Σακελλαροπούλου: «Αλληλεγγύη στα παιδιά του πολέμου»

  • Δόγμα

Στο τέλος της επίσκεψής της, η κ. Σακελλαροπούλου χρησιμοποίησε σαφείς εκφράσεις και δήλωσε τα εξής: «Στο Ουκρανικό Πολιτιστικό και Μορφωτικό Κέντρο “Μπερεγίνια” συνάντησα Ουκρανούς μαθητές και μαθήτριες που, αφού έζησαν τον τρόμο των βομβαρδισμών και τον βίαιο ξεριζωμό από τα σπίτια τους, βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στην Ελλάδα και συνεχίζουν το σχολείο στη χώρα μας.

Παύλος Παπαδόπουλος

Μετά τρεις εβδομάδες, στις οποίες κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, στην Προεδρία της Δημοκρατίας συζητείται σχεδόν σε καθημερινή βάση η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη στήριξη των Ουκρανών σε ηθικό και πολιτικό επίπεδο.

Οπως έχει δείξει με τις τελευταίες πρωτοβουλίες της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να εκφραστεί η αλληλεγγύη προς τον ουκρανικό λαό και ιδίως προς τους πρόσφυγες που απότομα βρέθηκαν σε άλλες χώρες της Ευρώπης και, φυσικά, στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε χθες το Ουκρανικό Πολιτιστικό και Μορφωτικό Κέντρο «Μπερεγίνια» και συνομίλησε με Ουκρανούς μαθητές που έφθασαν στη χώρα μας μόλις πριν από λίγες ημέρες, μετά την έναρξη του πολέμου.

Στο Μορφωτικό Κέντρο παρακολουθούν μαθήματα στα ουκρανικά ορισμένες ημέρες την εβδομάδα συνολικά 34 παιδιά, ηλικίας 6 έως 16 ετών. Στο τέλος της επίσκεψής της, η κ. Σακελλαροπούλου χρησιμοποίησε σαφείς εκφράσεις και δήλωσε τα εξής: «Στο Ουκρανικό Πολιτιστικό και Μορφωτικό Κέντρο “Μπερεγίνια” συνάντησα Ουκρανούς μαθητές και μαθήτριες που, αφού έζησαν τον τρόμο των βομβαρδισμών και τον βίαιο ξεριζωμό από τα σπίτια τους, βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στην Ελλάδα και συνεχίζουν το σχολείο στη χώρα μας. Απέναντι στη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που γέννησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οφείλουμε να δείξουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας. Πρώτα απ’ όλα στα παιδιά, τα πρώτα θύματα αυτού του πολέμου, που χρειάζονται την αμέριστη υλική και ψυχολογική μας στήριξη για όσο καιρό δοκιμάζεται η πατρίδα τους».

Η ελληνική πρόταση

Χθες, εξάλλου, έγινε δεκτή από το έκτακτο συμβούλιο υπουργών Παιδείας της Ε.Ε. η πρόταση της Ελλάδας να συσταθεί ευρωπαϊκή Task Force για την υποστήριξη της ουκρανικής εκπαιδευτικής κοινότητας. Οπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη συγκρότηση της ομάδας δράσης και τη δημιουργία της σχετικής πλατφόρμας, η οποία θα καταγράφει τις ανάγκες στην εκπαίδευση και τις προσφορές για την κάλυψή τους.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

TOP NEWS