Η ποιμαντική των νέων στην 3η Ιερατική Σύναξη της Μητρόπολης Δημητριάδος

  • Dogma
σύναξη

Η 3η Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, για το νέο ιεραποστολικό έτος, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας.

Οι φετινές Συνάξεις στρέφονται, με συστηματικό τρόπο, στην πράξη της ποιμαντικής τέχνης, διαμέσου της εμπειρίας, από την εφαρμογή πρωτότυπων και επιτυχημένων ποιμαντικών δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ομιλητής ήταν ο Πρωτ. Γεώργιος Μίλκας, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Ευόσμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ποιμαντική νέων Χειμώνα – Καλοκαίρι».

Ο π. Γεώργιος αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς της ενορίας του με την Μητρόπολή μας, οι οποίοι ξεκίνησαν το 1980, όταν, με πρόταση του τότε Ποιμενάρχου μας, αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, παραχωρήθηκαν οι κατασκηνώσεις μας στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως, προς χρήση, κάθε Αύγουστο και λειτούργησαν εκεί για δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια.

Στη συνέχεια, ο ομιλητής περιέγραψε την εικόνα της σύγχρονης ελληνικής νεολαίας, τα χαρακτηριστικά της οποίας είναι τα εξής: είναι η γενιά που μεγαλώνει μπροστά σε μία οθόνη, κάνει φιλίες με άγνωστους, διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι εκκλησιαστικώς αναλφάβητη, μεγαλώνει χωρίς φραγμούς, αφού δεν μπορεί να ξεχωρίσει το καλό από το κακό, ενώ το κακό έγινε φυσιολογικό και τέλος, δεν έχει ελπίδα.

Γι΄ αυτήν την νεολαία ο π. Γεώργιος περιέγραψε το έργο που επιτελεί η ενορία του Χειμώνα, Καλοκαίρι. Την περίοδο του Χειμώνα, διοργανώνονται, στο φιλόξενο Πν. Κέντρο της Ενορίας, οι ενοριακές φιλικές συντροφιές, λειτουργεί καθημερινό εντευκτήριο για τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών, παραδίδονται φροντιστηριακά μαθήματα ξένων γλωσσών και Η/Υ, λειτουργούν λαογραφικό τμήμα και για ενήλικες, τμήματα ζωγραφικής, Αγιογραφίας, Ξυλογλυπτικής και Ψηφιδωτού, Χορωδίες Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής Μουσικής, γίνονται εκδρομές, λειτουργούν δανειστική Βιβλιοθήκη, Βιβλιοπωλείο, αθλητικές ομάδες, γίνονται γιορτές, εκδίδεται νεανικό περιοδικό από τα ίδια τα παιδιά και λειτουργεί ενοριακή ιστοσελίδα.

Στο σημείο αυτό ο π. Γεώργιος επέστησε την προσοχή στον κίνδυνο μετατροπής του εθελοντισμού σε ερασιτεχνισμό, του Πνευματικού Κέντρου σε Πολιτιστικό, ενώ επεσήμανε την υποχρεωτική παρουσία ενός Κληρικού στο Πν. Κέντρο.

Ως άλλες νεανικές δράσεις, την περίοδο του Χειμώνα, παρουσίασε τα Σεμινάρια των Κατηχητών, τις Συνάξεις Γονέων, τις Θείες Λειτουργίες για παιδιά και νέους, τα μικρά δώρα στις πολύτεκνες οικογένειες και την βράβευση νέων φοιτητών.

Στη συνέχεια, ο π. Γεώργιος μίλησε για τις νεανικές δράσεις την περίοδο του Θέρους, επικεντρώνοντας στην λειτουργία των Κατασκηνώσεων της ενορίας στη θέση Μπέλες, κοντά στη Μακρυνίτσα Σιδηροκάστρου. Περιέγραψε το καθημερινό πρόγραμμα των πέντε κατασκηνωτικών περιόδων, αγοριών και κοριτσιών και τις πρωτότυπες δράσεις, όπως ο διαγωνισμός ύμνων, που μεταδίδεται σε ζωντανή μετάδοση από το διαδίκτυο.

Ο π. Γεώργιος ολοκλήρωσε την εισήγησή του, επισημαίνοντας την σπουδαιότητα της Εξομολόγησης των νέων, τονίζοντας ότι «εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι». Κάλεσε όσους ασχολούνται με την ευαίσθητη αυτή διακονία να είναι έτοιμοι να ακούσουν, ακόμα και να δεχθούν επιθέσεις, να έχουν λόγο πατρικό, αυθεντικό, έξυπνο και εφευρετικό, να εκφράζονται με διάκριση, να αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά και να δίνουν πολλή αγάπη.

Κατέληξε δε, λέγοντας ότι το μυστικό της επιτυχίας του έργου μας στα νέα παιδιά και όχι μόνο είναι «ό,τι κάνουμε να το κάνουμε με ΑΓΑΠΗ!».

Ακολούθησε συζήτηση και η σύνοψη των συμπερασμάτων από τον Σεβ. Ποιμενάρχη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.

20171219_3i_ier_syn_15 20171219_3i_ier_syn_10 20171219_3i_ier_syn_08 20171219_3i_ier_syn_07 20171219_3i_ier_syn_03 20171219_3i_ier_syn_01

 

TOP NEWS