ποδοχή ιεράς εικόνας Αγίας Σοφίας της Αίνου και εορτή Αγίου Λουκά της Κριμαίας στην Αλεξανδρούπολη (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Την Κυριακή 11 Ιουνίου το πρωί τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής και στο τέλος η ευχή για το ευτρεπισμένο κόλλυβο της Οσίας Σοφίας.

Την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 η Εκκλησία μας εόρτασε την ιερά μνήμη του Αγίου Λουκά του ιατρού, αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, και στην Αλεξανδρούπολη πανηγύρισε η ενορία της Αγίας Κυριακής, όπου υπάρχει στον προαύλιο χώρο παρεκκλήσιο του Αγίου και φυλάσσεται τεμάχιο εκ του ιερού του λειψάνου.

Φέτος, για πρώτη φορά, ορίστηκε να συνεορτασθεί και η μνήμη της Οσίας Σοφίας της Αίνου, συμπατριώτισσάς μας Αγίας, η οποία θεωρείται η προστάτιδα των ορφανών παιδιών. Η μνήμη της Οσίας Σοφίας εορτάζεται κανονικά στις 4 Ιουνίου, αλλά λόγω της συμπτώσεως με την μεγάλη δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής, αποφασίσθηκε να εορτασθεί την επόμενη Κυριακή.

Το Σάββατο 10 Ιουνίου το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της ιεράς εικόνος της Αγίας Σοφίας της Αίνου. Την εικόνα μετέφεραν μέλη του Συλλόγου Ελληνομουσείου Αίνου και την υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος, ιερείς της Μητροπόλεως και πλήθος πιστών και την τοποθέτησαν σε προσκυνητάρι στο δεξιό κλίτος του Ναού. Αμέσως μετά τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου με το σύνηθες τυπικό του αναστασίμου εσπερινού, ενώ εψάλλησαν τροπάρια και των δυο συνεορταζομένων Αγίων, του Αγίου Λουκά του ιατρού και της Οσίας Σοφίας της Αίνου. Στο τέλος του Εσπερινού εψάλλη η αρτοκλασία στον προαύλιο χώρο του Ναού και μίλησε ο Μητροπολίτης μας προς το εκκλησίασμα για τους δυο αγίους της πίστεώς μας, ευχαριστώντας παράλληλα τον Σύλλογο Ελληνομουσείου Αίνου για την ιστορική διαφύλαξη της πνευματικής και εκκλησιαστικής κληρονομιάς των προγόνων τους.

Την Κυριακή 11 Ιουνίου το πρωί τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής και στο τέλος η ευχή για το ευτρεπισμένο κόλλυβο της Οσίας Σοφίας.

Το πρωί της Δευτέρας 12 Ιουνίου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Λουκά στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής.

Κατά το τριήμερο 10-12 Ιουνίου οι πιστοί είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν το τεμάχιο εκ του ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

TOP NEWS