Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία από τον Ιερισσού Θεόκλητο

  • Dogma
ιερισσού

Την Γ΄ Εσπερινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία των Τιμίων Δώρων, ετέλεσε ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίο Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος το απόγευμα της Τετάρτης 15ης Μαρτίου, στον εσχάτως αναπαλαιωμένο Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Περιστεράς.

Ακολουθούμενος από τον Διάκονό του π. Νικόδημο Κωτινούδη, έγινε δεκτός από τον ευλογημένο Λαό της Ενορίας που επικεφαλής του ήταν ο Εφημέριός του Αιδ. Οικ. π. Αντώνιος Παπασωτηρίου, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Ντισλής, Τοπικοί Σύμβουλοι κ.ά. Ο Ιερός Ναός επλήσθη από την υπέροχη Εσπερινή Ακολουθία, που ετίμησαν με την μουσική τους παιδεία ο Πρωτοψάλτης της Ενορίας κ. Γεώργιος Κουτσιλάς, αλλά και ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Ζαχαρίου και οι εξαίρετοι συνεργάτες του. Να σημειωθή ότι ο κ. Ζαχαρίου, με ευλογία του Επισκόπου μας, διδάσκει Βυζαντινή Μουσική και στην Ενορία αυτή και έχει συστήσει θαυμάσια Χορωδία με νέους και μέσης ηλικίας μαθητές.

Στον ευλογημένο Λαό του Θεού που υπερεπλήρωσε τον Ιερό Ναό απηύθυνε λόγο αγαθό ο Σεβασμιώτατος, απαντώντας ουσιαστικά στο γιατί τελείται η εσπερινή αυτή πανδαισία και μάλιστα με τόσο κατάνυξη κατά την Ορθόδοξη Παράδοση. Ο ομιλητής παρετήρησε, ξεκινώντας από τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στην Παλαιά Διαθήκη και φθάνοντας μέχρι σήμερα, πως ο άνθρωπος πλάστηκε από τον Θεό ως κορωνίδα της υλικοπνευματικής Δημιουργίας για να είναι ενωμένος με τον Θεό, για να κοινωνή με τον Δημιουργό του. Αυτός είναι ο προορισμός του, αυτή είναι η χαρά του, αυτό είναι το κλίμα μέσα στο οποίο και από το οποίο μπορεί πνευματικά να τρέφεται. Και μετά από την πτώση του ανθρώπου, συνέχισε ο Επίσκοπός μας, επιθυμώντας από άκρατη αγάπη ο Θεός να αποκαταστήση το πλάσμα Του, πήρε και ανθρώπινη φύση και έγινε και άνθρωπος για να προσφέρη αυτή τη δυνατότητα στο παιδί Του.

Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος λέγοντας, πως αυτή η κατανυκτική εσπερινή Ακολουθία προσφέρεται ουσιαστικά «ίνα ενωθώμεν Χριστώ τώ Θεώ ημών»! Προσφέρθηκε ο Θεός και σμίκρυνε για λίγο το μεγαλείο Του για να πλουτίση τον διαχρονικό Αδάμ που θρηνούσε από την αίσθηση της απουσίας του Πλάστη του. Τέλος ευχήθηκε ο Κύριος να δώση ώστε η Χάρη Του να πληρώση την ανθρώπινη αδυναμία και να ενώση τον χοϊκό άνθρωπο με τον Ουρανό!

TOP NEWS