Πλεύρης για εκκλησίες: Θα υπάρχουν έλεγχοι – Δύσκολο να είναι στοχευμένοι

  • Dogma
δράμας

Νέο ωράριο στα καταστήματα και κυλιόμενο ωράριο στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και «μπλόκο» σε ανεμβολίαστους πολίτες από τους κλειστούς χώρους φέρνουν τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, τα οποία εξειδικεύτηκαν σήμερα (19.11.2021) από τον Υπουργό Υγείας  κ. Θάνο Πλεύρη.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης δε θα μπορούσε να την αναφερθεί και στο μέτρο της εισόδου των πιστών στις εκκλησίες μόνο με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ή rapid test για τους ανεμβολίαστους. Ερωτήματα, φυσικά, εγείρονται αναφορικά με τη διενέργεια των ελέγχων στους χώρους θρησκευτικής λατρείας, με τον Υπουργό να απαντά χαρακτηριστικά:

“Και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ότι υπάρχει Εγκύκλιος και από την Ιερά Σύνοδο για τον τρόπο που οι ίδιοι μπορούν να κάνουν τους ελέγχους και θα υπάρχουν και στοχευμένοι έλεγχοι. Προφανώς οι έλεγχοι σε εκκλησίες γίνονται στη διάρκεια που έχει η ίδια η Ιερά Σύνοδος με την δυνατότητα των λειτουργιών που δίνεται στους δικούς της λειτουργούς τη δυνατότητα να ελέγξουν, αλλά σίγουρα δεν είναι ένας έλεγχος που μπορεί να γίνει στοχευμένα όπως σε άλλους χώρους. Άρα δεν άλλαξε κάτι αλλά προκειμένου και σε αυτούς τους χώρους να υπάρξει ένα μήνυμα που απευθύνεται σε κόσμο που είναι ανεμβολίαστοι, να έχουν ένα μήνυμα και κίνητρο να εμβολιαστούν παραπάνω μπήκε αυτό το μέτρο. Να σας θυμίσω ότι η ίδια η κυβέρνηση όταν χρειάστηκε να μπει σε μέτρα να μην γίνονται καθόλου λειτουργίες το έκανε, η ίδια η κυβέρνηση στα προηγούμενα μέτρα έβαλε εργαστηριακά μέτρα σε όλους όσους είναι στον χώρο εργασίες και η ίδια αυτή κυβέρνηση επεκτείνει τα μέτρα στοχευμένα όπως είπε ο Πρωθυπουργός στους ανεμβολίαστους και δεν επηρεάζεται καθόλου η κανονικότητα των εμβολιασμών”.

Όχι νέο lockdown

Τα νέα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό αλλά προστατευτικό χαρακτήρα προς τους ανεμβολίαστους και έχουν ως κύριο στόχο να κρατήσουν την κοινωνία ανοιχτή, τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου  ο κ. Θάνος Πλεύρης.

Η κοινωνία δεν θα κλείσει, παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να μπορέσει το ΕΣΥ να ανταποκριθεί στην πίεση, ανέφερε επίσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό», πρόσθεσε.

Η επίταξη ήταν αναγκαίο μέτρο, συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως «τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς». Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με ικανοποιητικό βαθμό ήδη υπάρχουν 900.000 προγραμματισμένα ραντεβού. Το 75% του ενηλίκου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί.

Τί αλλάζει

Η κυριότερη αλλαγή που ανακοινώθηκε μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τα νέα μέτρα είναι αυτή που αφορά στο ωράριο των καταστημάτων αλλά και της προσέλευσης των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και αυτά αφορούν όλους, όχι μόνο τους ανεμβολίαστους.

Με στόχο να μην παρατηρείται συνωστισμός στα ΜΜΜ, αλλάζει, εκτός από το ωράριο για τους εργαζόμενους και εκείνο λειτουργίας των καταστημάτων.

Έτσι, από τη Δευτέρα, επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στους χώρους εργασίας το ωράριο θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30.

Όσον αφορά στο λιανεμπόριο, τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 10:00 και θα μένουν ανοιχτά έως τις 21:00 έτσι ώστε να μπορούν να μετακινούνται όσοι θέλουν να κάνουν τα ψώνια τους, άλλες ώρες από εκείνες που μετακινούνται όσοι πηγαίνουν στη δουλειά τους.

 

Φωτογραφία αρχείου

TOP NEWS