Προβληματισμός για τους αρνητές μοναχούς του Αγίου Όρους

  • Δόγμα

Πολύ χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμού στο Άγιον Όρος. Πολλοί μοναχοί νοσούν στα κελλιά τους

Του Αναστασίου Μαρίνη, θεολόγου.

Σε έξαρση συνεχίζεται να βρίσκεται η πανδημία στο Άγιον Όρος, κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερη την Ιερά Κοινότητα αλλά και ολόκληρη την Ελλαδική Εκκλησία.

«Από τους 1800 μοναχούς έχουν εμβολιαστεί μόνο οι 500, ενώ πολλοί μοναχοί έχουν ήδη νοσήσει, κυρίως στις Μονές που υπάρχουν ξένοι μοναχοί, γεγονός που τους επιφέρει μια μορφή ανοσίας», δήλωσε πρόσφατα ο διοικητής του Αγίου Όρους, κ. Αθανάσιος Μαρτίνος.

Μεταξύ των μονών που μετρούν αυξημένα κρούσματα βρίσκεται και η Μονή Φιλοθέου, η οποία τέθηκε σε καραντίνα τις τελευταίες ημέρες, καθώς η κατάσταση εκεί χαρακτηρίζεται δραματική. Προ δύο ημερών πέθανε ένας ακόμη μοναχός, τρίτος κατά σειρά, ο οποίος ήταν ανεμβολίαστος, ενώ αρκετοί νοσούν και κάποιοι είναι διασωληνομένοι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Αυτό που ανησυχεί και προβληματίζει την Ιερά Κοινότητα είναι η ανεξέλεγκτη δράση των υπέρμαχων μοναχών του αντιεμβολιασμού, οι οποίοι λειτουργούν είτε ατομικά είτε συντονισμένα, και κατορθώνουν να διοχετεύον ψευδείς ειδήσεις και πληροφορίες, σχετικά με την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις και η Ελλαδική Εκκλησία, καθώς οι αντιεμβολιαστές μοναχοί κατορθώνουν μέσα από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως, να επηρεάζουν και πολλούς πιστούς σε όλη την επικράτεια, αυξάνοντας το πρόβλημα και προκαλώντας σύγχυση στους πιστούς, ακριβώς την ίδια ώρα, που, πολλοί μητροπολίτες, κυρίως δε επίσημα η Εκκλησία της Ελλάδος, με Εγκύκλιό της, παροτρύνει και συμβουλεύει πατρικά τους πιστούς να εμβολιαστούν και ν᾿ ακολουθήσουν τις επίσημες επιστημονικές οδηγίες.

Για το κίνημα των αντιεμβολιαστών μίλησε και ο Μητροπολίτης Λήμνου κ. Ιερόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα με αφορμή κατηγορίες αντιεμβολιαστών κατά ιερέα της μητρόπολής του που νόσησε από κορωνοϊό, δήθεν, ότι βρισκόταν «μακριά από την Εκκλησία και τον Θεό»: «Δεν θα τους μάλωνα, μόνο επίμονα θα προσπαθούσα να τους εξηγήσω, αν μου το επέτρεπαν, ότι κάνουν πολύ μεγάλο λάθος και δεν κινδυνεύει μόνο η ζωή τους, διότι είχαμε στο νησί θανάτους από οικογένειες αρνητών, κάνουν και τους συνανθρώπους τους να κινδυνεύουν».

Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες και για το Άγιον Όρος, καθώς παρά την αυξημένη επιτήρηση και τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στους επισκέπτες προσκυνητές, η κατάσταση δείχνει να επιδεινώνεται περισσότερο, κάτι που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό στην Ελλαδική Εκκλησία.

TOP NEWS