Σεισμός στην Κρήτη: Αυτές είναι οι περιοχές στο Ηράκλειο που τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

  • Δόγμα

Ο Δήμος έκρινε σκόπιμο να αιτηθεί την εν λόγω κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων από τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) και των Υπηρεσιών του Δήμου, διαπιστώθηκαν εκτεταμένες ζημιές, κυρίως σε ιδιωτικά κτίρια.

Ο σεισμός του περασμένου Σεπτέμβρη στο Αρκαλοχώρι έχει αφήσει πληγές στην Κρήτη, που ακόμα δεν έχουν κλείσει…

Δεκτό έγινε από τον γγ Πολιτικής Προστασίας το αίτημα του Δήμου Ηρακλείου για την κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης της Δημοτικής Ενότητας Γοργολαΐνη, των Δημοτικών Κοινοτήτων 2ου Ανατολικού Διαμερίσματος, 3ου Δυτικού Διαμερίσματος, 4ου Νότιου Διαμερίσματος, Βασιλειών, Βουτών, Δαφνών, Σκαλανίου και Σταυρακίων και των Δημοτικών Ενοτήτων Ηρακλείου, Νέας Αλικαρνασσού και Παλιανής, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την ισχυρή σεισμική δόνηση του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ο Δήμος έκρινε σκόπιμο να αιτηθεί την εν λόγω κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων από τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) και των Υπηρεσιών του Δήμου, διαπιστώθηκαν εκτεταμένες ζημιές, κυρίως σε ιδιωτικά κτίρια. Με τον τρόπο αυτό θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και για αποζημίωση οικοσκευής, και για τους υπόλοιπους πληγέντες δημότες.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του δήμου, επιπλέον περιοχές οριοθετούνται ως σεισμόπληκτες, με νέα συμπληρωματική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία εκδόθηκε μετά και τις αυτοψίες που διενήργησαν μηχανικοί της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, προκειμένου να γίνει αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε κτίρια τα οποία βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ηρακλείου.

Πιο συγκεκριμένα, από τη Δημοτική Ενότητα Γοργολαΐνη εντάσσονται οι κοινότητες: Αγίου Μύρωνα -‘Ανω Ασιτών- Κάτω Ασιτών-Πενταμοδίου-Πυργούς, αντιστοίχως από τη Δημοτική Ενότητα Ηρακλείου οι κοινότητες: Βασιλειών-Βουτών-Δαφνών- Σκαλανίου, από τη Δημοτική Ενότητα Νέας Αλικαρνασού: η Κοινότητα Καλλιθέας και από την Δημοτική Ενότητα Παλιανής οι κοινότητες: Αυγενικής-Βενεράτου-Κερασιών και Σίβα.

Καλούνται οι δημότες ανάλογα με τον χαρακτηρισμό της περιοχής τους, να συμβουλευτούν τους ιδιώτες μηχανικούς της επιλογής τους, προκειμένου να τους ενημερώσουν για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν για να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Πηγή: https://www.newsit.gr/

TOP NEWS