Ρεθύμνης Ευγένιος: «Όπου απουσιάζει ο Χριστός, απουσιάζει και η ειρήνη».

  • Δόγμα

Εγκύκλιος Χριστουγέννων 2021 του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2021

Προς

τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον ευσεβή λαό

της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

 

«…της μεγάλης Βουλής σου τον Άγγελον,

ειρήνην παρεχόμενον, απέστειλας ημίν…».

 

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί και αγαπητά παιδιά μου,

Η Αγία μας Εκκλησία με αυτή τη φράση της ιερής υμνολογίας της περιγράφει το γεγονός της Ενανθρωπήσεως του Χριστού, το γεγονός του ερχομού Του στον κόσμο ως «Ειρηνοπαρόχου».

Ο Θεός της ειρήνης και Πατήρ των οικτιρμών απέστειλε στον κόσμο, δηλαδή σε όλους εμάς, τον μονογενή Υιό και Λόγο Του, για να μας παράσχει την ειρήνη Του, για να την εγκαταστήσει στις υπάρξεις μας και στη ζωή μας, πραγματικά και ουσιαστικά. Για να γίνομε έτσι ειρηνικοί μέσα μας και γύρω μας, για να ειρηνεύομε με το περιβάλλον μας, για να ειρηνεύει η γη μας. Η Γέννησή Του έφερε την «επί γης ειρήνη» και η διαρκής προσωπική κοινωνία μας μαζί Του αποτελεί την εγγύηση για την συνέχειά της.

Όπου απουσιάζει ο Χριστός, απουσιάζει και η ειρήνη. Και όταν διαπιστώνομε ότι χάνεται η ειρήνη μέσα μας η στο περιβάλλον μας, ότι χάνεται η ειρήνη στον κόσμο, τότε απλά καταλαβαίνομε ότι απουσιάζει ο Χριστός με δική μας και μόνον υπαιτιότητα. Και πρέπει να Τον επανεύρομε το συντομώτερο. Και η απουσία Του, που μας γεμίζει μοναξιά, να γίνει παρουσία, που θα πληροί τις υπάρξεις μας και τον κόσμο ολόκληρο.

Αυτό το μήνυμα της ειρήνης νοηματοδοτεί τη Μεγάλη Εορτή των Χριστουγέννων και είναι ίσως πιο επίκαιρο από ποτέ άλλοτε, αφού η ανθρωπότητα δοκιμάζεται από πολλών ειδών πολέμους. «Έξωθεν μάχαι, έσωθεν φόβοι» δοκιμάζουν την ειρήνη των ψυχικών μας δυνάμεων, γι  αὐτό και είμαστε «εν παντί θλιβόμενοι» (πρβλ. Β΄ Κορ. ζ΄ 5). Και αντί να είναι ζωγραφισμένη η χαρά στα πρόσωπά μας ζούμε με παράπονο και συχνά με οργή και ενεργούμε ανάλογα, κοντόφθαλμα, χωρίς όραμα και κυρίως χωρίς προοπτική αιωνιότητας, μόνο για το σήμερα και το τώρα, μόνο για τον εαυτό μας και για κανέναν άλλο, αποξενωμένοι και χωρίς αγαπητική εμπειρία, χωρίς εσωτερική εργασία και προσωπική μεταμόρφωση, χωρίς σχέση με τον εαυτό μας, με τον συνάνθρωπο, με τον Θεόν τον ίδιο.

Αυτή η Εορτή αυτόν τον σκοπό, λοιπόν, έχει. Να μας πει ξανά πως καλούμαστε να ζούμε τη Γέννηση του Χριστού ως προσωπική μας αναγέννηση και ειρήνευση της καρδιάς μας, για να αναγεννάται και να ειρηνεύει και ο κόσμος μας. Και αυτή η ειρήνευση επιτυγχάνεται με την πίστη, την ελπίδα και την αγάπη, με την προσευχή και με την ταπείνωσή μας, με την αληθινή πνευματική μας ζωή, συνδεδεμένη άρρηκτα με το εκκλησιαστικό ήθος και φρόνημα. Αυτήν τη στάση ζωής, αυτό το θεραπευτικό τρόπο για τις πνευματικές μας ασθένειες, μας διδάσκει ως πρόταση και στάση ζωής η Εκκλησία.

Αν έτσι πορευόμαστε στη ζωή, τότε ξεπερνούμε τα προβλήματα που σωρεύουν οι έριδες και οι διχοστασίες, ξεπερνούμε την απόγνωση, την απελπισία, την ατολμία, τις λανθασμένες επιλογές και τα κάθε λογής φοβικά σύνδρομα. Επιτυγχάνομε σωστικές υπερβάσεις και οικοδομούμε «τω συνδέσμω της ειρήνης» την ενότητα που φανερώνει ότι είμαστε αληθινοί μαθητές του Χριστού, μέλη του Σώματός Του, της Αγίας μας Εκκλησίας.

Κλείνοντας αυτήν την ειρηνική μας αναφορά, πρώτον, υποβάλλω μαζί σας, για μία ακόμη φορά, τον βαθύτατο σεβασμό στη Μητέρα μας Εκκλησία και στον Πατέρα και Πατριάρχη μας κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ, που εορτάζει φέτος τα τριάντα χρόνια από την θεοκέλευστη ανάρρησή Του στον Οικουμενικό Θρόνο.

Αποστέλλω, έπειτα, τις εγκάρδιες ευχές μου στον Ιερό Κλήρο, τις Μοναχικές Αδελφότητες και στον ευλογημένο Λαό της Επαρχίας μας μαζί με την αποστολική προτροπή: «αδελφοί, χαίρετε, καταρτίζεσθε, παρακαλείσθε, το αυτό φρονείτε, ειρηνεύετε» (Β΄ Κορ. ιγ΄ 11).

«Ειρήνη υμίν», «Ειρήνη πάσι», «ειρηνεύετε εν εαυτοίς» είναι η προτροπή της Αγίας Εκκλησίας μας. «Και ο Θεός της αγάπης και ειρήνης έσται μεθ᾿ υμών» (Β΄ Κορ. ιγ΄ 11), είναι η ταπεινή ευχή και προσευχή του Επισκόπου σας για όλους εσάς, τα ευλογημένα μέλη της Τοπικής μας Εκκλησίας και τις οικογένειές σας, αλλά και για τους αποδήμους μας. Σας εύχομαι χρόνια πολλά, ευλογημένα και ειρηνικά και σας ασπάζομαι εόρτια,

 

Με πατρική αγάπη και εγκάρδιες ευχές

 

Ο Επίσκοπός σας

† Ο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος

TOP NEWS