Πρώτη παράκληση στην Παναγία από τον Σύρου Δωρόθεο Β’

  • Dogma
σύρου

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ερμουπόλεως τελέσθηκε απόψε η πρώτη Ακολουθία των Παρακλήσεων προς την Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’, με τη συμμετοχή των Εφημερίων του Ναού και την παρουσία πιστών, οι οποίοι παρέστησαν τηρούντες τους ισχύοντες υγειονομικούς κανόνες.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ ανέφερε ότι η Εκκλησία είναι Χριστοκεντρική και ταυτόχρονα Θεοτοκοκεντρικη, καθώς η θεολογία της κινείται σε δύο άξονες, σε δυο Πρόσωπα, στο Πρόσωπο του Σωτήρος Χριστού και στο Πρόσωπο της Παναγίας Μητέρας Του, η οποία είναι η νέα Εύα, που γέννησε τα παιδιά της υπακοής στην ανθρωπότητα και οδοποίησε την είσοδό τους προς τον Οίκο του Ουράνιου Πατέρα τους, την Εκκλησία.

« Γι’ αυτό η Παναγία», προσέθεσε, «κατέχει κεντρική θέση στον Ορθόδοξο Ναό, η Οποία, ως Πλατύτερα των Ουρανών, στην κόγχη του ιερού Βήματος, μεσιτεύει υπέρ των πιστών, και δίπλα στην Ωραία Πύλη τους δίνει τη δυνατότητα να ιερουργήσουν μαζί Της το Μυστήριο της σωτηρίας.

Όλοι οι μήνες», συνέχισε «είναι ευλογημένοι, περισσότερο. όμως, ο Αύγουστος, ο αφιερωμένος στην Παναγία, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του οποίου ψάλλουμε τους δύο Παρακλητικούς Κανόνες, το Μεγάλο, έργο του τελευταίου Αυτοκράτορα της Νίκαιας Θεοδώρου Δούκα Λάσκαρη (1222-Ι258), και το Μικρό, έργο Θεοστηρίκτου Μονάχου, οι οποίοι μας προετοιμάζουν να ακούσουμε τον Αγγελικό Ύμνο ‘Απόστολοι εκ περάτων..’, να μεταβούμε στην προσωπική μας Γεθσημανή, και να ψαύσουμε αναξίαις χερσί το πανακήρατο σώμα της Θεοτόκου».

Αύριο, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ θα τελέσει την ακολουθία της Μικράς Παρακλήσεως προς την Θεοτόκο στον Ιερό Ναό του Προφήτου Ηλιού, στην παραθεριστική και κατάφυτη περιοχή του Επισκοπείου Σύρου.

TOP NEWS