Σακελλαροπούλου: Μήνυμα πλήρους στήριξης της Ουκρανίας

  • Δόγμα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε την υποστήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ουκρανία, υπενθύμισε την υποδοχή πολλών χιλιάδων Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα και μίλησε για την Ευρώπη ως ένα εγχείρημα ειρήνης. «Το απαραβίαστο των συνόρων είναι η βάση της ειρηνικής συνύπαρξης στην Ευρώπη μετά το 1945», τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου.

Η στήριξη στην Ουκρανία και η διαβεβαίωση ότι η υπεράσπιση της χώρας αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν η κεντρική ιδέα του χαιρετισμού που απηύθυνε χθες η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 26ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist. Στη συζήτηση συμμετείχε η πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, Μάια Σάντου, με την οποία η Πρόεδρος συναντήθηκε αργότερα κατ’ ιδίαν.

Συμμετείχε επίσης διαδικτυακά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Θέλω να εκφράσω στον πρόεδρο Ζελένσκι τον σεβασμό και τον θαυμασμό των Ελλήνων και Ελληνίδων για τον ηρωικό αγώνα του ουκρανικού έθνους. Είμαστε και θα είμαστε μαζί σας», είπε η κ. Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε την υποστήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ουκρανία, υπενθύμισε την υποδοχή πολλών χιλιάδων Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα και μίλησε για την Ευρώπη ως ένα εγχείρημα ειρήνης. «Το απαραβίαστο των συνόρων είναι η βάση της ειρηνικής συνύπαρξης στην Ευρώπη μετά το 1945», τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου. «Ο ρεβανσισμός, ο αλυτρωτισμός, η αμφισβήτηση των συνόρων, είναι ο πόλεμος. Αναθεωρητικά καθεστώτα, επιθετικοί γείτονες που ονειρεύονται ανασύσταση αυτοκρατοριών, συνιστούν, σήμερα όπως και πάντοτε, απειλή για τις σύγχρονες δημοκρατίες που έχουν επιλέξει να πορεύονται τον δρόμο της ειρήνης, της συνεργασίας και του διεθνούς δικαίου». Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στη χορήγηση καθεστώτος υποψηφίων προς ένταξη χωρών στην Ουκρανία και στη Μολδαβία, καθώς και στην επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Γεωργίας που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες: «Η Ελλάδα χαιρετίζει και υποστηρίζει τα νέα υποψήφια μέλη της Ενωσής μας».

Αμέσως μετά, στη συζήτηση με τον πρόεδρο Ζελένσκι, η κ. Σακελλαροπούλου εξήρε το σθένος του ουκρανικού λαού και άκουσε τον Ουκρανό πρόεδρο να περιγράφει την κατάσταση στη χώρα του.

Αργότερα το απόγευμα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην τελετή ονοματοδοσίας της αίθουσας 711 στο κτίριο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επί της οδού Νίκης 5, προς τιμήν του Τάσου Μπάνου, του νομικού, ανώτατου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 2020 και με τον οποίο η Πρόεδρος διατηρούσε φιλική σχέση.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

TOP NEWS