Πρώτη Αρχιερατική Λειτουργία Νέου Εκκλησιαστικού Έτους στη Μητρόπολη Φθιώτιδος

  • Dogma
φθιώτιδος

Στον Μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της πολυπληθούς Ενορίας της Αγίας Παρασκευής Νέας Άμπλιανης Λαμίας, ετέλεσε την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου ε.ε. την πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του νέου Εκκλησιαστικού έτους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος.

Τον Ποιμενάρχη Φθιώτιδος στην Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν: ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Νεραντζής, ο νέος Προϊστάμενος της Ενορίας Αιδεσιμολ. Πρεσβ. π. Αθανάσιος Κυρίτσης, Ιδιαίτερος Γραμματεύς του Ποιμενάρχου μας, ο νέος Εφημέριος της Ενορίας Αιδεσιμολ. Πρεσβ. π. Αθανάσιος Σκαρμούτσος, Υπεύθυνος του Γραφείου Γάμου της Μητροπόλεως και ο Αρχιδιάκονος π. Ευστάθιος Κατόπης.

Τους Ιερούς ύμνους του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας απέδωσε θαυμάσια  εκ δεξιών Βυζαντινός χορός νέων υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ναού κ. Θωμά Αρχανιώτη, ενώ εξ αριστερών έψαλλε ο Λαμπαδάριος του Ναού.

Μετά την ανάγνωση της Ευαγγελικής περικοπής ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε με απλό και κατανοητό τρόπο στην Θεολογική βάση των Πατέρων, τα υψηλά νοήματα και τους συμβολισμούς της περικοπής του «Βασιλικού Γάμου» λέγοντας χαρακτηριστικά:

« Ο Νυμφίος των Βασιλικών Γάμων αγαπητοί μου αδελφοί, είναι ο Χριστός μας και Νύμφη είναι η Εκκλησία μας, όλοι εμείς τα πιστά μέλη της. Χαρά είναι η Εκκλησία μας και γι’ αυτό υπάρχει για να φέρνει χαρά και αλλαγή στην ζωή του ανθρώπου.

Ο Χριστός μας καλεί συνεχώς εν τη Θεία Λειτουργία στους Βασιλικούς Γάμους. Όταν κοινωνούμε των Αχράντων Μυστηρίων γινόμαστε ένα με τον Χριστό. Το ερώτημα όμως είναι: Ποιοι αρνούνται και ποιοι αδιαφορούν σ’ αυτή την πρόσκληση. Ποιοι εισέρχονται στους Γάμους χωρίς κατάλληλο ένδυμα;

Με αυτή την Παραβολή ο Κύριος μας τονίζει την μεγάλη αξία και χαρά της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας. Η ζωή μας δεν έχει νόημα χωρίς Χριστό. Δυστυχώς όμως πολύς κόσμος βαδίζει τον δρόμο της αδιαφορίας και στρέφει την πλάτη του στο κάλεσμα του Χριστού μας. Η ημέρα της Κυριακής είναι ένωση της ψυχής μας με τον Θεό. Στα πιο παλιά χρόνια η Κυριακή ήταν  η πιο σημαντική μέρα της εβδομάδος. Οι πρόγονοί μας έδιναν αξία στον Χριστό και ακολουθούσαν τον σωτήριο δρόμο της Εκκλησίας, κι’ αυτές οι αξίες δεν πρέπει να ξεθωριάζουν αλλά πρέπει να τις επαναφέρουμε, διότι είναι στοιχεία συλλεκτικά της κοινωνίας και της ψυχής μας. Το αλάτι που νοστιμεύει και συντηρεί την ζωή μας είναι η εν Χριστώ ζωή.

Ο Κύριος ήλθε για ν’ αλλάξει την ζωή και την κοινωνία μας. Ας προσέξουμε λοιπόν το ένδυμα της ψυχής μας, διότι είμαστε όλοι προσκεκλημένοι για να μετέχουμε στους Γάμους. Ας ακολουθήσουμε τον Χριστό μας.

Αγαπητοί μου αδελφοί, μπήκαμε ήδη στο Φθινόπωρο. Το καλοκαίρι πέρασε και δυστυχώς άφησε πίσω του αποκαΐδια. Είναι ευκαιρία τώρα που εισήλθαμε εις το νέο Εκκλησιαστικό έτος να θέσουμε μια νέα αρχή πνευματικής ζωής, μένοντας ενωμένοι εν τη Εκκλησία, η οποία είναι η μόνη εγγύηση για την ζωή και την σωτηρία μας και η μονή που μας ανακαινίζει, μας δίδει χαρά και ελπίδα».

Προ της απολύσεως ο Προϊστάμενος του Ναού  π. Αθανάσιος Κυρίτσης εξ ονόματος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και ολοκλήρου του πληρώματος της Ενορίας με εγκάρδια λόγια, ειλικρινούς υικής αγάπης προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και τον ευχαρίστησε για την ιδιαίτερα αγιαστική και τιμητική του παρουσία στην Ενορία, ευχόμενος και τη νέα Εκκλησιαστική χρονιά ο Πανάγαθος Θεός να του δίδει δύναμη και  υγεία εις τα υψηλά καθήκοντά του δια  την συνέχεια της  Θεαρέστου  Αρχιερατείας του εις έτη πολλά.

Αντιφωνώντας τον λόγο του π. Αθανασίου ο Ποιμενάρχης μας, τον ευχαρίστησε για τα καλά του λόγια και παρουσίασε τους νέους Ιερείς του Ναού εις τους πιστούς ζητώντας και παρακαλώντας  να στηρίξουν παντοιοτρόπως τους καλούς Ιερείς εις το Ποιμαντικό τους έργο για να συνεχίσει η Ενορία αυτή να είναι μια πνευματικά ανεπτυγμένη Ενορία.

Μετά την διανομή του αντιδώρου εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου παρετέθη κέρασμα προς τον Σεβασμιώτατο, τους Ιερείς και τους Ιεροψάλτες εις το Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.

img_0003_10 img_0100_2

TOP NEWS