Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Αρχιεπίσκοπος στην εκδήλωση για τους εθελοντές πυροσβέστες

  • Dogma
πρόεδρος

Στις θεμελιώδεις Αρχές, όπως τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη, που απορρέουν από την ίδια την Χριστιανική Διδασκαλία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στην τιμητική εκδήλωση για τους εθελοντές πυροσβέστες που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών. 

Παρέστησαν, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγα Γεροβασίλη, η υφυπουργός κ. Κατερίνα Παπακώστα, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειο Ματθαιόπουλος, πολιτικοί, βουλευτές και εκπρόσωποι της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών.

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, η υπουργός προστασίας του πολίτη και η υφυπουργός μίλησαν για την αξία του εθελοντισμού και την προσφορά στον άνθρωπο, ενώ κατέθεσαν την ευγνωμοσύνη τους προς τους εθελοντές πυροσβέστες. Κατόπιν βραβεύθηκαν τρεις εθελοντές πυροσβέστες στα πρόσωπα των οποίων βραβεύθηκαν όλοι οι εθελοντές.

Στην συνέχεια ο ΠτΔ στον χαιρετισμό του εξέφρασε την συγκίνησή του, γιατί, όπως είπε, «τον εθελοντισμό στο Πυροσβεστικό Σώμα δεν τον έχω ζήσει μόνον ως Πολίτης, δεν τον έχω ζήσει μόνον ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον έχω ζήσει και ως επικεφαλής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του τότε ενιαίου Υπουργείου Εσωτερικών. Και με τους περισσότερους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα εδώ, και εκείνους που είναι απόντες και δίνουν την μάχη -όταν πρέπει- ακόμα και μ΄ αυτούς που βραβεύθηκαν, με συνδέουν δεσμοί από την εποχή εκείνη. Έχω παρακολουθήσει την διαδρομή τους, το ήθος τους. Έχω παρακολουθήσει το πάθος με το οποίο βρίσκονται δίπλα στο Πυροσβεστικό Σώμα, στον μεγάλο αγώνα του για τον Άνθρωπο, σε τελική ανάλυση για την Πατρίδα».

Χαρακτήρισε, επίσης, την παρουσία του Αρχιεπισκόπου πολλαπλώς σημαντική, «γιατί μέσα από τον εθελοντισμό των Εθελοντών Πυροσβεστών, ο Έλληνας δείχνει πως αντιλαμβάνεται θεμελιώδεις Αρχές, που απορρέουν από την ίδια την Χριστιανική Διδασκαλία, η οποία μέσα από τις αρχές αυτές έχει διαποτίσει τον ίδιο μας τον Πολιτισμό, τον Ελληνικό και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Αρχές, που αυτοί οι Άνθρωποι υπηρετούν, του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης, απορρέουν από δύο βασικές επιταγές της Χριστιανικής Διδασκαλίας: Το «αγαπάτε αλλήλους» η μία και η άλλη -που είναι ακόμη πιο συμβολική, «οριακή» θα μπορούσα να πω, με την έννοια του μέχρι πού μπορούν να φτάσουν τα όρια της Αλληλεγγύης- είναι το «αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σ΄εαυτόν»» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος και επανέλαβε ότι «οι Αρχές του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, που προέκυψαν από την Χριστιανική διδασκαλία είναι αρχές που διέπουν τον Πολιτισμό μας, ανεξάρτητα από το εάν πιστεύει κάποιος. Γιατί ο τρίτος Πυλώνας του Πολιτισμού μας, του Ευρωπαϊκού μας Πολιτισμού, είναι ένας Πυλώνας ο οποίος αφορά κάθε Άνθρωπο, κάθε συνειδητοποιημένο Ευρωπαίο, κάτι που το έχουμε ανάγκη πολύ περισσότερο σήμερα, σε έναν κόσμο δύσκολο, όπου εμείς οι Έλληνες και η μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, οφείλουμε να διδάξουμε αλλά και να υπηρετήσουμε ταυτοχρόνως, εν ονόματι ολόκληρης της Ανθρωπότητας. Μην νομίζετε ότι λέω μεγάλα λόγια γιατί θέλω να εντυπωσιάσω μέσα από τη βράβευση αυτών των ανθρώπων. Θέλω να επισημάνω τούτο: Από αυτή την Αλληλεγγύη, από αυτόν τον Ανθρωπισμό, που για εμάς τους Έλληνες είναι καταστάσεις βιωματικές, εξαρτάται η πορεία του Ανθρώπου γενικότερα. Κι εμείς οι Έλληνες, το ζήσαμε σε κρίσιμες στιγμές».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ευχήθηκε δύναμη σε όλους και «οι καιροί στο μέλλον να είναι καλύτεροι από όλες αυτές τις τραγωδίες που ζήσαμε στο παρελθόν, οι οποίες πρέπει να μας διδάξουν. Να μας διδάξουν ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για να μην τις ξαναζήσουμε ποτέ. Καλή χρονιά, καλή δύναμη σε όλους σας, στις οικογένειές σας πολλές ευχές. Και να είναι ο Θεός μαζί σας, και μαζί μας».

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτική παράσταση από τη συμφωνική μπάντα της υπηρεσίας κι αμέσως μετά ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών ευλόγησε την καθιερωμένη Βασιλόπιτα.

πρόεδρος

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Πηγή: Ecclesia

TOP NEWS