπάς τον αληθινό Θεό και πώς εκφράζεται αυτή η αγάπη. Αψήφησε λοιπόν τους συμπολίτες του, ομολόγησε την αληθινή Πίστη και υπέστη πολλά βασανιστήρια και μαρτύρια για την αγάπη του προς τον Χριστό, επιτελώντας μάλιστα πολλά θαύματα. Γι’ αυτό η Εκκλησία μας τον κατατάσσει στη χορεία των μεγάλων Μαρτύρων.

Αξιώθηκε δε να έχει δασκάλους του δύο μεγάλους Ιεράρχες που του δίδαξαν την αληθινή Πίστη, τον Άγιο Θεόφιλο που είχε λάβει μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το έτος 325 και τον διάδοχό του που μετέφρασε στη γλώσσα των Γότθων την Καινή Διαθήκη. Από αυτούς λοιπόν γνώρισε τι σημαίνει αληθινός Θεός».

Περαίνοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ανέφερε: «Τιμώντες και πανηγυρίζοντες σήμερα τον Άγιο Νικήτα και ευρισκόμενοι σε αυτή την μεθέορτη περίοδο της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, να έχουμε στο μυαλό μας ότι για να ομοιάσουμε στον Άγιο Νικήτα θα πρέπει κι εμείς να αποδεχθούμε το πολίτευμα του Σταυρού, θα πρέπει κι εμείς να ομολογούμε με κάθε τρόπο με τη ζωή και τα έργα μας την αληθινή Πίστη του Ευαγγελίου, θα πρέπει κι εμείς να σταυρώνουμε τα πάθη, τις αδυναμίες μας και όλα εκείνα που μας εμποδίζουν να γίνουμε αληθινοί χριστιανοί, θα πρέπει κι εμείς να δώσουμε το χέρι μας σε Εκείνον που άνοιξε τα χέρια Του επάνω στο Σταυρό για να αγκαλιάσει όλο τον κόσμο και να προσφέρει τη σωτηρία σε όλους όσοι Τον πιστεύουν και Τον ομολογούν».

Προ της απολύσεως της Ακολουθίας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε εν πομπή, η λιτανεία της Εικόνας και του Τιμίου Λειψάνου του Αγίου Νικήτα στα σοκάκια του χωρίου της Βουλισμένης, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής Νεαπόλεως.

Παρέστησαν η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Μαρία Χανιωτάκη-Μυλωνάκη και οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Αγίου Νικολάου κ.κ. Χαρίλαος Αλεξάκης, Θωμάς Χαριτάκης, Κωνσταντίνος Καστελλιανάκης και Ιωάννης Μαρίνος και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Δέσπω Καρνιαδάκη.

TOP NEWS