Προγράμματα που υλοποίησε το Ι.Π.Ε. κατά την περίοδο Νοέμβριος 2021 – Ιούλιος 2022

  • Δόγμα

Ήδη έχουν προγραμματιστεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο-Οκτώβριο περί τα 40 επιμορφωτικά προγράμματα σε Ι. Μητροπόλεις, ενώ πρόκειται να λειτουργήσει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ι.Π.Ε., η οποία θα προσφέρει τα 30 και πλέον προγράμματά του σε σύγχρονη και ασύγχρονη μορφή, παρέχοντας ευελιξία στους συμμετέχοντες.

Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο πλαίσιο της Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» με κωδικό MIS 5073422 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), προσφέρει δωρεάν 30 θεματικές ενότητες πιστοποιημένες από το Ε.Κ.Δ.Δ.Α και μοριοδοτούμενες για τους κληρικούς και τα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας. Κατά την περίοδο Νοέμβριος 2021 – Ιούλιος 2022 υλοποίησε εξ αποστάσεως και δια ζώσης 93 τμήματα σε συνεργασία με 35 Ιερές Μητροπόλεις και με ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ πραγματοποίησε και επιμορφώσεις για στελέχη του ΓΕΕΘΑ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Συνολικά συμμετείχαν στα επιμορφωτικά προγράμματα 2.114 επιμορφούμενοι.

Ήδη έχουν προγραμματιστεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο-Οκτώβριο περί τα 40 επιμορφωτικά προγράμματα σε Ι. Μητροπόλεις, ενώ πρόκειται να λειτουργήσει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ι.Π.Ε., η οποία θα προσφέρει τα 30 και πλέον προγράμματά του σε σύγχρονη και ασύγχρονη μορφή, παρέχοντας ευελιξία στους συμμετέχοντες.

Η επιμορφωτική και εκπαιδευτική αυτή διακονία που έχει αναλάβει το Ι.Π.Ε. θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο του σήμερα, τόσο τον κληρικό όσο και τον λαϊκό, ο οποίος καλείται στη σύγχρονη κοινωνία να διαχειριστεί ένα πλήθος δυσκολιών και προκλήσεων και να καταθέσει την αγαπητική μαρτυρία του ζώντος Θεού. Στις μέρες μας είναι φανερή η ανάγκη όλο και περισσοτέρων μελών της Εκκλησίας μας να γνωρίσουν σε βάθος τον αγιογραφικό και πατερικό πλούτο της και την διδασκαλία που απορρέει από αυτόν, για να μπορούν οι μεν κληρικοί να τον μεταδώσουν και να ποιμάνουν τα μέλη της Εκκλησίας, οι δε λαϊκοί να βρουν οι ίδιοι πνευματική στήριξη μελετώντας τον.

Τα καινοτόμα επιμορφωτικά προγράμματα του Ι.Π.Ε. με τη διεπιστημονικότητα και την πρωτοτυπία που τα διακρίνει φέρνουν τους επιμορφούμενους σε επαφή με μία σειρά από ακανθώδη ζητήματα του σύγχρονου βίου, στα οποία αναζητούν πρακτικές λύσεις. Αυτό οδηγεί σε μία χαρακτηριστική εξωστρέφεια το Ι.Π.Ε., καθώς προσελκύει το ενδιαφέρον ανθρώπων από πολλούς και διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους.

Οι εκπαιδευτικές συναντήσεις, στις οποίες συμμετέχουν κληρικοί προερχόμενοι από διαφορετικές ενορίες της ίδιας Ι. Μητρόπολης ή ακόμη και από διαφορετικές Ι. Μητροπόλεις, είναι άκρως εποικοδομητικές. Εκεί οι πατέρες συζητούν για τα κοινά τους προβλήματα κατά την διακονία τους, καθένας βλέπει ότι και άλλοι πατέρες αντιμετωπίζουν τις ίδιες ή παρόμοιες δυσκολίες, μοιράζονται τις σκέψεις και τις απόψεις τους, προτείνουν λύσεις (με τη βοήθεια των ειδικών εισηγητών των προγραμμάτων) και κυρίως ανταλλάσσουν καλές πρακτικές. Αυτή η επικοινωνία, στην οποία συμβάλλουν τα μέγιστα οι εξειδικευμένοι συντονιστές του Ι.Π.Ε., είναι ένα από σημαντικότερα οφέλη των προγραμμάτων.

Το Ι.Π.Ε. οδεύοντας προς τη λήξη της επιμορφωτικής περιόδου Νοέμβριος 2021 – Ιούλιος 2022 επιθυμεί να εκφράσει θερμές ευχαριστίες προς τους Σεβασμιωτάτους Αγίους Αρχιερείς των Ι. Μητροπόλεων, με τις οποίες συνεργάστηκε και συνεργάζεται, για την εμπιστοσύνη τους και την ειλικρινή αγάπη με την οποία περιέβαλαν τις επιμορφωτικές δράσεις, όπως φαίνεται και στο φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί. Εγκάρδιες ευχαριστίες εκφράζει και προς τους συντονιστές αυτών των Ι. Μητροπόλεων (μέλη του Μητρώου Συντονιστών του Ι.Π.Ε.), οι οποίοι με συνέπεια συνέβαλαν τα μέγιστα στην άρτια οργάνωση των επιμορφωτικών προγραμμάτων και συνεργάστηκαν άψογα με το Ι.Π.Ε.

Ευχαριστεί επίσης θερμά τους ελλογιμωτάτους κ. Καθηγητές και τις ελλογιμώτατες κ. Καθηγήτριες, τους σεβαστούς πατέρες, τα εκλεκτά στελέχη των Ι. Μητροπόλεων και όλους τους έμπειρους εκπαιδευτές, που δίδαξαν στα προγράμματα και κατέθεσαν τη μαρτυρία της αγιογραφικής και πατερικής παράδοσης της Εκκλησίας μας στο σήμερα.

Ομοίως ευχαριστεί όλους τους συνεργάτες του και κυρίως το προσωπικό του για την κοπιώδη προσπάθεια που καταβάλλει, προκειμένου να φέρει εις πέρας το μεγάλο έργο της οργάνωσης επιμορφωτικών προγραμμάτων και στις 13 περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας.

Όλες οι παραπάνω δράσεις πραγματοποιούνται με την πνευματική καθοδήγηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου ως Προέδρου του Ι.Π.Ε., αλλά και τη στήριξη του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., το οποίο κάνει πράξη το όραμα του Αρχιεπισκόπου.

TOP NEWS