Πρώτη Θεία Λειτουργία των Προκαθημένων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου

  • Dogma
συλλείτουργο

Θεία Λειτουργία με τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών που είναι στην Κρήτη για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισσάμου Κρήτης.

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Πάπας και Πατριάρχης της Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος. Παρέστησαν, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών.

Στην Ακολουθία του Σαββάτου των Ψυχών μνημονεύθηκαν ειδικότερα και τα ονόματα όσων εργάστηκαν για την προπαρασκευή και σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος μιλώντας στον 89,5 τόνισε πως «σήμερα τελέσθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία στο πλαίσιο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Ήταν πολύ συγκινητικό ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τέλεσε τρισάγιο για τις ψυχές των προκατόχων μας Πατριαρχών, Μητροπολιτών, Επισκόπων και Λαϊκών που προετοίμασαν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο εδώ και εξήντα χρόνια. Αναφέρθηκαν ονόματα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα και στις επόμενες που θα ακολουθήσουν. Πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου ότι δεν είναι πρόσφατα τα κείμενα ή η προσπάθεια. Διαρκεί δεκαετίες. Οι Προκάτοχοί μας κατέβαλλαν τεράστιο κόπο. Είχαν τη γνώση και την σοφία να θεμελιώσουν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Εμείς οι νεότεροι επεξεργαστήκαμε κείμενα του 1983 και του 1986, τα οποία απλώς έπρεπε να επικαιροποιήσουμε και όχι να αλλάξουμε. Αυτό έχει μία μεγάλη δυσκολία. Με τη χάρη του Θεού, όμως, φαίνεται ότι θα κλείσει αυτός ο κύκλος και για μένα αυτό είναι το πιο σπουδαίο, ότι ολοκληρώνεται ένας κύκλος θεμάτων που ουσιαστικά τέθηκαν πριν από δεκαετίες».

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος σε ερώτηση αν υπάρχει απάντηση από τις τέσσερις Εκκλησίες που απέχουν, στην πρόσκληση που τους εστάλη εχθές από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο για να συμμετάσχουν στις εργασίες
διευκρίνισε ότι για την ώρα δεν έχουμε κάτι νεότερο. Θα περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, από την Εκκλησία της Βουλγαρίας δεν φαίνεται να υπάρχει θέληση για να συμμετάσχει ούτε καν στην Θεία Λειτουργία.

Ακολουθεί ο κατάλογος των προς Κύριον εκδημησάντων αντιπροσώπων της Εκκλησίας της Ελλάδος:
Σεραφείμ (Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος ὁ ἀπό Ἰωαννίνων)
καί Χριστοδούλου (Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος ὁ ἀπό Δημητριάδος) τῶν Ἀρχιεπισκόπων

Διονυσίου (Τρίκκης καί Σταγῶν),
Μελετίου (πρώην Κυθήρων),
Ἀλεξάνδρου (Περιστερίου, ὁ ἀπό Φιλίππων, Νεαπόλεως καί Θάσου),
Χρυσοστόμου (Χίου),
Παντελεήμονος (Θεσσαλονίκης),
Βαρνάβα (Κίτρους),
Ἰακώβου (Μυτιλήνης),
Τιμοθέου (Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς),
Ἀντωνίου (Ξάνθης),
Σεβαστιανοῦ (Ἐλασσῶνος),
Ἀγαθαγγέλου (Νέας Σμύρνης ὁ ἀπό Διδυμοτείχου),
Παντελεήμονος (Κορίνθου)
καί Μελετίου (Νικοπόλεως) τῶν Ἀρχιερέων

Ἰωάννου Ρωμανίδου
καί Στεφάνου Ἀβραμίδου τῶν Ἱερέων

Βασιλείου Ἰωαννίδου,
Ἁμίλκα Ἀλιβιζάτου,
Παναγιώτου Μπρατσιώτου,
Ἰωάννου Καρμίρη
καί Ἰωάννου Καλογήρου.

Αποστολή ecclesia.gr: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ