Πέτσας: «Η Τουρκία δεν μπορεί να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες στην Αγιά Σοφιά»

  • Dogma
πέτσας

«Το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς δεν είναι διμερές, αλλά διεθνές», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απαντώντας έτσι σε όσα είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, αυτό θα προκαλούσε ένα τεράστιο ψυχικό χάσμα όχι μόνο μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων, αλλά ανάμεσα στο σύνολο του χριστιανικού και του μουσουλμανικού κόσμου.

Ο Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε ως ιστορική και μείζονος σημασίας τη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ, ενώ προανήγγειλε πως θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για τις συζητήσεις με όλες τις χώρες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Επίσης, τόνισε ότι το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο, εκτός από την προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας και τις λεπτομέρειες για το Ταμείο Ανάκαμψης, θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας με βάση και την επιστολή που είχε αποστείλει στον ίδιο και την πρόεδρο της Κομισιόν στις αρχές Ιουνίου.

Σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε, επίσης, ότι η Ελλάδα παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις της Άγκυρας στον Έβρο και το Αιγαίο και είναι έτοιμη να δράσει με αποφασιστικό τρόπο εάν αυτό χρειαστεί, ενώ τόνισε πως το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Παράλληλα, σε ερώτηση του newsit.gr, αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Κοτζιά για παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας όσον αφορά στη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ κι αντιθέτως χαιρέτισε το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στήριξε τη συμφωνία.

Για τον τουρισμό και την πανδημία, ο Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε πως αύριο θα ανακοινωθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα νησιά και ότι υπάρχει ετοιμότητα ως προς το ενδεχόμενο εισαγόμενων κρουσμάτων από τον τουρισμό, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για τη λίστα των αεροδρομίων, η οποία θα αναπροσαρμόζεται με βάση τις συνθήκες. Πρόσθεσε πάντως ότι ενώ το ενδεχόμενο τοπικών lockdown παραμένει πιθανό και θα εξετάζεται κατά περίπτωση, αυτό ενός ολικού lockdown δεν βρίσκεται στο τραπέζι. «Κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει και προφανώς δεν εφησυχάζει η κυβέρνηση. Τα φαινόμενα συγχρωτισμού προκαλούν εύλογη ανησυχία σε όλους», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Σχετικά με την οικονομία και τα κονδύλια της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει – εφόσον αυτό είναι εφικτό και συμφωνηθεί μεταξύ των ηγετών της ΕΕ – την εμπροσθοβαρή εκταμίευσή τους εντός του 2020. «Το συντομότερο, το καλύτερο», δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση του newsit.gr, αποδίδοντας τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στις συνεχείς διαπραγματεύσεις.

Τέλος, ο κ. Πέτσας διέψευσε ότι υπάρχει θέμα παραίτησης του γ.γ. Τουρισμού, Κωνσταντίνου Λούλη, τον οποίο η αντιπολίτευση εγκαλεί επειδή δεν έχει πτυχίο, ενώ σχολιάζοντας αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και μερίδας αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ για τα στοιχεία της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι», υποστήριξε ότι τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες διαφάνειας και ειδικότερα αντιπολιτευόμενη εφημερίδα που δεν συμμετείχε τελικώς στην καμπάνια απαξίωνε συστηματικά τόσο την εκστρατεία κατά του ιού και της διάδοσής του όσο και το «Μένουμε Σπίτι».

TOP NEWS