Στην Ελευθερούπολη ο Αρχιεπίσκοπος για την εορτή του Αγίου Ελευθερίου

  • Dogma
Ελευθερουπόλεως

Στην Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως βρίσκεται από σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος για την εορτή του Αγίου Ελευθερίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε το πρωί στην Ελευθερούπολη συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη, όπου τους υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μπένος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως π. Αθανάσιος Παπαδάκης και όλοι συνεργάτες, κληρικοί και λαϊκοί, της Μητροπόλεως. Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Ευδοκίμου και αμέσως μετά επισκέφθηκε την ιερά μονή Αγίου Παντελεήμονος. Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν και καλωσόρισαν στη Μονή ο Πνευματικός της και οι μοναχές. Ο Αρχιεπίσκοπος, αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως για την πρόσκληση, αλλά και για την θερμή υποδοχή αναφέρθηκε στην σημασία των μοναστηριών λέγοντας πως «πάντοτε ήταν οι πνεύμονες της Εκκλησίας και δυνάμωναν το Σώμα Της. Συνεχίζουν και σήμερα να έχουν αυτό τον σπουδαίο ρόλο και δυναμώνουν τους πιστούς, τους προσκυνητές, το Σώμα της Εκκλησίας».

14122016_eleuth_1 14122016_eleuth_2 14122016_eleuth_3 14122016_eleuth_4 14122016_eleuth_5 14122016_eleuth_6 14122016_eleuth_7 Ελευθερουπόλεως 14122016_eleuth_9

Η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, βρίσκεται στο Νομό Καβάλας, στην Επαρχία Παγγαίου και απέχει είκοσι χιλιόμετρα από την Καβάλα και οκτώ από την πλησιέστερη κωμόπολη, την Ελευθερούπολη.

Το ύψωμα που βρίσκεται η Μονή, λεγόταν από παλιά Αετοπλαγιά, προφανώς γιατί φώλιαζαν αετοί. Μέχρι το 1922 ήταν οργανωμένο τουρκικό χωριό, και ονομαζόταν Ελετζίκ. Με την μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, έφυγαν οι Τούρκοι και εγκαταστάθηκαν στα σπίτια τους, πρόσφυγες Μικρασιάτες. Το πρώτο μέλημα των ευλαβών κατοίκων ήταν η δημιουργία λατρευτικού χώρου, έτσι μετατρέπουν το υπάρχον τζαμί σε Εκκλησία αφιερωμένη στον αγαπημένο τους Άγιο Παντελεήμονα.

Το δύσβατο όμως της περιοχής μαζί με τους κινδύνους του εμφυλίου πολέμου, αναγκάζουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν το χωριό τους και να εγκατασταθούν στο Χρυσόκαστρο.. Από τότε, μόνο μία φορά τον χρόνο, στην εορτή του Αγίου, πληθώρα προσκυνητών κατέφθαναν και έδιναν ζωή στο ξεχασμένο χωριό. Το 1960 ο π. Αντώνιος Ζουμπουλέρης Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως, ανακαινίζει τον Ιερό Ναό.

Μέχρι το 1978 είχαν μείνει ερείπια από το Χωριό ενώ μόνο ο Ιερός Ναός έμενε αλώβητος από την φθορά του χρόνου, απόρροια της φροντίδος των ευλαβών κατοίκων. Τότε ο φιλομόναχος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Κυρός Αμβρόσιος αναθέτει στον Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως π. Φίλιππο Αβραμίδη την ανεύρεση χώρου για την δημιουργία της Ιεράς Μονής. Πράγματι ο Γέροντας επισκέπτεται την τοποθεσία και αποφασίζει την ίδρυση της Μονής. Οι κάτοικοι του Χρυσοκάστρου με μια ψυχή τον βοηθούν και απαλύνουν τις τυχόν δυσκολίες που αντιμετωπίζει, με αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο του 1981 να εγκατασταθούν οι πρώτες Μοναχές. Το ευλογημένο έτος 1990 είναι ορόσημο για την ιστορία της Ιεράς Μονής. Τότε θεμελιώνεται το Καθολικό και παράλληλα γκρεμίζεται ο παλαιός Ναός. Το Σάββατο 31 Αυγούστου 2002 εγκαινιάζεται ο περικαλλής Ιερός Ναός υπό του οικείου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως Κυρού Ευδοκίμου και τον Σεπτέμβριο του 2013 εγκαινιάσθηκε ο ισόγειος Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου του καθολικού της Ιεράς Μονής υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου.

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

 

TOP NEWS