Προσκυνηματικός Τουρισμός: Οι αφίξεις τουριστών έφεραν χαμόγελα

  • Δόγμα

Χαμόγελα έφερε η ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των τουριστών, του εξωτερικού αλλά και αυτού που ονομάζεται «εσωτερικού» τουρισμού και δη θρησκευτικού, μιας και τα νησιά, αλλά και πολλοί άλλοι δημοφιλείς προορισμοί, γέμισαν από κόσμο.

Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου

Μετά την παρέλευση μιας, ομολογουμένως, δραματικής διετίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που κόστισε ανθρώπινες ζωές και άλλαξε την καθημερινότητα των πολιτών, η κανονικότητα που επέστρεψε, έστω και ως μη ολοκληρωμένη, σκόρπισε χαμόγελα και έκανε τους πολίτες να σχεδιάζουν και πάλι τις δραστηριότητές τους.

Χαμόγελα, όμως, έφερε και η ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των τουριστών, του εξωτερικού αλλά και αυτού που ονομάζεται «εσωτερικού» τουρισμού και δη θρησκευτικού, μιας και τα νησιά, αλλά και πολλοί άλλοι δημοφιλείς προορισμοί, γέμισαν από κόσμο.

Το Dogma.gr επικοινωνησε τηλεφωνικά με δυο τουριστικά πρακτορεία, τα οποία τόνισαν ότι οι αφίξεις και μετακινήσεις των πολιτών έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις αναμενόμενες και έχουν αύξηση περίπου 45 % με τα ποσοστά πριν το 2019. Στην ίδια πορεία και λίγο χαμηλότερα, περίπου αύξηση 30% σε σχέση με το 2019, κινείται και ο θρησκευτικός τουρισμός, που, κυρίως, βασίζεται στον «εσωτερικό» τουρισμό των ελλήνων πολιτών, αλλά και σε ομαδικές αφίξεις τουριστών από ορθόδοξες χώρες.

Προσκυνήματα όπως η Παναγία της Τηνου, η Εκατονταπυλιανή της Πάρου, ο Άγιος Ραφαήλ στη Μυτιλήνη, ο Άγιος Ταξιάρχης στη Σύμη, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στην Πάτμο, ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος στη βόρεια Εύβοια, η Κόνιτσα, όπου διατηρείται το σπίτι του αγίου Παϊσίου αλλά και ο τάφος του στη Σουρωτή, ο άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη, ο άγιος Γεράσιμος στην Κεφαλονιά, ο άγιος Διονύσιος στη Ζάκυνθο, η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο και πολλά άλλα ακόμη, άνοιξαν τις πύλες τους στους πιστούς και επανήλθαν στην κανονικότητα, προ της εποχής της πανδημίας. Και, μαζί με τους προσκυνητές, χαμογέλασαν και οι έχοντες τη διαχειριση των οικονομικών εσόδων των προσκυνημάτων, που είδαν τα έσοδα να αυξάνονται και όλα, σταδιακά, να επιστρέφουν στην προ κορωνοϊού εποχή.

Ακόμη δε περισσότερο, η ραγδαία άυξηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος το τελευταίο διαστημα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που, αναμφισβήτητα, δε μπορούσε να εξαιρέσει τους Ι. Ναούς, τις Μονές  και τα Προσκυνήματα, δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μία ακόμη άδεια από κόσμο και προσκυνητές θερινή περίοδο.

Ως προς την εθνικότητα των προσκυνητών που επιλέγουν τους θρησκευτικούς προορισμούς, σύμφωνα με τα ταξιδιωτικά γραφεία, πέρα από το ελληνικό στοιχείο, είναι πολλοί Κύπριοι, Ρώσοι, Σέρβοι και λιγότεροι Ουκρανοί, Γεωργιανοί, Αμερικανοί και Άγγλοι.

Την ίδια ώρα, και ο αριθμός των προσκυνητών που εισέρχονται καθημερινά στο Άγιον Όρος, σχεδόν, έχει αποκατασταθεί με τα δεδομένα του 2019, όπως δήλωσε προ ημερών αποκλειστικά στο Dogma.gr , ο Αναπληρωτής Διοικητής του Αγίου Όρους, κ. Αρίστος Κασμίρογλου.

Μένει να φανεί κατά πόσο θα εξελιχθεί με τον ίδιο τρόπο, όπως ξεκίνησε, το φετινό Καλοκαίρι προκειμένου να διατηρηθούν τα χαμόγελα στους κατά τόπους θρησκευτικούς τουριστικούς προορισμούς, ώστε και τα ίδια τα Προσκυνήματα να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν από την οικονομική δυσπραγία που η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε τα τελευταία δύο χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

TOP NEWS