Πλεύρης: «Όχι» σε επαναφορά μέτρων το καλοκαίρι – Όλα ανοιχτά για το φθινόπωρο

  • Δόγμα

Στο ερώτημα αν εξετάζεται η επιστροφή κάποιων μέτρων, o υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή η μετάδοση του κορωνοϊού δεν γίνεται στους κλειστούς χώρους, αλλά κυρίως σε ανοικτούς χώρους και σε μικρότερες ηλικίες όπου υπάρχει έντονη διασκέδαση.

Την εκτίμηση ότι το κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού που διανύουμε πλησιάζει στην κορύφωσή του και ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγο να επανέλθουν οι μάσκες ή άλλα περιοριστικά μέτρα εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως ανέφερε, τις προηγούμενες εβδομάδες η ανοδική τάση των κρουσμάτων ήταν στο 100-120%, ενώ τώρα είναι στο 10% – κάτι που φανερώνει ότι μέσα στον Ιούλιο το τωρινό κύμα «θα έχει κάνει τον κύκλο του»

«Το ιδιαίτερο στοιχείο αυτού του κύματος είναι ότι δεν θα δώσει βαριές νοσηλείες αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αναμένεται να υπάρξει μια μικρή αύξηση των διασωληνωμένων μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά δεν θα υπάρξει πίεση στους σκληρούς δείκτες.

Αντίθετα, πίεση υπάρχει ήδη στις απλές κλίνες, ειδικά στην Αττική, και γι’ αυτό τον λόγο το υπουργείο Υγείας θα αναπτύξει απλές κλίνες, όπου είναι αυτό εφικτό, και αν χρειαστεί θα γίνουν παρεμβάσεις στα νοσοκομεία.

Για την επαναφορά της μάσκας, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι υπάρχει απλά σύσταση για τους χώρους με συνωστισμό, ενώ είναι υποχρεωτική στις αστικές συγκοινωνίες που είναι χώρος μετάδοσης. «Όσοι θέλουν μεγαλύτερη ασφάλεια κάνουν χρήση μάσκας», δήλωσε σε συνέντευξή του στον Alpha.

Στο ερώτημα αν εξετάζεται η επιστροφή κάποιων μέτρων, o υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή η μετάδοση του κορωνοϊού δεν γίνεται στους κλειστούς χώρους, αλλά κυρίως σε ανοικτούς χώρους και σε μικρότερες ηλικίες όπου υπάρχει έντονη διασκέδαση.

Υπό αυτό το πρίσμα, ανέφερε ότι δεν έχει νόημα να επιβληθούν υποχρεωτικά περιοριστικά μέτρα, καθώς κινητικότητα υπάρχει κατά βάση στους ανοιχτούς χώρους.

«Δεν είμαστε στην πρώτη φάση της πανδημίας, αλλά στη συνύπαρξη με τον ιό. Τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά τα απολύτως απαραίτητα και όχι οριζόντια», κατέληξε ο υπουργός.

Πάντως, σε άλλη συνέντευξή του στον ρ/σ «Παραπολιτικά», ο υπουργός Υγείας άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το τέλος της τουριστικής περιόδου.

«Πηγαίνοντας προς τους φθινοπωρινούς μήνες όπου πλέον υπάρχει και μεγαλύτερη μετάδοση υπό την έννοια ότι έχεις περισσότερους κλειστούς χώρους αλλά και ο καιρός δεν βοηθάει ιδιαιτέρως, θα επανεξετάσουμε μέτρα. Όμως, η αρχική μας θέληση είναι να μην ξαναπάμε σε μέτρα, όπως είχαμε συνηθίσει, θεωρούμε ότι πια είμαστε στο στάδιο της συνύπαρξης με την πανδημία πράγμα που σημαίνει ότι εμβολιαζόμαστε».

Αυτό θα εξαρτηθεί και από δύο παράγοντες: πρώτον, αν τα νέα εμβόλια θα «πιάνουν» τις τελευταίες μεταλλάξεις και σε τι φάση θα βρίσκεται η χώρα με την πανδημία. Σε κάθε περίπτωση, οι πιο ευάλωτοι θα πρέπει να έχουν παραπάνω μέτρα προστασίας ακριβώς γιατί κινδυνεύουν περισσότερο.

Παγώνη: Αύγουστος με εξάρσεις και υφέσεις

Οι ειδικοί, πάντως, φαίνεται ότι είναι πιο επιφυλακτικοί ως προς την πορεία της πανδημίας και ως προς τη χρήση της μάσκας

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, προειδοποίησε ότι ο δείκτης των νοσηλειών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, καθώς έχει καταγραφεί αύξηση 40% στα νοσοκομεία και κλίνες non-COVID έχουν αρχίσει και μετατρέπονται πάλι σε κλίνες COVID.

Οι ασθενείς που καταφθάνουν στα νοσοκομεία, όπως είπε στον ΣΚΑΪ η κ. Παγώνη, είναι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα λόγω επιπλοκών που τους προκάλεσαν οι μεταλλάξεις Όμικρον ΒΑ4/5, τις οποίες ωστόσο χαρακτήρισε λιγότερο επικίνδυνες αλλά πιο μεταδοτικές.

Επίσης, τόνισε ότι τα κρούσματα στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που δηλώνονται.

Όσον αφορά στη χρήση της μάσκας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να είναι στη βαλίτσα μας» ενόψει των διακοπών και να χρησιμοποιείται σε χώρους με συνωστισμό τόσο εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς . «Πρέπει να προσαρμοστούμε για να περάσουμε ωραίες διακοπές. Δεν χρειάζεται υποχρεωτικότητα για να γνωρίζει κάποιος πότε να βάλουμε τη μάσκα και πότε όχι», σχολίασε.

Εκτίμησε δε ότι τον Αύγουστο ο ιός θα παρουσιάσει εξάρσεις και υφέσεις.

Εξαδάκτυλος: Κανείς δεν είπε «βγάλτε τις μάσκες»

Για αύξηση της διασποράς, ειδικά στις ηλικίες 18-49 ετών, έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Κανείς ποτέ δεν είπε: βγάλτε τις μάσκες, δεν υπάρχει πρόβλημα», απάντησε ερωτηθείς για το αν ενδεχομένως άρθηκαν νωρίς κάποια μέτρα και εξήγησε πως υπήρχε σύσταση να τη φοράμε σε μέρη όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τέλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του ΠΙΣ κάλεσε όλους τους πολίτες άνω των 60 να «σπεύσουν να κάνουν την 4η δόση, αφού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν».

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

TOP NEWS