Πρ. Παυλόπουλος: Η Εκκλησία μπορεί να διδάξει την Ευρώπη

  • Dogma
Παυλόπουλος

Η οξύτατη προσφυγική κρίση αποδεικνύει ότι κέντρο βάρους της ΕΕ δεν είναι το νόμισμα αλλά ο άνθρωπος, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι εκείνη η οποία, με βάση την ιστορία της και τις θυσίες της, μπορεί να διδάξει καλύτερα και την Ευρώπη ως προς το χρέος της απέναντι στον Άνθρωπο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στη διάρκεια γεύματος στο Προεδρικό Μέγαρο με την ευκαιρία της εορτής της Ορθοδοξίας.

??J?????d¹S--A?`????ú?????????ý Q?O??? ??? ?? ???? ??d?-?U???ýU

Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, η οξύτατη προσφυγική κρίση αποδεικνύει ότι κέντρο βάρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι το νόμισμα αλλά ο άνθρωπος. «Πάνω σ΄ αυτήν την βάση θα κριθεί τελικώς αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπάρξει και θα οδηγηθεί στην ολοκλήρωσή της ή θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

??J?????d¹S--A?`????ú?????????ý Q?O??? ??? ?? ???? ??d?-?U???ýU

Αναφερόμενος στον ρόλο της Εκκλησίας στην ελληνική κοινωνία και ιδίως στις σημερινές δύσκολες συνθήκες ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι στη χώρα μας, η Εκκλησία είναι εκείνη η οποία, μέσα στην δραματική κοινωνική και οικονομική κρίση και κατά το μέρος που της αναλογεί, έχει αποτρέψει την ρήξη του κοινωνικού ιστού και, επέκεινα, της κοινωνίας μας.

??J?????d¹S--A?`????ú?????????ý Q?O??? ??? ?? ???? ??d?-?U???ýU

«Κατά την Εορτή της Ορθοδοξίας η Εκκλησία μας υψώνει, νικηφόρως, τις ιερές Εικόνες και τα ιερά Λάβαρα που ποτίσθηκαν ανά τους αιώνες με το αίμα και το δάκρυ των Αγωνιστών της Πίστης μας. Της Ορθόδοξης Πίστης, η οποία συνιστά την διήκουσα πνευματική γραμμή του Έθνους των Ελλήνων και της μετά Χριστόν ιστορίας του. Ακριβώς για το λόγο αυτόν Πολιτεία και Εκκλησία δείχνουν, καθεμιά κατά τον προορισμό και την αποστολή της σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και της Χριστιανικής Διδασκαλίας αντιστοίχως, την διαδρομή του Ελληνισμού όχι μόνον ως προς το παρελθόν του αλλά, κυρίως, ως προς το μέλλον του και την ιστορική του συμβολή στην Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια Κοινότητα» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε λέγοντας: «Σ’ αυτή τη Χώρα, την Ελλάδα, με τη μικρή εδαφική έκταση και τον αντίστοιχο πληθυσμό, αλλά με μια ιστορική διαδρομή χιλιετιών που δεν έχει γνωρίσει άλλη χώρα, αναλογεί, και πάλι, η μέγιστη ευθύνη της διδαχής του χρέους για την Ευρώπη αλλά και για την Ανθρωπότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και ο Δυτικός Πολιτισμός κατάγονται από την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Όμως, όπως ήδη τόνισα, η Ελλάδα και ο Ελληνισμός πορεύονται εδώ και αιώνες από κοινού με την Ορθοδοξία. Κι αυτή την κοινή πορεία σηματοδοτεί, μ’ εξέχοντα εμβληματικό τρόπο, η σημερινή Εορτή της Ορθοδοξίας».

??J?????d¹S--A?`????ú?????????ý Q?O??? ??? ?? ???? ??d?-?U???ýU

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε οι ευλογίες και το έργο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, να δείχνουν το δρόμο του χρέους των Ελλήνων προς την κατεύθυνση της καταξίωσης του Ελληνικού Λαού και της ευόδωσης των Εθνικών μας Δικαίων.

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS