Σηκώνει το γάντι η κυβέρνηση – Δικό μας θέμα η μισθοδοσία των κληρικών!

  • Dogma
κυβέρνηση

Αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και μονομερώς στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών η κυβέρνηση – Μαξίμου: «Το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας» – Νωρίτερα και μετά από μαραθώνια συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να παραμείνουν στο δημόσιο οι ιερείς

Η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι και διαμηνύει στην Ιερά Σύνοδο ότι η ίδια θα αποφασίσει για το καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών. Προηγήθηκε μαραθώνια και θυελλώδης Σύνοδος της Ιεραρχίας με στιγμές έντασης, όπως η αποχώρηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομου αλλά και του Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ για το μείζον θέμα της Συμφωνίας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Μετά από 6 ολόκληρες ώρες η έκτακτη σύνοδος της Ιεραρχίας κατέληξε στα εξής: Να παραμείνει ως έχει η μισθοδοσία των κληρικών, δηλαδή να παραμείνουν δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ υπήρξε ομοφωνία στα άλλα ζητήματα. Μετά από αυτή την εξέλιξη η συμφωνία είναι στον αέρα αφού όπως αναφερόταν στο κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα – Ιερώνυμου: «Οι παραπάνω δεσμεύσεις των δύο μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της».

Όμως, λίγο πριν τις έξι το απόγευμα εκδόθηκε ανακοίνωση – απάντηση στα όσα έγιναν από το γραφείο του πρωθυπουργού. Αφού επισημαίνεται ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου στο πλαίσιο της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου ξεκαθαρίζεται το εξής: «Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

Όλη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού
Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.  Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας.

Όλα όσα προηγήθηκαν – Το παρασκήνιο και οι ανακοινώσεις
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος στην ενημέρωση των δημοσιογράφων που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση, όταν ρωτήθηκε για το προσύμφωνο της Εκκλησίας με την Πολιτεία, επισήμανε πως είναι πρόταση -και το υπογράμμισε- ιστορικής συμφωνίας, με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί από την Ιεραρχία και από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σημείωσε ότι σήμερα δεν εγκρίθηκε και δεν απορρίφθηκε τίποτα, εκτός από την απόφαση για συγκρότηση επιτροπής που θα συζητήσει όλα τα θέματα, επομένως και τα 15 σημεία.

Σε ερώτηση αν το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου είναι στο τραπέζι ως θέμα συζήτησης, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου διευκρίνισε ότι θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα, ενώ τόνισε πως το βασικό είναι το πρώτο σημείο, η συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία. Αυτό σημαίνει, συμπλήρωσε, ότι «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και η Επιτροπή αυτή θα συζητήσει όλα τα θέματα που αφορούν τα κοινά σημεία με την Πολιτεία, και φυσικά και το θέμα της μισθοδοσίας».

Σε άλλο σημείο του λόγου του, ανέφερε ότι η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται με σπουδή και σημείωσε ότι δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει το χρόνο. Δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή τουλάχιστον τώρα, εφόσον συνεχίζεται ο διάλογος, κατέστησε σαφές. Τέλος, διεμήνυσε πως το κείμενο της Ιεραρχίας, που συμφωνήθηκε ομόφωνα, δείχνει την ενότητα γύρω από τον αρχιεπίσκοπο.

Αυτό που σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου αποφασίσθηκε ομόφωνα σήμερα ήταν:
Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.
Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Πηγή:newsit

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS