Στην Αλόνησσο ο Χαλκίδος Χρυσόστομος

  • Dogma
χαλκίδος

Κατά το τριήμερο 2-5 Ιουλίου 2023, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, σε συνέχεια της ποιμαντικής του περιοδείας στις Βόρειες Σποράδες, επισκέφθηκε την Αλόννησο.

Στο λιμάνι της Αλοννήσου, κατά την άφιξή του, υποδέχθηκαν τον Μητροπολίτη Χαλκίδος ο Εφημέριος της Ενορίας Αλοννήσου Αρχιμ. Λουκάς Σταμέλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Φλωρούς, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Τσουκανάς και κάτοικοι του Νησιού ενθουσιασμένοι από την επίσκεψη του Πνευματικού τους Πατέρα.

Την Τρίτη 4 Ιουλίου το πρωί, επί τη μνήμη ενός εκ των εν Ευβοία διαλαμψάντων Αγίων, του εν αγίοις πατρός ημών Μιχαήλ του Χωνιάτου, ο Μητροπολίτης χοροστάτησε στο Όρθρο και προέστη στη Θεία Λειτουργία, στον Ι. Ναό Αγ. Παρασκευής Πατητηρίου Αλοννήσου, με συλλειτουργούς τους Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως, Λουκά Σταμέλο και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη.

Ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος στο κήρυγμά του προς τους εκκλησιασθέντες πιστούς ευχαρίστησε τον Θεό, που τον αξίωσε να είναι για άλλη μια φορά στην Αλόννησο, κοντά στο λογικό ποίμνιό του εκεί και να βλέπει τα αγαπητά πρόσωπά τους, ενώ με έναυσμα το διατεταγμένο αποστολικό ανάγνωσμα (Ρωμ. 14, 9-18) αναλύοντας διδακτικά το χωρίο «ο γαρ εν τούτοις δουλεύων τω Χριστώ ευάρεστος τω Θεώ και δόκιμος τοις ανθρώποις», ανέφερε ότι η αυτοσυγκράτηση από τις τροφές και η προσευχή, πού χρειάζεται για τον φωτισμό των πνευματικών δυνάμεων, είναι πολύ καλή και ωφέλιμη για την νέκρωση των σαρκικών επιθυμιών, ενώ θα πρέπει να προσθέσουμε σε αυτά και την εγκράτεια των παθών της ψυχής, ώστε να ευαρεστούμε αληθινά τον Θεό και να συναναστρεφόμαστε εν αγάπη και ευϋποληψία τους ανθρώπους.

Στο τέλος, ο Μητροπολίτης επαίνεσε τον Εφημέριο, π. Λουκά, το περί αυτόν Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τους ευσεβείς κατοίκους και παρεπιδήμους, διότι με χαρά είδε ότι προχωράει το έργο της αγιογράφησης του Ι. Ναού και αμέσως μετά τέλεσε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μακαριστών Εφημερίων της Ενορίας, Αρχιμ. Γρηγορίου Τσάμαρη, κτήτορος του Ι. Ναού και του διαδόχου του Οικον. Αβραάμ Αποστολίδη, ο οποίος, αν και υπηρέτησε λίγα χρόνια στην Αλόννησο, άφησε αγαθή μνήμη με το έργο του.

Το ιερό αναλόγιο διηκόνησε ο αγιογράφος κ. Δημήτριος Βερνέζος με τον ιεροψάλτη της Ενορίας κ. Παναγιώτη Μπέλο.

Επίσης εκκλησιάσθηκαν ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης, ο Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Φλωρούς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Παναγιώτης Τσουκανάς και Παναγιώτης Αναγνώστου, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού και κάτοικοι του νησιού, με τους οποίους ο Μητροπολίτης, μετά τη Θεία Λειτουργία είχε συνάντηση και θερμή επικοινωνία.

Εν συνεχεία, ο Μητροπολίτης και οι συνοδοί του Κληρικοί, μετέβησαν στο λιμάνι του Νησιού, όπου με πλοιάριο και την συνοδεία αξιωματικών του Λιμενικού περιηγήθηκαν σε αξιοθέατα του Νησιού, όπως στο ναυάγιο στη Νήσο Περιστέρα, στην γαλάζια σπηλιά και στο υποβρύχιο μουσείο της Περιστέρας.

Την Τετάρτη 5 Ιουλίου το πρωί, ο Μητροπολίτης ανεχώρησε με την συνοδεία του από την Αλόννησο για το Μαντούδι και από εκεί οδικώς για την Χαλκίδα.

TOP NEWS