Πνευματικό συμπόσιο για τον Αββά Ισαάκ

  • Dogma

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, χθες Κυριακή 9-11-2014, στην κατάμεστη από ακροατές «Κροκίδειο» αίθουσα ττο αφιερωματικό στον Αββά Ισαάκ πνευματικό συμπόσιο, στο οποίο και παρουσιάστηκε το μνημειώδες έργο της κριτικής εκδόσεως των Ασκητικών του Λόγων, το οποίον αισίως έφερε εις πέρας ο κ. Μάρκελλος Πιράρ. 

Ι.Μ. Κορίνθου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, χθες Κυριακή 9-11-2014, στην κατάμεστη από ακροατές «Κροκίδειο» αίθουσα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας το αφιερωματικό στον Αββά Ισαάκ πνευματικό συμπόσιο, στο οποίο και παρουσιάστηκε το μνημειώδες έργο της κριτικής εκδόσεως των Ασκητικών του Λόγων, το οποίον αισίως έφερε εις πέρας ο κ. Μάρκελλος Πιράρ.

Την εκδήλωση παρουσίασε με την χαρακτηριστική ευγλωττία του και «ποιητικώ τώ τρόπω» ο συμπολίτης μας κ. Πέτρος Θωμαΐδης, Δικηγόρος και Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ενώ το «πάνελ» αποτελούσαν ο πολύγλωσσος Βέλγος Φιλόλογος και εξ αγχιστείας Κορίνθιος κ. Μάρκελλος Πιράρ, ο Θεολόγος συγγραφέας και εκδότης κ. Δημήτριος Μαυρόπουλος και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Βασίλειος (Γοντικάκης), Προηγούμενος της εν Αγίω Όρει Ιεράς Μονής Ιβήρων.

Ο καθένας από τους ομιλητές κατέθεσε τις μαρτυρίες του για το σημαντικό αυτό έργο του Ασκητού του 7ου μ.χ. αιώνα Ισαάκ του Σύρου. Ο κ. Πιράρ, ως φιλόλογος, μίλησε για τον μεγάλο αριθμών χειρογράφων με τις μεταφράσεις αυτού του μοναδικού έργου και για τον σημαντικό όγκο πληροφοριών που χειρίστηκε από το έτος 2000 για να ολοκληρώσει αυτή την Κριτική Έκδοση των Ασκητικών Λόγων του Αββά Ισαάκ.

Ο κ. Μαυρόπουλος μίλησε για την σημασία αυτής της εκδόσεως στην πνευματική οικοδομή και πρόοδο ως και στην διαμόρφωση ήθους αυτών που μελετούν τον Αββά Ισαάκ, φέρων σαν παράδειγμα τον Θεόδωρο Ντοστογιέφσκι, το έργο του οποίου σφραγίστηκε από τους Ασκητικούς Λόγους του Αββά. Δεν παρέλειψε μάλιστα ν’ αναφέρει στα νεοελληνικά και χαρακτηριστικά χωρία από τους Λόγους του.

Ο βαθύνους και πολιός Γέροντας Βασίλειος αναφέρθηκε στην ταπείνωση, που πρέπει να χαρακτηρίζει τον Χριστιανό που επιδίδεται στην καλλιέργεια των αρετών και ότι οι Ασκητικοί Λόγοι του Αββά Ισαάκ είναι η παρηγορία και η διαβεβαίωση συνάμα για μία «άλλη ζωή» ποιότητας και αγιασμού που Αγιοπνευματικά χαρίζεται σε όλους αυτούς οι οποίοι κάθονται «εν τη πόλει Ιερουσαλήμ έως ου ενδύσωνται δύναμιν εξ ύψους» (πρβλ. Λουκ. κδ’, 49). Έτσι ο άνθρωπος «αδύναμος και κάτωχρος» σαν την Αιμορροούσα του Ευαγγελίου πλησιάζει τον Χριστόν στην Εκκλησία και θεραπεύεται και την μαρτυρία αυτή εκφράζουν τα Ασκητικά του Αββά Ισαάκ, ο οποίος έμπλεως αγάπης δεν εξουθενώνει, δεν εκμηδενίζει αλλά παρηγορεί και στηρίζει μηνύων την πραγματικότητα της «άλλης βιωτής», που χαρίζει ο Χριστός.

Το πνευματικό αυτό συμπόσιο έκλεισε με λόγους ευχαριστίας προς τους ομιλήσαντες, διοργανώσαντες, συνεργήσαντες και προς το πυκνό και εκλεκτό ακροατήριο, τους «συνδαιτημόνας τους μακαριστούς», ο πνευματικός «εστιάρχης», ο συγκαλέσας το ποίμνιό του «εις εστίασιν πνευματικήν», Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, συγχαίρων ιδιαιτέρως τον πονήσαντα Βέλγο και Κορίνθιο κ. Μάρκελλο Πιράρ.

ΠΑΤΗΣΤΕ στις φωτογραφίες για μεγαλύτερο μέγεθος

TOP NEWS