Πιο κοντά Μοσχα – Βατικανό αλλά τα «αγκάθια» παραμένουν

  • Dogma

Συνάντηση με τον Πάπα Βενέδικτο 16ο είχε χθες ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.

 

Ο κ. Ιλαρίων που βρίσκεται στη Ρώμη ως παρατηρητής εκ μέρους της ρωσικής Εκκλησίας, στην τακτική σύναξη των Επισκόπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συζήτησε με τον Πάπα θέματα που αφορούν στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών.

 

Οι σχέσεις του ορθόδοξου Πατριαρχείου της Μόσχας με το Βατικανό έχουν αναθερμανθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο παρά την έντονη επιθυμία που έχει εκφραστεί από πλευράς Αγίας Έδρας για επίσκεψη του Πάπα στη Μόσχα, από την εποχή του Ιωάννη Παύλου Β΄η εκεί Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να αρνείται.

«αγκάθια»

«Αγκάθι» στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών είναι η κοινή στάση Βατικανού και Κωνσταντινούπολης στον θεολογικό διάλογο όπου εκτός των άλλων συζητείται η επαναφορά της προ του σχίσματος κατάστασης με διοίκηση από την πενταρχία. Δηλαδή τη Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη, την Αλεξάνδρεια, την Αντιόχεια και τα Ιεροσόλυμα. 

 

Η ρωσική Εκκλησία ως μη πρεσβυγενής μένει έξω από τον πυρήνα αυτό,  κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν δείχνει διατιθεμένη να αποδεχθεί η ηγεσία της.

 

Δελτίο Τύπου σχετικό με τις επαφές του κ. Ιλαρίωνα στη Ρώμη δημοσιεύεται στο ελληνικό τμήμα της ιστοσελίδας του. ΕΔΩ

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ