Ρωσικός επεκτατισμός και Άγιο Όρος

  • Δόγμα

Το Πατριαρχείο της Μόσχας είχε προβεί στη διακοπή της εκκλησιαστικής κοινωνίας με το Φανάρι ήδη από το 2018, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, είχε αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Ουκρανικής Εκκλησίας

Του Αναστασίου Μαρίνη, Ιστορικού

Ο ρωσικός επεκτατισμός, για μεγάλο χρονικό διάστημα, χρησιμοποίησε τον Πανσλαβισμό ως μέσο προκειμένου να συγκεντρώσει όλους τους Σλάβους της Ευρώπης σε μια κοινή κίνηση με πολιτιστικό και πολιτικό σκοπό. Σήμερα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτός ο επεκτατισμός πέρασε και σε πολλές μονές του Αγίου Όρους, με επίκεντρο ασφαλώς, το ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος.

Τη Δευτέρα του Πάσχα,  λιτανεύεται στην ευρύτερη περιοχή των Καρυών η πλέον θαυματουργή εικόνα του Αγίου Όρους, το «Άξιον Εστί». Κατά την φετινή περιφορά της εικόνας, από το Πρωτάτο στο κονάκι και αντιπροσωπείο της ρωσικής μονής του Αγίου Παντελεήμονος, ο υπεύθυνος αντιπρόσωπος της μονής, π. Μακάριος, αρνήθηκε να μνημονεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ως όφειλε, στη δέηση που έκανε. Κάτι που, ασφαλώς αντίκειται στον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους, καθώς ολόκληρος ο Άθως τελεί υπό την πνευματική εποπτεία και καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ως ήταν φυσικό, η ενέργεια αυτή του π. Μακαρίου, κατά τ᾿ άλλα μετριοπαθούς και καλλιεργημένου μοναχού, προκάλεσε την αντίδραση των άλλων παρισταμένων μοναχών, η δε Ιερά Κοινότητα επιφυλάχθηκε να αποφασίσει για το ζήτημα στην επικείμενη Σύναξη της, την Τρίτη, 2 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας είχε προβεί στη διακοπή της εκκλησιαστικής κοινωνίας με το Φανάρι ήδη από το 2018, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, είχε αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Ουκρανικής Εκκλησίας, κάτι που αποτελεί και αποκλειστικό νομοκανονικό του δικαίωμα. Από τότε, η Ρωσική Εκκλησία σταμάτησε και τη μνημόνευση του κ. Βαρθολομαίου.

Μεγάλυτερη δε εντύπωση προκάλεσε και η σημαία που αντίκρισαν όσοι πέρασαν εντός του αντιπροσωπείου της μονής του Αγίου Παντελεήμονος: πρόκειται για μια μεγάλη σημαία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας των Ρομανόφ (βασιλική δυναστεία που κυβέρνησε τη Ρωσική Αυτοκρατορία για τρεις αιώνες, 1613-1917), πάνω στην οποία αναγραφόταν η φράση «Ρωσικός Ορθόδοξος Στρατός».

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν και οι καταγγελίες του Αρχιμ Βαρθολομαίου, Ηγουμένου της Μονής Εσφιγμένου, ο οποίος αναφέρθηκε στην είσοδο, στο κατειλημμένο κτήριο της Μονής Εσφιγμένου, ομάδας (με επικεφαλή κάποιον ιερέα), Ρώσων υπερεθνικιστών, που έφεραν σημαία της πάλαι ποτέ Ρωσικής Αυτοκρατορίας, μαζί με τον αντίστοιχο θυρεό του εθνοσήμου και την εικόνα του τσάρου. «Η είσοδος αυτή δεν ήταν τυχαία, ούτε χωρίς να το αντιληφθούν οι καταληψίες», υποστήριξε ο κ. Βαρθολομαίος και συμπλήρωσε: «Μόνο τυχαίες δεν είναι οι σχέσεις των καταληψιών με Ρώσους υπερεθνικιστές, νοσταλγούς της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της για κάθοδο στο Αιγαίο, καθώς το ίδιο λάβαρο βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στο αρχονταρίκι (χώρο υποδοχής) των καταληψιών».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους Καρυώτες μοναχούς, άμεσα ενημερώθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ενώ έκδηλο είναι το ενδιαφέρον εν όψει της επικείμενης Σύναξης της Ιεράς Κοινότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα, που προκάλεσεαν αναστάτωση σε ολόκληρη την Αθωνική Χερσόνησο και εκτός απ᾿ αυτήν.

TOP NEWS