Πλήθος πιστών στη λιτανεία της Παναγίας της Τριπολιτσάς

  • Dogma
λιτανεία

Κλήρος και λαός με ευλάβεια γιόρτασαν στην Τρίπολη τη θαυματουργή εικόνα πέριξ του Μητροπολιτικού Ναού και της κεντρικής πλατείας σε μια λαμπρή λιτανεία.

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως έχει αποθησαυρισθεί η ιερά εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, η επονομαζόμενη «Παναγία της Τριπολιτσάς».

Την ιερά εικόνα λιτάνευσε κλήρος και λαός μετ’ ευλαβείας το απόγευμα της Δευτέρας 1ης Αυγούστου πέριξ του Μητροπολιτικού Ναού και της κεντρικής πλατείας της πόλεως, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου.

Στη λιτανεία της εικόνας τιμές απέδωσε η φιλαρμονική του Δήμου Τριπόλεως.

O Αύγουστος, αναμφίβολα, είναι  μήνας αφιερωμένος στο πάνσεπτο πρόσωπο της Παναγίας μας, με κεντρικό γεγονός την Κοίμησή της.

Η αγία εικόνα της Παναγίας ξεκίνησε να φτιάχνεται το 1823, εκείνα τα δύσκολα χρόνια, πού οι Έλληνες προσπαθούσαν να βρουν και πάλι την ελευθερία τους από τους Τούρκους κατακτητές.

Πρώτος αγιογράφος ήταν ο Μιχαήλ Κομνενίδης από τον Πόρο, ο οποίος όμως δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει, αφού πέθανε από αρρώστια. Κατόπιν την εικόνα ολοκλήρωσε ο αγιογράφος Γεώργιος Αθανασιάδης ο Κυδωνιάτης, το 1826.

Η εικόνα ήταν παραγγελία του Αναστασίου Γκυζάνη, Ποριώτου, η οποία έμεινε για αρκετά χρόνια στα χέρια της οικογενείας αυτής και κατόπιν παραχωρήθηκε ευγενώς εκ των απογόνων της οικογενείας στην ενορία του Μητροπολιτικού ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.

Η αγία εικόνα της Παναγίας έχει σωθεί δύο φορές από φωτιά με θαυματουργό τρόπο, μία φορά, όταν την είχε ἡ οικογένεια του κ. Γκυζάνη, και μία φορά στην εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, όταν είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά εντός του Ναού.

Τώρα η εικόνα είναι τοποθετημένη σε καλλιμάρμαρο προσκυνητάρι δωρεά ευλαβών ενοριτών και κάθε χρόνο την πρώτη Αυγούστου πριν την Παράκληση λιτανεύεται στην κεντρική πλατεία της Τριπόλεως, παρουσία τοπικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης.

TOP NEWS