Προσκυνηματική Εκδρομή της Πειραϊκής Εκκλησίας στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο

  • Δόγμα

Προσκύνημα της Πειραϊκής Εκκλησίας στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο

Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου

Προσκυνηματική Εκδρομή διοργανώνει η Πειραϊκή Εκκλησία, από 25 έως 27 Μαρτίου 2022, στην Παναγία Σουμελά , στο Όρος Βέρμιο.

Σύμφωνα με Ανακοίνωση της Πειραϊκής Εκκλησίας, το αναλυτικό Πρόπγραμμα του Προσκυνήματος είναι το ακόλουθο:

25- 27 Μαρτίου 2022

1η ημέρα:

25/03/2022.

Αθήνα
Ι. Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μήλεσι.
Ι.Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω
Παραλία Κατερίνης
Αναχώρηση από Αθήνα νωρίς το πρωί και αμέσως, μια ώρα από την Αθήνα, θα έχουμε την χαρά να επισκεφτούμε στο Μήλεσι Αττικής το Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος , το οποίο ιδρύθηκε από τον Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, τον δημοφιλή και χαρισματικό γέροντα. Εκκλησιασμός και προσκύνημα στο κελάκι του Αγίου. Κατόπιν γεμάτοι ευλογία συνεχίζουμε την εκδρομή μας, όπου με ενδιάμεσες στάσεις για ξεκούραση και φαγητό, θα φτάσουμε σε υψόμετρο 900 μέτρων στις καταπράσινες πλαγιές του μυθικού βουνού, για να επισκεφτούμε την Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω. Ο Άγιος Διονύσιος δημιούργησε ένα μνημείο σπάνιας αρχιτεκτονικής και αισθητικής, ιδανικά ενταγμένο στο φυσικό περιβάλλον. Αιώνες πριν, η φήμη του παλαιού Μοναστηριού, ξεπέρασε τα όρια του Ελλαδικού χώρου. Αλλά και σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι ανεβαίνουν να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν στον Άγιο. Έπειτα και σε λιγότερο από μία ώρα, θα φτάσουμε στην παραλία Κατερίνης όπου βρίσκεται το πολυτελές ξενοδοχείο διαμονής μας. Τακτοποίηση στα δωμάτια και ξεκούραση στους υπέροχους χώρους του. Το βράδυ πλούσιο δείπνο εντός ξενοδοχείου & διανυκτέρευση.

2η ημέρα:

26/03/2022.

Ι.Μονή Παναγίας Σουμελά
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου του Νέου
Ι.Μονή Παναγίας Δοβρά Βέροιας
Νάουσα
Πρωινό σε πλούσιο μπουφέ και αναχώρηση για να επισκεφτούμε, στις καταπράσινες πλαγιές του όρους Βέρμιο, κοντά στο χωριό Καστανιά, την φημισμένη Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, το πνευματικό κέντρο του ποντιακού Ελληνισμού και έναν από τους σπουδαιότερους Προσκυνηματικούς τόπους όλης της Ελλάδας. Η μονή ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ποντιακής καταγωγής συγγραφέα Φίλωνα Κτενίδη και του σωματείου «Παναγία Σουμελά», στην προσπάθεια αναβίωσης της ιστορικής ομώνυμης μονής που βρίσκεται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα, κατεστραμμένη πλέον από τους Τούρκους από το 1922. Έπειτα, θα επισκεφτούμε τον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου του Νέου του πολιούχου της Βέροιας, για να προσκυνήσουμε το ιερό λείψανό του. Κατόπιν , λίγο έξω από την Βέροια θα επισκεφτούμε την Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά. Η Μονή τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου και έχει ιδρυθεί τον 12ο αιώνα. Με την καταστροφή του 1822 η Μονή πυρπολείται και ο ηγούμενός της, ιερομόναχος Γεράσιμος, απαγχονίζεται. Το καθολικό που σώζεται σήμερα κτίσθηκε το 1844.

Η Μονή επανιδρύθηκε το 1995 ως ανδρώα Κοινοβιακή. Από το 2005 η αδελφότητα του μοναστηριού συνδέθηκε με τον νεοφανή Άγιο της Ρωσικής γης, Άγιο Λουκά τον Ιατρό και Θαυματουργό επίσκοπο Συμφερουπόλεως και μάλιστα κατέχει ένα τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του. Μετά το προσκύνημά μας θα καταλήξουμε σε έναν από τους πιο όμορφους προορισμούς της χώρας μας, το άλσος του Αγίου Νικολάου δύο χιλιόμετρα από την πόλη της Νάουσας. Εδώ θα απολαύσουμε ένα περίπατο μέσα στο άλσος, περνώντας κάτω από τεράστια, πολυετή πλατάνια και δίπλα στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού. Χρόνος ελεύθερος για παραδοσιακό φαγητό στις ταβέρνες της περιοχής και επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για ξεκούραση. Το βράδυ μας ελεύθερο. Δείπνο στο ξενοδοχείο & διανυκτέρευση.

3η ημέρα:

27/03/2022.

Ιερός Ναός Αγίου Παϊσίου Ν.Εφέσου Πιερίας (Εκκλησιασμός)
Ι.Μονή Οσίου Οσίου Εφραίμ του Σύρου Κονταριώτισσας
Αθήνα

Νωρίς το πρωί θα μεταβούμε σε Ιερό Ναό κοντά στο ξενοδοχείο μας, για να συμμετάσχουμε της Θείας Λειτουργίας. Έπειτα θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας όπου θα πάρουμε το πρωινό μας. Κατόπιν εκ νέου αναχώρηση για να επισκεφτούμε τον Ιερό Ναό Αγίου Παϊσίου Νέας Εφέσου Πιερίας, για να προσκυνήσουμε την εικόνα , με το μικρό ράσο , το οποίο φορούσε ο μεγάλος σύγχρονος Άγιος της Εκκλησίας μας. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε την Ιερά Μονή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Με θέα την εκπληκτική ομορφιά του Ολύμπου, τα δασωμένα χωριά των Πιερίων, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη Χαλκιδική και το όρος Άθως στο βάθος, η Μονή αποτελεί τόπο ιερό, τόπο προσκυνήματος, αλλά ταυτόχρονα και ένα επίγειο παράδεισο φυσικής ομορφιάς, αρχιτεκτονικής και καλαισθησίας. Χιλιάδες προσκυνητές προσέρχονται κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν στη Μονή, την Παναγία Ζωοδόχο Πηγή και τον Όσιο Εφραίμ τον Σύρο, τον «Άγιο των Δακρύων», στους οποίους είναι αφιερωμένο το Καθολικό της. Καθημερινά, εκτός από την ατομική τους προσευχή και μελέτη, οι Μοναχές ασχολούνται με δεκάδες παραδοσιακά διακονήματα όπως βυζαντινή αγιογραφία, ψηφιδωτά, χρυσοκεντητική εκκλησιαστικών ειδών, ιεροραπτική και κηροπλαστική. Μετά το προσκύνημά μας , πορεία επιστροφής στην Αθήνα με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ, φαγητό και ξεκούραση.

Τιμή κατ’ άτομο

Μονόκλινο: 240€
Δίκλινο / Τρίκλινο: 185€
Πρώτο παιδί έως 6 ετών ως τρίτο άτομο: 90€
Πρώτο παιδί 7 – 12 ετών ως τρίτο άτομο: 130€

Περιλαμβάνονται:

Δύο διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο πολυτελές Mediterranean Village 5* στην Παραλία Κατερίνης
Ημιδιατροφή καθημερινά σε πλούσιο μπουφέ
Μεταφορές – περιηγήσεις με πολυτελές λεωφορείο του γραφείου μας
Ο φόρος διαμονής, Αρχηγός εκδρομής, Ασφάλεια αστικής ευθύνη & Φ.Π.Α.
Δεν περιλαμβάνονται:

Φιλοδωρήματα, Είσοδοι σε μουσεία, σπήλαια, αρχαιολογικούς χώρους και όπου αλλού απαιτείται
Φαγητά & ποτά εκτός της ημιδιατροφής
Ότι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα ή αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο

Σημεία και ώρες συγκέντρωσης και αναχώρησης:

1ο σημείο: Σύνταγμα (Άγνωστος Στρατιώτης) 07:00

2ο σημείο: Πειραιάς (Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας) 07:30

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής : 210 41 18 602 – 210 41 18640, VIBER στο 698 488 2009 και ΕΔΩ

TOP NEWS