Σκληρή απάντηση Γαβρόγλου σε Ιερώνυμο: Η Δημοκρατία είναι για όλους, όχι για κάποιους μόνο

  • Dogma
Γαβρόγλου

Mε χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ έγινε η ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, στην Ολομέλεια ότι θα κάνει αποδεκτή την βουλευτική τροπολογία που αφορά την επανένταξη του Πανελλήνιου Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου στο δημόσιο.

Μια τροπολογία που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και κεντρικά των ΑΝΕΛ!
Με την βουλευτική τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, Αντώνης Συρίγος, Νίκος Συρμαλένιος, Νίκος Μανιός και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, αλλά και δύο βουλευτές ΑΝΕΛΚώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, επανέρχεται το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου, στο κράτος ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ουσιαστικά «ξεφεύγει» από τον έλεγχο του Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β’.
Κατά της τροπολογίας πάντως που συνυπογράφουν και οι δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ τάχθηκε κεντρικά η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου, με γραπτή της δήλωση στην οποία ανέφερε πως «οι ΑΝΕΛ διαφωνούμε πλήρως με το περιεχόμενο της τροπολογίας που αφορά στο ζήτημα του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου, με την οποία επιχειρείται η αλλαγή του ισχύοντος νομικού καθεστώτος χωρίς τη συγκατάθεση της Εκκλησίας. Με την σχετική τροπολογία παραβιάζεται η αρχή του αυτοδιοίκητου της Εκκλησίας της Ελλάδος».
Κατά της τροπολογίας τάχθηκε και η ΝΔ αλλά και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος λέγοντας πως εάν η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει το καθεστώς διοίκησης του Ιδρύματος αυτό θα πρέπει να μην το φέρνει από την πίσω πόρτα με βουλευτική τροπολογία αλλά να πάρει την ευθύνη και μάλιστα να την φέρει με την κανονική διαδικασία για ψήφιση.

Σκληρή απάντηση στον Ιερώνυμο
«Όταν μιλάμε για Δημοκρατία, η Δημοκρατία είναι για όλους και όχι για κάποιους μόνο», ανέφερε ο Κώστας Γαβρόγλου, σχολιάζοντας την επιστολή του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Η επιστολή, στην οποία εκφράζεται η έντονη αντίθεση της Ιεράς Συνόδου στην αλλαγή που προωθεί το υπουργείο, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού, ο οποίος μιλώντας από το βήμα της Βουλής ανέφερε ότι η επιστολή «έχει βάλει σε σοβαρές σκέψεις» τον ίδιο και την κυβέρνηση.

«Εμείς διεκδικούμε την παράδοση, γιατί υπογραμμίζει μία ειρηνική συνύπαρξη χρόνων», ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου και πρόσθεσε: «Θα παρακαλουσα, με κάθε σεβασμό, να πω στην Ιερά Συνοδο ότι θα πρέπει να είναι πιο μετρημένη στα λόγια της. Όταν μιλάμε για Δημοκρατία, η Δημοκρατία είναι για όλους και όχι για κάποιους μόνο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS