Πλήθος Μητροπολιτών στα ονομαστήρια του Χαλκίδος Χρυσοστόμου

  • Dogma
χαλκίδος

Με εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα που αρμόζει στον μεγάλο Πατέρα και Διδάσκαλο της Εκκλησίας, τιμήθηκε στη Χαλκίδα η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του οποίου το ιερό όνομα φέρει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος.

Το εσπέρας της Κυριακής 12 Νοεμβρίου 2023 τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος Μέγας Πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολίτων Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, Γλυφάδας κ. Αντωνίου, Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ρωγών κ. Φιλοθέου, Σταυροπηγίου κ. Αλεξίου, Σκοπέλου κ. Νικοδήμου, του οικείου και εορτάζοντος Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου με τη συμμετοχή Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και εξ’ άλλων Ιερών Μητροπόλεων, ενώ, προ της απολύσεως, προσήλθε να ευχηθεί στον Σεβασμιώτατο και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τανάγρας κ. Απόστολος.

Στον Εσπερινό παρέστησαν οι Δικηγόροι της Πόλεώς μας, με προεξάρχοντα τον Πρόεδρό τους κ. Δημήτριο Γκίκα, για να τιμήσουν, με την καθιερωμένη Αρτοκλασία, τον Προστάτη Άγιο του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδος, τον Ιερό Χρυσόστομο, όπως και πολυάριθμοι ευσεβείς χριστιανοί.

Λίγο πριν της Απόλυση του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος κήρυξε τον θείο λόγο, τονίζοντας σημεία της διδασκαλίας και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου, που τον κάνουν γνωστό διαχρονικά ως εγγυητή των αμαρτωλών και κήρυκα της μετανοίας. Έπειτα μνημόνευσε συγκινημένος τον μακαριστό προκάτοχό του, Μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Χρυσόστομο (Βέργη) και ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς, και κάθε προσελθόντα εορταστή της μνήμης του Αγίου Ιωάννου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον Εσπερινό από το διαδικτυακό κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=O7V7ldwLDF0&t=25s

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 εψάλη ο Όρθρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιεροθέου και ετελέσθη το Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών  Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, Λήμνου κ. Ιεροθέου, Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Νικοδήμου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή κληρικών της τοπικής μας Εκκλησίας και από άλλες Ι. Μητροπόλεις, μεταξύ των οποίων και οι επίσης εορτάζοντες αρχιμ. Χρυσόστομος Καλύβας-ιερατικώς προϊστάμενος της Ενορίας Αγ. Νικολάου Χαλκίδος και Γραμματεύς της Ι. Μητροπόλεως και του Πρεσβ. Χρυσοστόμου Τσούβαλη-εφημερίου της Ενορίας Αφρατίου. Επίσης εκκλησιάσθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κορίνθου κ. Διονύσιος και Φωκίδος κ. Θεόκτιστος.

Επικεφαλής του Πρεσβυτερίου ήταν ο αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης-Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο αφορμώμενος από την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή (Ιωάν. 10, 9-16) και ανέπτυξε το θέμα, ότι ο Χριστός είναι η θύρα των ανθρώπων, διά του οποίου εισέρχονται στη Βασιλεία του Θεού και πώς αυτό περιγράφεται μέσα στη χρυσοστομική γραμματεία και πώς, επίσης, εκφράζεται στην ευθυνοφόρο και ένζηλη ποιμαντική του εορτάζοντος Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστομου.

Προ της Απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, εκφράζοντας και τα αισθήματα των συμπαρισταμένων Αρχιερέων, ευχήθηκε αδελφικά στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας για την ονοματική του εορτή, ενώ αμέσως μετά ο εορτάζων, Σεβασμιώτατος άγιος Χαλκίδος, ευχαρίστησε τους αγίους αρχιερείς, συνεχάρη τον π. Ιωάννη για τον μεστό νοημάτων λόγο του και με συγκίνηση απευθύνθηκε ευγνωμόνως προς όλα του τα πνευματικά παιδιά, τους Κληρικούς και λαϊκούς της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων για την παρουσία και την αγάπη τους για τα ονομαστήριά του και ευχήθηκε με γεμάτους αγάπη λόγους στους παρισταμένους εορτάζοντες π. Χρυσόστομο Καλύβα και π. Χρυσόστομο Τσούβαλη.

Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας δέχθηκε τις ευχές των Αρχών και του Λαού στο νέο Πολιτιστικό-Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς μας Μητροπόλεως, κάτω από την όμορφη μελωδία των παιδιών της Χορωδίας – Ορχήστρας Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του μουσικού κ. Παύλου Κουρμπέτη, τα οποία με πολλή αγάπη προσήλθαν στην γιορτή του πνευματικού τους πατέρα και τραγούδησαν εξαιρετικά γνωστά τραγούδια της πλούσιας ελληνικής μουσικής.

Η αίθουσα υποδοχής του Κέντρου, μέχρι τον πεζόδρομο εκτός αυτού, ήταν ασφυκτικά γεμάτη από πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι προσήλθαν αυθόρμητα για να ευχηθούν στον Μητροπολίτη τους, μεταξύ των οποίων οι Θεοφιλέστατοι Ταλαντίου κ. Επιφάνιος, Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος και Θεσπιών κ. Παύλος, Κληρικοί της Τοπικής μας Εκκλησίας και άλλων Ιερών Μητροπόλεων,

Συγχαίροντες και συνεορταστές του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου στις λατρευτικές συνάξεις και εκδηλώσεις ήταν η πρώην Πρωθυπουργός κ. Βασιλική Θάνου, οι Βουλευτές Ευβοίας κ. Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, Αικατερίνη Καζάνη και κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο Περοφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευβοίας και οι εξ Ευβοίας εκλεγέντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι, η Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Δήμου Χαλκιδέων κ. Δήμητρα Σακελλαράκη και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, ο νέος Δήμαρχος Ερετρίας κ. Νικόλαος Γουρνής, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Τακόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ευβοίας κ. Αθανάσιος Γερογιάκομος, ο Λιμενάρχης Χαλκίδος κ. Κωνσταντίνος Φλουρής, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ευβοίας Πύραρχος κ. Κωνσταντίνος Ψαρρός, ο Διευθυντής Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας κ. Κωνσταντίνος Ζημιανίτης, ο πρώην Υπουργός κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην Βουλευτής και μεγάλος ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ευβοίας κ. Μιχαήλ Βαρυτιμίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδος κ. Δημήτριος Βαγιάννης, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνα Καρλή, η Πρόεδρος του Συλλόγου Α.Μ.Ε.Α. «Άνθρωπος-Ελπίδα-Πολιτισμός» κ Ειρήνη Μερτζιάνη, τα μέλη του Δ.Σ. του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Τάσος Γεωργιάδης», ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χαλκίδος κ. Κωνσταντίνος Χροναίος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΝΕ κ. Χαράλαμπος Μανιάτης, ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Χαλκίδος κ. Σπύρος Αθανασίου, το παιδικό χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ερέτριας «Κωνσταντής Κανάρης», τα παιδιά του Ορφανοτροφείου Χαλκίδος, Διευθυντές Σχολείων και Καθηγητές μαζί με μαθητές τους, Κατηχητές με παιδιά των Κατηχητικών Συνάξεων, εκπρόσωποι των τοπικών Μ.Μ.Ε., αλλά και πλήθος πολύ του Λαού της Πόλεως και της Μητροπόλεως. Επίσης, πολλοί χριστιανοί από μακρινά μέρη της Ιεράς Μητροπόλεως, όπως η Βόρεια Εύβοια και τα Νησιά των Βορείων Σποράδων, αλλά και Ευβοείς του Εξωτερικού, ευχήθηκαν τηλεφωνικά στον Σεβασμιώτατο, ώστε, για ακόμη μια φορά η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου αποτέλεσε πολύτιμη ευκαιρία για τα μέλη της Τοπικής μας Εκκλησίας, για να λάβουν ευκαιρία μίμησης του Αγίου και, όπως σε όλες τις εκκλησιαστικές εορτές και πανηγύρεις, να ζήσουν, με κέντρο την Θεία Ευχαριστία, το γεγονός της ενότητας της Τοπικής μας Εκκλησίας στο πρόσωπο του Μητροπολίτου και να προσευχηθούν στο Θεό, να τον στηρίζει στα πολυεύθυνα εκκλησιαστικά του καθήκοντα.

 

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου,
Ανδρέας Ρούκο, Δημήτριος Παπαϊωάννου.

TOP NEWS