Προσκύνημα στις σπάνιες εκκλησιές του Γερακιού Λακωνίας

  • Dogma
γερακιού

Με απόφαση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, η μεσαιωνική καστροπολιτεία θα είναι ανοικτή στο κοινό στις 18 και 25 Αυγούστου, από τις 8:00 έως τις 14:00.

Το μεσαιωνικό κάστρο στο Γεράκι άνοιξε τις πύλες του στο κοινό την Πέμπτη 11 Αυγούστου και θα είναι πάλι επισκέψιμο μέσα στον Αύγουστο, για μόλις δύο ημέρες. «Το κάστρο ίδιο αγρίμι με σπασμένο το ραχοκόκκαλο», όπως το περιέγραψε ο Φώτης Κόντογλου, είναι κτισμένο σε χαμηλό λόφο στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Πάρνωνα κοντά στο χωριό Γεράκι.

Ιδρύθηκε από τον βαρώνο Γκι ντε Νιβελέ το 1209 και παρέμεινε υπό φράγκικη κατοχή έως το 1259. Μετά την ήττα των Φράγκων στη μάχη της Πελαγονίας (1259), παραχωρήθηκε το 1262 στους Βυζαντινούς και αποτελεί στήριγμα του Δεσποτάτου του Μυστρά (1262-1460).

H εκκλησία που δεσπόζει μέσα στο κάστρο είναι ο Άγιος Γεώργιος, μια τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα, με τοιχογραφίες του 13ου αι. Ξεχωρίζει η εικόνα της Παναγίας Δεξιοκρατούσας και Γλυκοφιλούσας και το δυτικότροπο προσκυνητάρι του ναού, που περιβάλλει την τοιχογραφία του Αγίου Γεωργίου. Στο εσωτερικό του ναού κυριαρχούν οι τοιχογραφίες των 12ου-15ου αι., για τις οποίες υπάρχουν διεξοδικές μελέτες από τους καθηγητές N. K. Μουτσόπουλο και Γ. Δημητροκάλη.

Άλλες μεσαιωνικές εκκλησίες είναι ο σταυρεπίστεγος ναός των Θεοφανίων στη μέση του βουνού του Κάστρου με τοιχογραφίες του 13ου αιώνα, ο σταυροειδής μονόκλιτος ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με τοιχογραφίες του 12ου αιώνα στη συνοικία Επάνω Βρύση. Και βέβαια, μεγάλης σημασίας είναι ο ναός του Αγίου Νικολάου στον Πύργο με τοιχογραφίες του 13ου αιώνα και του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου στην «Κάτω Βρύση», ρυθμού θολωτής βασιλικής με τοιχογραφίες σε δύο στρώματα, το ένα από το 1300 και το άλλο με εγχαραγμένη χρονολογία 1450.

Οι Βυζαντινοί κράτησαν το Γεράκι 200 χρόνια από το έτος 1259 που το ανακατέλαβαν από τους Φράγκους. Το 1460 όμως ο Μυστράς, η υπόλοιπη Λακεδαίμων μαζί με το Γεράκι, εκτός από τη Μονεμβασία, περιήλθαν στα χέρια των Τούρκων.

TOP NEWS