Ψηλαφίσματα Ορθοδοξίας στη σύγχρονη Τουρκιά στον Ι.Ν. Παναγίας Ναυπλίου (βίντεο)

  • Dogma
παναγίας ναυπλίου

Μια ιδιαίτερα σημαντική πολιτιστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016, στον Ιστορικό Ι.Ν. Παναγίας Ναυπλίου, η οποία ήταν αφιερωμένη στους κρυφοχριστιαννούς της Τουρκίας.

Το πρόγραμμα της πολιτιστικής εκδήλωσης που έγινε στον Ι.Ν. Παναγίας Ναυπλίου, περιελάμβανε ομιλία με προβολή φωτογραφιών και βίντεο από την κα. Αναστασία Αρπατζή , Συγγραφέα μεταφράστρια και μέλος της Ενωμένης Ρωμιοσύνης.

Η κυρία Αρπατζή αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην ζωή των Τούρκων κρυφοχριστιαννών καθώς και το ρόλο του Πατριαρχείου Της Κωνσταντινουπόλεως. Την εκδήλωση προλόγισε ο Ιερέας του ναού π. Διονύσιος Ταμπάκης κι ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Αργολίδος αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μιχαλόπουλος. Μετά τις ομιλίες ακλούθησε μουσικό πρόγραμμα από την χορωδία του Ιερού ναού Αγίου Νικολάου Ναυπλίου με παραδοσιακούς Μικρασιάτικους ύμνους και τραγούδια .

Την οργάνωση της όλης εκδήλωσης είχε το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού ναού της Παναγίας Ναυπλίου σε συνεργασία με την Ενωμένη Ρωμιοσύνη. Μετά το πέρας των πολιτιστικών εκδηλώσεων ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία προς τιμή του Αγίου Παισίου του Αγιορείτη και του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη. Την Ιερά αγρυπνία τέλεσε ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μιχαλάοπουλος . Προς προσκύνηση και ευλογία είχε τεθεί τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Αρσενίου και προσωπικά αντικείμενα του Αγίου Παισίου. Τις πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς και την Ιερά Αγρυπνία παρακολούθησε πάρα πολύς κόσμος ,κυρίως νέα παιδιά.

Έλεγε ο Άγιος Γέροντας πατήρ Αμφιλόχιος Μακρής στους Μαθητές της Πατμιάδος σχολής :
«Να σας αξιώσει ο Θεός να πάρετε το φως από την αναμένη λυχνία της Αποκαλύψεως και να το μεταφέρετε και να ανάψετε τις σβησμένες λυχνίες του Ευαγγελιστού Ιωάννου στην Μικρά Ασία .

Έχουμε λοιπόν ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί ένα ανεξόφλητο χρέος προς τους κρυπτοχριστιανούς απέναντι στην Μικρά Ασία αλλά και προς τους Τούρκους που το 50% περίπου είναι Έλληνες εξιλαμισθέντες και στους οποιους μέσα στις φλέβες τους τρέχει αίμα Ελληνικό και Χριστιανικό .Πρέπει λοιπόν να οργανώσετε Ιεραποστολή στην Μικρά Ασία .»

-Αλλά και ο Άγιος Παϊσιος συμβούλευε τους νέους :
«Ένα πολύ μεγάλο μέρος των Τούρκων θα βαπτισθούν Ορθόδοξοι γιαυτό να μάθετε Τουρκικά για να κάνετε ιεραποστολή στους Τούρκους.Και ο ίδιος άλλωστε με πολύ ζήλο έκανε ιεραποστολική περιοδεία στα Πομακοχώρια της Θράκης !»

Εδώ λοιπόν στο Ιστορικό Ανάπλι , στο κέντρο της Ελληνικής επαναστάσεως , μετά από 200 χρόνια μιλάμε και πάλι για επανάσταση.Για την επανάσταση και ανάσταση της Ορθοδοξίας μας, που μαζί της θα αναστήσει και το πολυβασανισμένο γένος μας , για το Φώς του Χριστού που χρέος έχει να ευαγγελιστεί σε όλα τα μήκη της γης «Πορευθέντες ουν μαθητέυσατε πάντα τα έθνη.»

 

TOP NEWS