Σε έξαρση η πανδημία στο Άγιον Όρος – Τα μέτρα που θα ισχύσουν τα Χριστούγεννα

  • Δόγμα

Το «Δόγμα» επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αναπληρωτή Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αρίστο Κασμίρογλου.

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η πανδημία στο Άγιον Όρος το τελευταίο διάστημα. Από τα τέλη Νοεμβρίου τρεις άνθρωποι, δυο μοναχοί και ένας εργάτης, έχασαν τη ζωή τους, ενὠ την ίδια ώρα νοσεί από κορωνοϊό ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Παύλου, Αρχιμ. Παρθένιος, ο οποίος υπήρξε από την πρώτη στιγμή αρνητής του κορωνοϊού και παραμένει έως σήμερα ανεμβολίαστος. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο Ηγούμενος παραμένει στο μοναστήρι, καθώς η κατάστασή του κρίνεται ελεγχόμενη.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού σε ολόκληρη την Αθωνική Πολιτεία είναι πολλά, ενώ υπάρχει και μεγάλη διασπορά σε Μονές, Σκήτες και κελιά. Την ίδια ώρα παραμένουν διασωληνωμένοι μοναχοί σε κρίσιμη κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως, σχεδόν ένα μήνα πριν, το Άγιον Όρος κατείχε, μαζί με άλλες πόλεις, την πρώτη θέση πανελλαδικά των περιοχών με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού σε αναλογία πληθυσμού.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων των μοναχών που νοσούν από κορωνοϊό, οφείλεται στην επίσκεψη πολλών προσκυνητών από τα Βαλκάνια, οι οποίοι, συνήθως, χρησιμοποιούν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού για να μπουν στο Άγιον Όρος.

Το βέβαιο είναι πως όλη αυτή η κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των αρνητών και αντιεμβολιαστών μοναχών, απέχει πολύ από την πνευματική γραμμή που χαράσσει το Φανάρι και ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην πνευματική δικαιοδοσία του οποίου ανήκει ολόκληρη η μοναστική Πολιτεία.

Ο κ. Βαρθολομαίος δεν παύει να προτρέπει πατρικά και συμβουλευτικά, κληρικούς και λαϊκούς, να συμπορευτούν με την ιατρική επιστήμη και τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να εμβολιαστούν, καθώς έχει κατ᾿ εξακολούθηση τονίσει ότι ο εμβολιασμός είναι πρωτίστως, μια πράξη ευθύνης και έμπρακτης αγάπης προς τον εαυτό μας και τον συνάνθρωπο. Αυτό, άλλωστε τονίζει και στο τελευταίο μήνυμά του, αναφορικά με την εορτή της Γεννήσεως του Χριστού, όπου εξυμνεί την ιατρική επιστήμη ως «δώρο του Θεού», που αγωνίζεται για το καλό και το συμφέρον του ανθρώπου: «Δοξάζουμε το Θεό του ελέους και τους δικούς επιστήμονες για την ανάπτυξη των αποτελεσματικών εμβολίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Το «Δόγμα» επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αναπληρωτή Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αρίστο Κασμίρογλου, ο οποίος, εν όψει της εορτής των Χριστουγέννων, μάς ενημέρωσε και για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το Άγιον Όρος αυτή την περίοδο (με το παλαιό εορτολόγιο).

«Σύμφωνα με όσα ισχύουν ήδη, από την Ιερά Κοινότητα, επιτρέπεται μέγιστος αριθμός 10 ανθρώπων ανά Μονή και με τον αυστηρή απαγόρευση της επισκέψεως του ίδιου προσκυνητή σε άλλο μοναστήρι», ανέφερε ο κ. Κασμίρογλου.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε πως «κάθε προσκυνητής, πριν μπει στο Άγιον Όρος, είναι υποχρεωμένος να επιδείξει αρνητικό rapid test στο γραφείο Προσκυνητών, προκειμένου να λάβει το «Διαμονητήριο», την τυπική δηλαδή άδεια για να εισέλθει στο Όρος». Εκτιμάται ότι καθημερινά εισέρχονται στο Άγιον Όρος περίπου 300 άτομα, τα οποία και διανέμονται σε όλες τις Μονές, στις Σκήτες κ.α.

TOP NEWS