Ποιμαντικές δράσεις Χαλκίδος Χρυσοστόμου

  • Dogma
χαλκίδος

Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στην Ενορία Αγ. Νικολάου Άνω Βάθειας, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία

Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στην Ενορία Αγ. Νικολάου Άνω Βάθειας, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων του Αρχιμ. Μεθοδίου Φουντούλη-Εφημερίου του Προσκυνηματικού Ι. Ναού Παναγίας Φανερωμένης Νέας Αρτάκης, του Ιερομον. Χρυσάνθου Χριστοφή, του Εφημερίου της Ενορίας π. Δημητρίου Αργύρη και των Διάκ. Αστερίου Αποστόλου, εκ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Σταύρου Καλαφάτη και Χρήστου Ραμαντανάκη.

Λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Πρωτοπρεσβύτερο τον π. Δημήτριο Αργύρη, ο οποίος, από το 1996, με άκοπο θυσιαστικό πνεύμα εργάζεται για την πνευματική οικοδομή των λογικών προβάτων της Ενορίας του και της κενής Ενορίας της Σέττας, αλλά φροντίζει με επιμέλεια και την ευπρέπεια των υπό την ευθύνη του Ι. Ναών. Όλοι οι εκκλησιασθέντες πιστοί αναφώνησαν το «ΑΞΙΟΣ», για τον καλό τους Εφημέριο, επικυρώνοντας την γνώμη και την πράξη του Μητροπολίτου τους.

Αμέσως μετά, ετελέσθησαν τα μνημόσυνα των μακαριστών γονέων του π. Δημητρίου, Γεωργίου και Γαρυφαλλιάς.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος  χοροστάτησε στον Αναστάσιμο πανηγυρικό Εσπερινό που ετελέσθη στην εορτάζουσα Ενορία Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Βασιλικό Χαλκίδος, με αφορμή την επέτειο της αγιοφανείας του Οσίου εκεί (4/9/1965).

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Αρχιμ. Αιμιλιανός Χρήστου-Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, οι Πρωτοπρεσβ. Σταμάτιος Μπασδέκης-Εφημέριος της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Βασιλικού, Κωνσταντίνος Λοβέρδος-Εφημέριος της πανηγυριζούσης Ενορίας, Ευάγγελος Γαλάνης-Εφημέριος της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Χαλκίδος, οι Διάκ. Σταύρος Καλαφάτης και Χρήστος Ραμαντανάκης και πλήθους προσκυνητών.

Λίγο πριν τη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Οσίου Ιωάννου, ανά τις οδούς της Ενορίας, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον κ. Ιωάννη Τελλίδη, πτυχιούχο Θεολογίας, μεταπτυχιακό φοιτητή Ανθρωπιστικών Σπουδών και ενεργό μέλος της Ενορίας.

Κατά τη χειροθεσία, ο Σεβασμιώτατος ομίλησε επίκαιρα, εξιστορώντας το χρονικό του θαύματος της αχειροποιήτου εμφανίσεως του Οσίου Ιωάννου στο Βασιλικό, όπου, προς τιμή του Οσίου και εις ανάμνηση της εμφανίσεώς του, ανηγέρθη ο σημερινός φερώνυμος Ι. Ναός.

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023, ετελέσθη η δεύτερη πανήγυρις του Ενοριακού Ι. Ναού Αγ. Νεκταρίου Χαλκίδος, επί τη αναμνήσει της ανακομιδής των ιερών του λειψάνων. Εκεί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο.

Συλλειτουργοί του Σεβασμιωτάτου παρέστησαν οι Αρχιμ. Αιμιλιανός Χρήστου και Χριστόδουλος Μάνιας-Εφημέριος της εορταζούσης Ενορίας, ο Πρεσβ. Νικόλαος Καλαφάτης και οι Διάκ. Σταύρος Καλαφάτης και Χρήστος Ραμαντανάκης.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε ερμηνευτικά την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή (Ματθ. 21, 33-43), ενώ αναφερόμενος στον Άγιο Νεκτάριο, τόνισε ότι ενώ εν ζωή δεν σταμάτησε να δοκιμάζει την πικρία της συκοφαντίας, έμεινε μέχρι τέλους πιστός στον Θεό, ο Οποίος τον αξίωσε, αμέσως μετά τον θάνατό του να θαυματουργεί και τα ιερά του λείψανα, σκορπισμένα σε όλο τον κόσμο να είναι κρουνοί θαυμάτων.

Αμέσως μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη μετέβη στο κεντρικό Δημαρχείο Χαλκίδος (Μέγαρο Κότσικα), όπου τον υποδέχθηκαν ο Προϊστάμενος της Ενορίας Αγ. Νικολάου Χαλκίδος Πρωτοπρεσβ. Ηλίας Αγιαννίτης και η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα.

Στην κεντρική είσοδο του Δημαρχείου, ο Σεβασμιώτατος, με τους πλαισιώσαντες αυτόν Κληρικούς, τέλεσε τον Αγιασμό των εγκαινίων του Γραφείου ΑμεΑ του Δήμου Χαλκιδέων, παρουσία της Υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Μαρίας Κεφαλά, του Περιφερειάρχου Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανού και εκπροσώπων των θεσμών και των φορέων του τόπου.

Ο Σεβασμιώτατος, στο σύντομο χαιρετισμό του, ευχήθηκε, με τη βοήθεια του Θεού, όλοι οι άνθρωποι να πραγματοποιήσουν το σύνθημα «όλοι μαζί-όλοι ένα» και αυτό να διεισδύσει στις καρδιές, η οποίες πρέπει να είναι ευρύχωρες και συγχωρητικές, ώστε να χωράνε μέσα τους οι πάντες και τα πάντα.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Πετρογιάννης, Αλέξανδρος Γραμματικός, Άγγελος Αγαπητός.

TOP NEWS