Πρωτοχρονιά στην μητρόπολη Λέρου

  • Dogma

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στην μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυάλαιας η έλευση του νέου έτους. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το απόγευμα, τελέσθηκε ο εσπερινός της εορτής του Μεγάλου Βασιλείου στο ναό του Αγίου Σωφρονίου όπου χοροστάτησε ο επιχώριος μητροπολίτης κ. Παΐσιος.

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στην μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυάλαιας η έλευση του νέου έτους.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το απόγευμα, τελέσθηκε ο εσπερινός της εορτής του Μεγάλου Βασιλείου στο ναό του Αγίου Σωφρονίου όπου χοροστάτησε ο επιχώριος μητροπολίτης κ. Παΐσιος, παρουσία του κλήρου, των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, πολλών πιστών, φίλων και συνεργατών της μητρόπολης.

Μετά το πέρας του εσπερινού, όλοι οι παριστάμενοι μετέβησαν στην αίθουσα συνεδρίων του «Πατριαρχείου» όπου ο κ. Παΐσιος απηύθυνε εόρτιες ευχές μέσα από το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του κι έκοψε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα.

Στη συνέχεια, ο μητροπολίτης Λέρου συνεχάρη κι απένειμε στην κ. Ιουλία Βασιλείου τον Χρυσό Σταυρό της εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας, για την αγάπη της και τον σεβασμό που επιδεικνύει στην τοπική εκκλησία, αλλά και στο Γηροκομείο της Λέρου, η οποία με δικές της ενέργειες έφερε τα λείψανα των αγίων Αναστασίας της Ρωμαίας και Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, όπου φυλάσσονται στο παρεκκλήσι του Εκκλ. Γηροκομείου. Όπως τόνισε ο κ. Παΐσιος, «αυτό είναι μεγάλη ευλογία για το νησί και την μητρόπολή μας γενικότερα».

Την πρώτη του νέου έτους, ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος τέλεσε αρχιερατική θεία λειτουργία στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λέρου, παρουσία του κλήρου της νήσου, του Επάρχου, του Δημάρχου, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας και πολλών πιστών.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, τελέσθηκε η καθιερωμένη δοξολογία για το νέο έτος. Κατόπιν, οι τοπικές αρχές μετέβησαν στο Δημαρχείο όπου έλαβε χώρα η κοπή της βασιλόπιτας του δήμου, υπό του μητροπολίτου.

Ο μητροπολίτης Λέρου ευχαρίστησε και συνεχάρη τον δήμαρχο και τις υπηρεσίες του δήμου για την άψογη συνεργασία, ενώ ο δήμαρχος με τη σειρά του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον μητροπολίτη για το πολυσήμαντο κοινωνικό έργο της μητρόπολης και την αγαστή συνεργασία των υπηρεσιών του δήμου με την μητρόπολη.

Μετά το δημαρχείο, οι τοπικές αρχές μετέβησαν στο Ισιδώρειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λέρου, όπου παρουσία όλων των γερόντων και του υπαλληλικού προσωπικού, ο μητροπολίτης έκοψε την βασιλόπιτα του ιδρύματος.

Στο πάντοτε φιλόξενο περιβάλλον του Γηροκομείου, ο κ. Παΐσιος συνεχάρη κι ευχαρίστησε όλους εκείνους τους παράγοντες και φορείς, συλλόγους, ενορίες, σχολεία, προσκοπισμό, τους ομογενείς, αλλά και όλους τους γνωστούς και αγνώστους, επωνύμους και ανωνύμους που βοηθούν και συνεισφέρουν καθημερινά και με κάθε τρόπο στην καλή λειτουργία του ιδρύματος.

Ιδιαιτέρως δε ευχαρίστησε τον Δήμο Λέρου, την Εφορεία Σχολών Λέρου, το Αγγέλειο Ίδρυμα, τον Σύλλογο Γυναίκες Χωρίς Σύνορα, τους Φίλους του Γηροκομείου που κάθε χρόνο βοηθούν οικονομικά αυτό το φιλανθρωπικό ίδρυμα της μητρόπολης, ενώ πολλές ευχαριστίες απηύθυνε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στον διευθυντή αρχιμ. Στέφανο Κατέ, αλλά και στο προσωπικό, για την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος, το οποίο εδώ και 54 χρόνια διακονεί τον άνθρωπο.

Στη συνεχεία, αποχωρώντας από το Γηροκομείο, ο μητροπολίτης Λέρου και οι τοπικές αρχές επισκέφθηκαν το νοσοκομείο της Λέρου κι ευχήθηκαν στους ασθενείς υγεία, γρήγορη ανάρρωση και χρόνια πολλά για το νέο έτος που μόλις ανέτειλε.

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΕΡΟΥ, ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ κ. ΠΑΪΣΙΟΥ

«Τα πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός γή και τα καταχθόνια»

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Ο εν σπηλαίω τεχθείς, Χριστός ο Θεός, δεν είναι «φως εκ φωτός μέγα μόνο για το παρελθόν», γιατί είναι χθες και σήμερα ο Αυτός και εις τους αιώνας, και επομένως κάθε εποχή έχει ανάγκη αυτού του θείου και αϊδίου φωτός. Με την γέννηση του Θεανθρώπου Ιησού, τα πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός, γη και τα καταχθόνια.

Και η δική μας τεταραγμένη εποχή έχει ανάγκη από την θεία Αυτού ακτινοβολία και επέμβαση και ας είναι και λέγεται εποχή ανάπτυξης της επιστήμης, της τεχνολογίας, της τεχνικής προόδου και των διαστημικών κατακτήσεων.

Ο Χριστός είναι το φώς που φωτίζει και καθοδηγεί τον άνθρωπο στην ζωή του με βασική προϋπόθεση να μην κλείνει ο άνθρωπος, η εικόνα του Θεού Πατρός των Φώτων, τα μάτια του και να μην αρνείται το Φώς το Αληθινό.

Ως χριστιανοί έχουμε την πίστη, την ελπίδα, αλλά και την βεβαιότητα ότι μπορούμε κατά τον Ιερό Χρυσόστομο να αρέσουμε στο Θεό, αυτό το μαρτυρούν οι Άγιοι που με την κατά Χριστό ζωή τους άρεσαν στον Θεό.

«Οι Άγιοι άρεσαν τόσο πολύ στο Θεό, ώστε και την ιδία φύση υπερνίκησαν και προσείλκυσαν, με όσα συνέβηκαν σ’ αυτούς». Και συνεχίζει να λέγει ο χρυσούς τη γλώττα Ιεράρχης: «όταν δεις τον άγιο να υποφέρει, ας θυμηθείς το παράδειγμα του φτωχού Λαζάρου, γιατί δεν έχεις να προβάλεις κάτι αγιότερο απ’ αυτόν».

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως, η ανατολή του νέου ενιαυτού της χρηστότητος του Κυρίου, το 2015, βρίσκει την ανθρωπότητα ολόκληρο, αλλά και όλως ιδιαιτέρως την Πατρίδα μας, μπροστά σε αυξημένες δυσκολίες.

Τα ακανθώδη προβλήματα πληθαίνουν καθημερινώς και ο άνθρωπος ζει έναν απειλητικό εφιάλτη, με το φάσμα της ανέχειας, της στέρησης, της φτώχειας. Το άγχος όλως ιδιαιτέρως απειλεί τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις με απρόβλεπτες καταστάσεις και σε αυτή ακόμη την ζωή τους.

Η κρίση αυτή, αν και λέγεται κρίση οικονομική, με τα επακόλουθα αυτής της κρίσης, είναι κρίση αξιών, είναι κρίση πνευματική και τούτο γιατί ο άνθρωπος ξέχασε Εκείνο, το Φώς το εκ του Φωτός, έχασε την επαφή του με τον Θεάνθρωπο Ιησού.

Για το λόγο αυτό προκειμένου να αποφευχθεί η κατάσταση αυτή, που μαστίζει την ανθρωπότητα, αλλά και την πατρίδα μας ιδιαιτέρως, χρειάζεται να πλησιάσει ο άνθρωπος το Φώς το Αληθινό. Στον Θεό και μόνο Αυτόν, είναι δυνατό να βρει ο άνθρωπος το αδιέξοδο. Γιατί τότε ο Θεός κυρίως φανερώνει την δύναμή Του.

Η ανατολή του νέου ενιαυτού της χρηστότητος του Κυρίου παρέχει την μεγάλη ευκαιρία να επικοινωνήσουμε νοερώς με Εκείνον που έκλεινε ουρανούς και ήλθε στην γη δια την του κόσμου σωτηρία.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι Πατρικώς όπως, ο Νέος ενιαυτός της χρηστότητος του Κυρίου, φέρει στον κόσμο την πολυπόθητο Ειρήνη και πλημμυρίσει τις καρδιές πάντων με το Φώς το Αληθινό.

Επί τούτοις, επικοινωνώντας δε νοερώς από την καθέδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας, με τα πνευματικά μας τέκνα, τα εγγύς και τα απόδημα, εύχομαι από καρδίας, όπως το σωτήριο νέο έτος 2015 είη ευλογημένο, υγιεινό και πλούσιο σε πνευματικά και υλικά αγαθά παρά του Πτωχεύσαντος δια την του κόσμου σωτηρία, Σωτήρος Χριστού.

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΡΟΥ

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΡΟΥ

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΡΟΥ

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΡΟΥ

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΡΟΥ

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΡΟΥ

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΡΟΥ

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΡΟΥ

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΡΟΥ

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΡΟΥ

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΡΟΥ

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΡΟΥ

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΡΟΥ

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ