Πόλεμος στην Ουκρανία: Επέστρεψε στην Ελλάδα ο πρόξενος στη Μαριούπολη

  • Δόγμα

Ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη ευχαρίστησε επίσης το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, τον ΟΑΣΕ, αλλά και τις – άγνωστες σε εκείνον όπως είπε – οικογένειες που τον φιλοξένησαν τις τελευταίες ημέρες.

Ο τελευταίος δυτικός διπλωμάτης που είχε παραμείνει στη Μαριούπολη, ο Έλληνας πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης, έφτασε στην Ελλάδα το απόγευμα της Κυριακής (20.03.2022). 

«Ήρωες είναι αυτοί που έμειναν στη Μαριούπολη» δήλωσε στις πρώτες του δηλώσεις ο Μανώλης Ανδρουλάκης και ζήτησε «να αγαπάτε το ΥΠΕΞ», ευχαριστώντας μια σειρά από ανθρώπους που τον βοήθησαν να γυρίσει σώος στην Ελλάδα, την ΠτΔ, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών. Ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη ευχαρίστησε επίσης το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, τον ΟΑΣΕ, αλλά και τις – άγνωστες σε εκείνον όπως είπε – οικογένειες που τον φιλοξένησαν τις τελευταίες ημέρες.

«Το μέρος όπου βρισκόμουν εγώ, χτυπήθηκε δυο φορές» είπε ο Έλληνας πρόξενος αλλά πρόσθεσε πως «ήξερα πως δεν είχε έρθει ακόμη η ώρα μου».

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης, συναισθηματικά φορτισμένος, τόνισε πως στη Μαριούπολη υπάρχουν χιλιάδες άμαχοι νεκροί και πως στην πόλη, μόλις σε 24 ώρες καταστράφηκαν όλες οι υποδοχές! «Η Μαριούπολη θα μπει στη λίστα των πόλεων που καταστράφηκαν τελείως από τον πόλεμο, όπως η Γκερνίκα, το Κόβεντρι, το Αλέπο (Χαλέπι), το Λένινγκραντ, το Γκρόζνι».

Η Μαριούπολη εγκλωβίστηκε, περικυκλώθηκε, είπε ο Μανώλης Ανδρουλάκης, σημειώνοντας ότι όλα ξεκίνησαν ως μια στρατηγική επιχείρηση αλλά εξελίχθηκε σε κάτι άλλοι. Σε όλη την Ουκρανία, όπως και σε μέρος της Ρωσίας, πλανιέται ένα μεγάλο “γιατί”, σημείωσε ο Έλληνας πρόξενος και όταν του τονίστηκε πως θα μπορούσε να είχε φύγει από τη Μαριούπολη αλλά δεν το έκανε, απάντησε «δεν υπήρχε περίπτωση να το κάνω».

«Ήρωες είναι οι άνθρωποι που έχουν μείνει ακόμη πάνω στην Ουκρανία, και θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τη ζωή τους από το μηδέν» επεσήμανε στις δηλώσεις του.
«Δεν δικαιολογούνται αυτά που συμβαίνουν. Είναι μια τραγωδία. Αυτήν την στιγμή χτυπιούνται άμαχοι, τυφλά και ανεξέλεγκτα. Σε στρατιωτικό πεδίο βρίσκονται σε αδιέξοδο, όσο συνεχίζεται αυτό θα χτυπιέται άμαχος πληθυσμός» τόνισε και γι’ αυτό ζήτησε να γίνει ανακωχή και κατάπαυση του πυρός.

Ο Μανώλης Μανώλης Ανδρουλάκης, έφτασε λίγο μετά τις 18:00 στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, με πτήση της εταιρείας TAROM, από το Βουκουρέστι.

 

Τον Έλληνα πρόξενο, υποδέχτηκαν η γυναίκα του με τον 7 μηνών γιό τους, ο πατέρας του, φανερά συγκινημένοι και οι δύο.

 

Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης – εκπροσωπώντας τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος είναι σε υπηρεσιακό ταξίδι – και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Ο Έλληνας πρόξενος ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που αποχώρησε από τη Μαριούπολη παρά το γεγονός ότι πολλές φορές το υπουργείο Εξωτερικών του πρότεινε να αποχωρήσει για λόγους ασφαλείας.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου

Πηγή: https://www.newsit.gr/

TOP NEWS