Στην Χρυσοσπηλιώτισσα ο Αρχιεπίσκοπος τον Δεκαπενταύγουστο

  • Dogma
αρχιεπίσκοπος

Στον ιστορικό ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοσπηλιώτισσας, στο κέντρο της Αθήνας επί της οδού Αιόλου, θα τελέσει στις 15 Αυγούστου το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Στη θέση αυτή βρισκόταν άλλοτε μια παλαιά μετρίων διαστάσεων εκκλησία, ρυθμού βασιλικής με αντηρίδες στις πλάγιες όψεις, η οποία ερειπώθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά την περίοδο της Επανάστασης. Μετά την απελευθέρωση επισκευάστηκε προχείρως από τους ενορίτες της, οι οποίοι στη συνέχεια αγόρασαν τα παρακείμενα οικόπεδα (με πρωτεργάτη τον Σπύρο Παυλίδη, ιδιοκτήτη της γειτονικής σοκολατοποιΐας), επιδιώκοντας την ανέγερση στο ίδιο σημείο ενός μεγαλύτερου ναού. Τα σχέδια εκπονήθηκαν από τον αρχιτέκτονα Δημήτριο Ζέζο, ο οποίος θεωρείται εισηγητής μιας «ελληνο-βυζαντινής» αρχιτεκτονικής ρυθμολογίας και ο νέος ναός θεμελιώθηκε το 1863 και ολοκληρώθηκε μόλις το 1892, μετά από αλλεπάλληλους εράνους. Καθώς ο Ζέζος είχε αποβιώσει από το 1857, την οικοδομή επέβλεπε μέχρι το 1878 ο Π. Κάλκος (1810-1878) και, μετά το θάνατο και εκείνου, ο Ernst Ziller, στον οποίο οφείλεται πιθανότατα η σχεδίαση του τέμπλου.

ÐÁÍÁÃÉÁ ×ÑÕÓÏÓÐÇËÉÙÔÉÓÓÁ--(ÏÄÏÓ ÁÉÏËÏÕ-)×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ÐÁÍÁÃÉÁ ×ÑÕÓÏÓÐÇËÉÙÔÉÓÓÁ--(ÏÄÏÓ ÁÉÏËÏÕ-)×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ