Πρώτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για τον μήνα Αύγουστο

  • Dogma
Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Την συμπαράστασή της στους πυροπαθείς εκφράζει για ακόμη μία φορά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στο επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε για τις εργασίες της πρώτης ημέρας συνεδριάσεών της για τον μήνα Αύγουστο, ενώ αναφέρει ότι ενημερώθηκε και για τις επελθούσες μεταβολές στον Καταστατικό χάρτη για τα Ησυχαστήρια.

Ακολουθεί ολόκληρο το επίσημο ανακοινωθέν της Συνόδου:
Συνήλθε σήμερα, Δευτέρα 27 Αυγούστου, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 161ης Συνοδικής Περιόδου, για τον μήνα Αύγουστο, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατ’αρχάς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέφρασε και πάλι την συμπαράστασή Της στους πυροπαθείς, οι οποίοι προσφάτως επλήγησαν από τις πυρκαϊές στις περιοχές της Αττικής και της Κορίνθου.

Ενημερώθηκε από τα μέλη της αντιπροσωπείας Της για την συνεργασία τους με την Επιτροπή Εκκλησίας και Πολιτείας στην Συνεδρία της 19ης Ιουλίου 2018, κατά την οποία μετείχε και η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης, καθώς και για τις υποβληθείσες θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με δύο σχετικά υπομνήματα.

Ενημερώθηκε επίσης και για τις επελθούσες μεταβολές στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον νόμο 4559/2018, οι οποίες αφορούν στα Ησυχαστήρια, περί των οποίων εκκρεμεί η έκδοση Κανονισμού από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, ενώ θεσπίζουν και νομοθετικές εξουσιοδοτήσεις που επιτρέπουν στην Εκκλησία της Ελλάδος τη σύσταση διαρκούς μητρώου των κληρικών προσβάσιμου από όλες τις Μητροπόλεις και την έκδοση κανονισμού διοικητικής διαδικασίας και πολιτικής διαχειρίσεως δεδομένων. Διευκρινίζεται σχετικώς με ερωτήματα προκληθέντα εξ αιτίας προσφάτως δημοσιευθείσης ανακοινώσεως ότι άπασες οι ανωτέρω νομοθετικές αλλαγές είχαν ζητηθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μελετηθεί και εγκριθεί με αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (Δ.Ι.Σ.) σε δύο Συνεδρίες (της 19.6.2015 και της 1.2.2016) και στο πλαίσιο της νόμιμης αρμοδιότητας της Δ.Ι.Σ. κατά το άρθρο 9 παρ. 2 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε με θέματα υποβληθέντα από Συνοδικές Επιτροπές και έλαβε αποφάσεις σχετικές με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ