Πρωτοχρονιά στη Μητρόπολη Λέρου

  • Dogma
πρωτοχρονιά

Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάσθηκε στη Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας η έλευση του νέου έτους 2017.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016, στις 4:30΄ το απόγευμα, ετελέσθη ο Εσπερινός της εορτής του Μεγάλου Βασιλείου στον Ιερό Ναό του Αγίου Σωφρονίου στο «Πατριαρχείο», όπου εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ.Παΐσιος, συμπαραστατουμένου υπό του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου και την παρουσία του Ιερού Κλήρου, των τοπικών πολιτικών, στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, πολλών πιστών, φίλων και συνεργατών της Μητροπόλεως.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, όλοι οι παριστάμενοι μετέβησαν στην αίθουσα Συνεδρίων του «Πατριαρχείου», όπου ο Σεβασμιώτατος, απηύθυνε πολλές εόρτιες ευχές μέσα από το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του:

0201leros-9 0201leros-3

«Αγαπητοί μου αδελφοί,
Μετά χρηστών ελπίδων χαιρετίζομεν την ανατολήν του νέου ενιαυτού της χρηστότητος του Κυρίου, το έτος 2017.
Σε αυτό το νέον έτος είναι φυσικόν να είναι στραμμένα τα βλέμματά μας και από τα βάθη της καρδίας μας να ικετεύωμεν Τον «καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θέμενον», Κύριον, όπως ευλογήση τον νέον ενιαυτόν της χρηστότητός Του και παράσχη εις ημάς τούτον εύφορον παντός καταθυμίου, τουτέστιν καρποφόρον εις πνευματικά και υλικά αγαθά προς ωφέλειαν της ψυχής ενός εκάστου εξ’ ημών.
Η Ιερά Μητρόπολις Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας, τιμής ένεκεν, αφιερώνει το σωτήριον τούτο έτος 2017 εις την κατ’ οίκον Εκκλησίαν «ενός εκάστου εξ’ ημών», και διά της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως, θέλει να στηρίξη την οικογένεια και προς τον σκοπόν τούτον, οργανώνει κατά μήνας ομιλίας με εκλεκτούς ομιλητάς.
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία διδάσκει την Ιερότητα του Μυστηρίου του Γάμου ως μίαν θεμελιώδη και αδιαμφισβήτητον διδασκαλίαν της Εκκλησίας. Η εν ελευθερία ένωσις μεταξύ ανδρός και γυναικός είναι μία απαραίτητος προϋπόθεσις». («Το Μυστήριον του Γάμου», Απόφασις Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Κρήτη 2016).
Είναι γεγονός ότι σήμερον η οικογένεια βάλλεται υπό διαφόρους θεωρίας εξωγενείς, οι οποίαι προσπαθούν να αποδυναμώσουν τον θεσμόν της κατ’οίκον Εκκλησίας και να δημιουργήσουν τριγμούς εις τα θεμέλια αυτής.

Βέβαιοι είμεθα ότι το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της Θεοσώστου ταύτης Επαρχίας θα μείνη έξω απ’ αυτάς τας εξωγενείς θεωρίας και επιδράσεις και εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου, θα φανή άξιον των ευσεβών προγόνων του και καλούμε όλως ιδιαιτέρως τα νέα ζευγάρια, τα αποτελούντα το μέλλον της Ορθοδόξου Εκκλησίας, να επιδείξουν σεβασμόν και αγάπην εις την κατ’ οίκον αυτών Εκκλησίαν, ούτως ώστε να χαίρωνται τους καρπούς εκ του γάμου των, ήτοι τα τέκνα αυτών.
Ως Ορθόδοξοι δε Χριστιανοί, καθήκον έχομεν ιερόν να δίδωμεν πάντες μαρτυρίαν, διά την παρουσίαν του Θεού, μέσα εις έναν κόσμον, εις τον οποίον ζούμε, κινούμεθα και υπάρχουμε, άχρι του νυν, και ο οποίος δυστυχώς κόσμος αρνείται τον Θεόν, και δεν αναζητεί την χάριν και ευλογίαν Του.
Επί τούτοις, από την Καθέδραν της Ιεράς ημών Μητροπόλεως απευθυνόμενοι προς τους ενταύθα και αποδήμους αδελφούς μας, ευχόμεθα πατρικώς τα κράτιστα παρά του Δομήτορος της Εκκλησίας μας».

0201leros-7 0201leros-2 0201leros-1

Εν συνεχεία ο Μητροπολίτης έκοψε την βασιλόπιτα της Ιεράς Μητροπόλεως, απευθύνοντας τις καλύτερες ευχές για υγεία και πρόοδο προσωπική, οικογενειακή και πνευματική, καθώς οι ιεροψάλτες μας έψαλλαν ύμνους.
Τα χρυσά φλουριά βρήκαν ο Έπαρχος κ. Ιωάννης Θεμέλαρος, η δίδα Κλεοπάτρα Καρτάνου, ο κ. Ευθύμιος Χρυσούλης, ο μικρός ιεροψάλτης Γιώργος Γουρλάς, υιός του ιερέως μας πατρός Σεργίου, και ο μικρός Δαμιανός Τσακλίδης, στους οποίους εδωρήθη το ιστορικό βιβλίο της Ι.Μητροπόλεως «Εφορεία Σχολών και Εκκλησιών Λέρου, 1889-2012, 123 χρόνια ζωής και προσφοράς».

Ο Μητροπολίτης, κατόπιν, απένειμε τον Χρυσό Σταυρό της εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας του Οικουμενικού Θρόνου, στον επίτιμο αρχιμουσικό της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λέρου κ. Δημήτριο Κλειδωνιάρη, ο οποίος επί 40 και πλέον χρόνια διετέλεσε αρχιμουσικός της και προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον πολιτισμό και την μουσική στη Λέρο, αναδεικνύοντας πολλά νέα παιδιά δείχνοντάς τους τον δρόμο της μουσικής μέσα από την Δημοτική Φιλαρμονική. Ο κ. Δ.Κλειδωνιάρης, συγκινημένος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας γι’ αυτή την τιμή.

Τέλος, από τον Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Γεώργιο Χρυσούλη έγινε ημίωρη παρουσίαση, μέσω υπολογιστή, των κυριοτέρων δραστηριοτήτων της Ιεράς Μητροπόλεως του έτους 2016.

Την πρώτη του νέου έτους, Κυριακή 1η Ιανουαρίου 2017, ο Μητροπολίτης κ.κ.Παΐσιος ετέλεσε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου, συμπαραστατούμενος από τον Θεοφ. Επίσκοπο Στρατονικείας κ. Στέφανο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ετελέσθη η καθιερωμένη Δοξολογία επί τω νέω έτει, παρουσία του Ιερού Κλήρου, των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας, και πολλών πιστών.

Κατόπιν, οι Αρχές μετέβησαν στο Δημαρχείο, όπου έλαβε χώρα η κοπή της βασιλόπιτας του Δήμου, υπό του Μητροπολίτου. Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Δήμαρχο και τις Υπηρεσίες του Δήμου για την άψογη συνεργασία, ενώ ο Δήμαρχος με τη σειρά του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Μητροπολίτη για το πολυσήμαντο κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως και την αγαστή συνεργασία των Υπηρεσιών του Δήμου με την Ι. Μητρόπολη.

Μετά το Δημαρχείο οι Αρχές μετέβησαν στο Εκκλησιαστικό «Ισιδώρειο» Γηροκομείο Λέρου, όπου παρουσία των γερόντων και του υπαλληλικού προσωπικού, ο Μητροπολίτης έκοψε την βασιλόπιτα του Ιδρύματος. Στο πάντοτε φιλόξενο περιβάλλον του Γηροκομείου μας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους τους συνανθρώπους μας, αλλά και εκείνους τους παράγοντες και φορείς, συλλόγους, ενορίες, σχολεία, προσκοπισμό, τους ομογενείς μας, αλλά και όλους τους γνωστούς και αγνώστους, επωνύμους και ανωνύμους, που βοηθούν και συνεισφέρουν καθημερινά και με κάθε τρόπο στην καλή λειτουργία του Ιδρύματος. Ιδιαιτέρως δε ευχαρίστησε τον Δήμο Λέρου, την «Εφορεία Σχολών Λέρου», το «Αγγέλειο» Ίδρυμα, τον Σύλλογο «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα», τους «Φίλους του Γηροκομείου», που κάθε χρόνο βοηθούν οικονομικά αυτό το φιλανθρωπικό Ίδρυμα της Μητροπόλεώς μας, ενώ πολλές ευχαριστίες απηύθυνε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στον Διευθυντή Θεοφ. Επίσκοπο Στρατονικείας κ. Στέφανο, αλλά και στο υπαλληλικό προσωπικό, για την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος, το οποίο εδώ και 56 χρόνια διακονεί τον άνθρωπο.

Εν συνεχεία, αποχωρώντας από το Γηροκομείο, ο Μητροπολίτης και οι Αρχές επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο, όπου απηύθυναν εόρτιες ευχές στους ασθενείς και το νοσηλευτικό προσωπικό, για το νέο έτος που μόλις ανέτειλε.

Επιμέλεια-Φωτογραφίες: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως
Φωτογραφίες: Ευθύμιος Ι. Χρυσούλης

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ