Το πρόγραμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Άγιο Όρος

  • Dogma
βλαντιμίρ πούτιν

Το Άγιο όρος επισκέπεται το Σάββατο 28 Μαΐου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Η προσκηνυματικού χαρακτήρα επίσκεψη πραγματοποιείται εξ’ αφορμής της συμπλήρωσης χιλίων χρόνων παρουσίας των Ρώσων στην Αθωνική Πολιτεία. 

Ο Βλαντιμέρι Πούτιν, θα παραμείενει στη χερσόνησο του Αγίου Όρους μόλις τρεις ώρες, ενώ το πρόγραμμά του περιλαμβάνει αποκλειστικά επίσκεψη στις Καρυές και στον Άγιο Παντελεήμονα.

Τρία θωρακισμένα οχήματα θα χρησιμοποιηθούν για τις μετακινήσεις του, με το ένα βρίσκεται ήδη σε ειδικά φυλασσόμενο χώρο στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και τα άλλα δύο στις Καρυές.

Σημαντικά εμπόδια, ωστόσο, εμφανίστηκαν αναφορικά με το πρόγραμμα του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, ο οποίος φθάνει σήμερα Παρασκευή στο Άγιο Όρος.

Ο αρχικός προγραμματισμός ήθελε τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών να υποδέχεται τον Ρώσο Πρόεδρο στο Πρωτάτο στις Καρυές, συνοδευόμενος από 50 κληρικούς. Ωστόσο, Αγιορείτες Πατέρες διαφώνησαν αναφορικά με τον αριθμό της συνοδείας  και έτσι ο Πατριάρχης Κύριλλος θα συνοδεύεται από 3-4 επισκόπους στις Καρυές. Συνέπεια αυτού, αποφάσισε να υποδεχτεί αργότερα τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, όπου θα έχει μεταβεί και η μεγαλύτερη συνοδεία του, αποτελούμενη από 50 κληρικούς και 40 λαϊκούς.

Ο Βλαντιμίρι  Πούτιν θα μεταβεί από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» οδικώς, με θωρακισμένο όχημα στην Ουρανούπολη και από εκεί με ταχύπλοο στη Δάφνη. Για τη μεταφορά του ίδιου και της συνοδείας του θα χρησιμοποιηθούν τρία ταχύπλοα, αλλά ελάχιστοι θα γνωρίζουν σε ποιο θα επιβαίνει ο Ρώσος πρόεδρος.

Τα ταχύπλοα θα συνοδεύουν δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα μεταβεί με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, μία ώρα νωρίτερα, γύρω στις 3 το μεσημέρι.

Ο Πούτιν θα μείνει στις Καρυές μιάμιση ώρα. Στον Ναό του Πρωτάτου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή, με προσφώνηση από τον πρωτοεπιστάτη, γέροντα Παύλο τον Λαυρεώτη και θα του δοθεί ως δώρο αντίγραφο της εικόνας του Χριστού Ενθρονου, αγιογραφημένη περίπου το 1300 από τον Μανουήλ Πανσέληνο, που βρίσκεται στον Ναό του Πρωτάτου. Η εικόνα διαστάσεων 80Χ40 φιλοτεχνήθηκε από Αγιορείτες μοναχούς στις Καρυές.

Μετά την υποδοχή ο Ρώσος πρόεδρος θα επιβιβαστεί και πάλι σε θωρακισμένο όχημα και θα μεταβεί στον Aγιο Παντελεήμονα, ενώ ακυρώθηκε η επίσκεψη που θα έκανε -σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό- στην σκήτη Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τη γνωστή Βογορόδιτσα, που υπάγεται στη μονή Αγίου Παντελεήμονα.

Στον Aγιο Παντελεήμονα θα τον υποδεχτεί ο υπέργηρος ηγούμενος, αρχιμανδρίτης Ιερεμίας, ενώ και εκεί ο Ρώσος Πρόεδρος δε θα παραμείνει για περισσότερο από  1,5 ώρα.

Φυσικά, για λόγους ασφαλείας δεν έχουν διαρρεύσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα του υψηλού προσκεκλημμένου στην Αθωνική Πολιτεία.

Διήμερη και με πιο πυκνό πρόγραμμα είναι η επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλου, ο οποίος φτάνει σήμερα Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος έχει εκφάσει την επιθυμία να επισκεφτεί τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της Ιεράς Κοινότητας.

 

TOP NEWS