Πρωτόκολλο Συνεργασίας Αρχιεπισκόπου και Προέδρου ΕΒΕΑ για την ενδοσχολική βία

  • Dogma

Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι να προστατεύσουν και να βοηθήσουν τα παιδιά που αποτελούν τα θύματα σχολικής βίας

Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Ινστιτούτου Διαιτησίας και Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ.), υπέγραψαν σήμερα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Στόχος αυτού, η ανάδειξη του προβλήματος της ενδοσχολικής βίας και η προώθηση εκδηλώσεων και δράσεων για την αντιμετώπισή του.

Η Εκκλησία της Ελλάδος και το Ι.Ε.Μ.Ε.Δ. αναγνωρίζοντας, ότι η (ενδο)σχολική βία αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα που χρήζουν πρόληψης και αντιμετώπισης για την προστασία και την φροντίδα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας και εκφράζοντας τη βούλησή τους να προωθήσουν την εφαρμογή κοινών δράσεων για την προώθηση και την υλοποίηση ειδικά προσαρμοσμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης αυτής, δημιουργώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διάγνωση, πρόληψη και για την ειρηνική και φιλική επίλυση διαφορών εντός των σχολικών τειχών, δια του Πρωτοκόλλου αυτού δηλώνουν την κοινή τους πρόθεση να προωθήσουν περαιτέρω τη διμερή συνεργασία τους στον τομέα της (ενδο)σχολικής βίας μέσω της (σχολικής) Διαμεσολάβησης.

Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι να προστατεύσουν και να βοηθήσουν τα παιδιά που αποτελούν τα θύματα σχολικής βίας και να αποτρέψουν, μέσω της εξειδικευμένης εκπαίδευσης και στοχευμένων δράσεων και προγραμμάτων, όσα παιδιά καθίστανται θύτες ή και παρατηρητές σχολικού εκφοβισμού, καθιστώντας τα ίδια τα παιδιά, τους δασκάλους τους και το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον ικανούς να ανιχνεύουν, να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά σχολικής βίας – είτε αφορούν στο θύμα, είτε στον θύτη – καθώς και τις προεκτάσεις που αυτά έχουν στο σύνολο των τομέων της ζωής των παιδιών και των εφήβων εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος.

Ειδικότερα οι δύο φορείς προτίθενται να προβούν στην διοργάνωση εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών ημερίδων αλλά και άλλων πολυπλεύρων δράσεων για την επίτευξη των ανωτέρω σκοπών, αποβλέποντας στην κινητοποίηση, μέσω των τοπικών Ενοριών και Μητροπόλεων, της οικογενείας και των λοιπών τοπικών φορέων όπου αυτό είναι εφικτό.

Η Εκκλησία της Ελλάδος δια της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος αναλαμβάνει να συντονίσει τις Ιερές Μητροπόλεις του κλίματός Της, με κατάλληλες ενέργειες εντός των αρμοδιοτήτων της, ώστε να διανεμηθεί κατάλληλο ενημερωτικό υλικό και να φιλοξενηθούν οι ειδικευμένοι και διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές του Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ., οι οποίοι θα προβούν στην ενημέρωση των σχολών της, των κατηχητικών της μαθημάτων και των παιδικών της κατασκηνώσεων, μέσω εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών ημερίδων, συνεδρίων, συμποσίων, κ.α., τα οποία θα πραγματοποιηθούν στους ως άνω χώρους των Ιερών Μητροπόλεων, Ενοριών, Ιδρυμάτων αυτών με την αρωγή των ως άνω εξειδικευμένων στελεχών – συνεργατών του Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ