Σταθερά στο πλευρό του Αγίου Όρους ο Μαρτίνος

  • Δόγμα

Οι μοναχοί, από την πλευρά τους, θα ήταν ευχαριστημένοι να παρέμενε στη διοίκηση ο κ.Μαρτίνος, αλλά στην περίπτωση επιλογής ενός νέου προσώπου, θα ήθελαν αυτό να είναι κοντά στη λογική του διοικητή και αυτό γιατί ήταν πάντα δίπλα τους.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» που κυκλοφορεί πανελλαδικά κάθε Πέμπτη

Σταθερός φίλος του Αγίου Όρους  και των μοναχών ήταν, είναι και θα είναι ο νυν διοικητής κ. Αθανάσιος Μαρτίνος. Αυτό έχει καταστήσει σαφές προς όλους όσοι ασχολούνται με τη μοναστική κοινότητα από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι προτίθεται να παραιτηθεί με την ολοκλήρωση της θητείας του. Έπειτα από τέσσερα χρόνια χρηστής θητείας, φαίνεται πως κλείνει ο κύκλος της διοίκησης του Αγίου Όρους από τον κ.Μαρτίνο και ήδη έχει ενημερωθεί σχετικά η κυβέρνηση. Αντιρρήσεις έχουν διατυπώσει και διατυπώνουν οι ηγούμενοι των μονών, οι οποίοι είχαν βρει στο πρόσωπό του τον άνθρωπο που στήριζε κάθε αίτημά τους.

Μόλις έγιναν γνωστές οι προθέσεις του,  άνοιξε και ο κύκλος των συζητήσεων σε κυβέρνηση, Φανάρι αλλά  και Εκκλησία της Ελλάδος για τους  πιθανούς διαδόχους. Τα ονόματα που ήδη ακούγονται είναι πολλά χωρίς, προς το παρόν, να έχει προβάδισμα κάποιος. Η τελική επιλογή θα γίνει μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης με το υπουργείο Εξωτερικών να αποφασίζει, αφού πρώτα πάρει το πράσινο φως από το Φανάρι, και λιγότερο από την Ελλαδική Εκκλησία.

Λόγω των εξελίξεων στο εσωτερικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εξ αιτίας  της κόντρας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τη Μόσχα, της παρουσίας στον Άθω πολλών Ρώσων μοναχών και μη αλλά και του ρόλου κάποιων μονών (Φιλοθέου, Ξηροποτάμου και Κωνσταμονίτου), οι οποίες έχουν εκφραστεί κατά της αναγνώρισης του αυτοκεφάλου της Ουκρανίας, θα είναι βαρύνουσα η άποψη του κ.Βαρθολομαίου.

Το Φανάρι επιθυμεί αυτή τη φορά να επιλυθεί και το θέμα της μονής Εσφιγμένου, η οποία, στην ουσία, τελεί υπό κατάληψη από τη δεκαετία του 1970 και για την οποία υπάρχουν πολλές καταγγελίες από τη νόμιμη αδελφότητα της μονής. Τα μέλη της αδελφότητας έχουν καταγγείλει ότι στα υπό κατάληψη κτήρια, κατά καιρούς, φιλοξενούνται διάφορα ακροδεξιά στοιχεία από Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως από Σερβία και Ρωσία. Μάλιστα, έγινε λόγος και για την παρουσία κάποιων μελών της περιβόητης ομάδας vagner.

Οι μοναχοί, από την πλευρά τους, θα ήταν ευχαριστημένοι να παρέμενε στη διοίκηση ο κ.Μαρτίνος, αλλά στην περίπτωση επιλογής ενός νέου προσώπου, θα ήθελαν αυτό να είναι κοντά στη λογική του διοικητή και αυτό γιατί ήταν πάντα δίπλα τους, στήριζε οικονομικά πολλά έργα σε μονές, κελιά και σκήτες, ενώ πάντα προσπαθούσε να συνθέτει απόψεις και να αποφεύγει τις εντάσεις.

TOP NEWS