Ρουμανία: Διάλεξη Μητροπολίτη Κίτρους στη Θεολογική Σχολή Ιασίου

  • Dogma
κίτρους

Στο πλαίσιο πενθήμερης επίσκεψής του στη Ρουμανία, ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, επί πολλά χρόνια Καθηγητής και Πρόεδρος της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, συμμετείχε σε εκδήλωση της Θεολογικής Σχολής Ιασίου.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, ο Μητροπολίτης Κίτρους ήταν ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα: «Λειτουργικές και Ποιμαντικές Εμπειρίες και Βιώματα από τη Ζωή της Εκκλησίας».

Ο ομιλία δόθηκε στην Αίθουσα «Justin Moisescu», που βρίσκεται εντός του Μητροπολιτικού Συγκροτήματος, δίπλα στη Θεολογική Σχολή Ιασίου. Στην ίδια εκδήλωση συμμετείχε και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθόνικος.

Μετά τις παρουσιάσεις των προσκεκλημμένων Αρχιερέων, ακολούθησε διάλογος με το νεανικό ακροατήριο.

Τη μετάφραση ανέλαβε ο Αρχιμανδρίτης π. Ναθαναήλ Neascu, συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως Μολδαβίας, ο οποίος σπούδασε στο ΑΠΘ.

Πριν την εκδήλωση ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, Πρωτοπρεσβύτερος π. Iωάννης Vicovan, καλωσόρισε τους Αρχιερείς και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο κ. Γεώργιος πρόσφερε για τη Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής τον καλαίσθητο τόμο «Προσκυνήματα της Πιερίας – Pilgrimage in Pieria», δίγλωσσο τουριστικό οδηγό, εμπλουτισμένο με καλλιτεχνικές φωτογραφίες Μνημείων, Μονών και Ναών της Πιερίας.

Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου με τον Αρχιμ. π. Ναθαναήλ Neascu υπογράφηκε Διϊδρυματική Συμφωνία συνεργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διεθνούς Κινητικότητας Erasmus Plus, για την πρακτική άσκηση νέων των δύο Εκκλησιαστικών Επαρχιών, Κίτρους και Μολδαβίας.

Προς την ίδια κατεύθυνση, ο Κοσμήτορας Πρωτοπρεσβύτερος π. Iωάννης Vicovan εκδήλωσε παρόμοιο ενδιαφέρον χάρη των φοιτητών της Θεολογικής Σχολής Ιασίου.

Ο  Μητροπολίτης Κίτρους ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μολδαβίας και Μπουκοβίνας κ. Θεοφάνη, όχι μόνο για την πρόσκληση εκκλησιαστικής κοινωνίας με την ευκαιρία της πανηγύρεως της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής Πολιούχου Ιασίου, αλλά και ακαδημαϊκής συνεργασίας, μέρος της οποίας αποτέλεσε η διοργανωθείσα εκδήλωση της Θεολογικής Σχολής.

 

TOP NEWS